Birtoklátogatások 3: Tornai Pincészet

Tornai pincészetTornai pincészet

Szerző: Dékány Tibor

A Tornai Pincészet tradicionális családi pincészetből szerves fejlődéssel nőtte ki magát ezredfordulóra a Somló egyik legnagyobb borászatává. A birtok megalapítója, Tornai Endre, akit a hegyen mindenki csak Bandi bácsiként emlegetett, 1946-ban kezdett el gazdálkodni egy kis 800 négyszögöles birtokon. Szorgos munkával, és a minőség iránti elkötelezettséggel fejlesztve birtokát elérte, hogy ő volt az első Somló-hegyi gazda, aki önállóan palackozta a borait a nyolcvanas évek végén.

Bandi bácsi folyamatosan vonta be fiát, Tornai Tamást a birtok igazgatásába. A nagy minőségi és mennyiségi váltást az jelentette, amikor létrehozták jelenlegi borászati központjukat a hegy lábánál. Az eredeti épület, amely elhelyezkedése szempontjából megfelelt elképzeléseiknek, egy nagytermelő családé volt, amit 1949-ben államosítottak. A telephely a Pusztamiskei-, majd a Devecseri Állami Gazdaság helyi központja lett, később a Badacsonyi Állami Gazdaság tulajdonába került. A privatizáció során 1991-ben az AT-Tours lett az új tulajdonos, majd 1995-ben vásárolta meg az épületet és az alatta húzódó tekintélyes méretű pincét a Tornai család. Az eredeti épületet többszörösére bővítették úgy, hogy annak népi barokk indíttatású formavilágát az újonnan épített épületszárnyak vonatkozásában is megőrizték. Az így kibővített, építészetileg egységbe formált borászati központ 1999-re készült el. Ennek pincéjébe kerültek a Somló hegyen elsőként saválló acéltartályok, így aztán a Tornai Pincészet hozta forgalomba az első reduktív technológiával készített borokat hazánk legkisebb borvidékéről.

Menet közben természetesen a borászat területileg is folyamatosan bővült. A Somló emblematikus fajtájából, a Juhfarkból az Apátsági, az Aranyhegy, a Grófi, valamint az Ilona dűlőben 9 hektárjuk van. Ugyanekkora területtel rendelkeznek Szürkebarátból is. Furmintból is a Grófi dűlőn van nagyobb, 5 hektáros területük, míg a Margit kápolnánál, az Apátsági dűlőben további 1 hektárjuk. 3, 2 hektárnyi Olaszrizlingjük az Ilona kápolna alatti dűlőkön terül el. Hárslevelűből a Grófi, valamint a Séd dűlőben összesen 3 hektárnyi területük van. Traminiből 1,5 hektárjuk van a valamivel hűvösebb Szászforduló dűlőben, ahol Irsai Olivérből is van 1 hektárjuk, némi Sauvignon Blanc-nal kiegészítve. Ezeken felül 10 hektárnyi területen Zenit és Pinot blanc szőlőfajtákat is találunk. Kisebb mennyiségben pedig van még Csomorikából, Zeuszból, Koronából és Sárfehérből is.

A birtokközpont úgy nyerte el mai formáját, hogy 2000-ben pincemúzeummal, 2010-ben a föld alatt ászoktérrel, készáru-raktárral, palackos érlelő térrel, a felszín felett pedig 200 főt befogadni képes rendezvénytérrel, valamint egy esztétikus, kört formáló vinotékával bővült. 2015-ben a szabadtéri rendezvénytérben elektronikusan kiemelkedő-besüllyeszthető színpad készült, és egy impozáns árnyékoló-szerkezet.

A somlói Tornai-birtokközpont a környékbeliek kedvenc vendéglátó-központjává vált, melyet hétvégeken kicsattanó vidámsággal töltenek be az ott rendezett esküvők és a bankettek. Látogatásunk alkalmával a szeptemberi napfényt is ezen a kellemes teraszon élvezhettük a Tornai-borok kíséretében. A borsor egyik izgalmas kalandja volt a különféle kezelési technológiákon átment Juhfark kóstoló a csupán tartályban érlelt tételtől a vegyes érlelésűn át a részben finom seprőn tartott, részben acéltartályban kezelt prémium palackig. A kóstoló igazolta, hogy a Tornai Pincészet borai a hazai borok élvonalához tartoznak, amit egyébként az is garantál, hogy a főborászi teendőket ifjabb Kamocsay Ákos látja el.