Betekintés a megújuló móri borászat műhelytitkaiba

B 5729

A Magyar Sommelier Szövetség meghívására február 5-én a Stex-házban tartott borbemutatót a fiatal, és új utakat járó két móri borász, Csetvei Krisztina és Miklós Csabi.

Mórról sokáig reméltük a megújulást, de már-már úgy tűnt, hogy ez a hajdan híres borvidék lassan eltűnik a szürkeségben. Aztán egyszer csak megjelentek olyan palackok Mórról, amelyek különlegességükkel mindenképpen felkeltették a figyelmet. Elegáns, szürke –ezüst-fekete színvilágú boretikettek titokzatos kémiai vegyjelekkel, vagy olyan sziporkázóan szellemes bornévadásúak, mint  Demi Mór, Marylin Mórról, a Csóka dűlőre utaló Csóka Családnak, a Nem Férünk a Bőröndbe, vagy a Csakazízéér. Merthogy ha már egyszer Királyleányka Mórról, akkor azok legyenek a legkívánatosabbak, mint Marylin Monroe, vagy Demi Moor. Vagy ha a szüret olyan tökéletesen sikerült a Zöld velteniből, hogy meg kellett állapítaniuk, jó volt a szőlő, amiből jó a bor is, punktum, akkor hadd legyen a bor neve is Punktum.

B 5730

Két ifjú móri borász, Csetvei Krisztina és Miklós Csabi áll ezek mögött az izgalmas, avantgarde megjelölések mögött. Sziporkázó ötletek, de vajon ezek csak üres szó-fordulatok, vagy tartalom is van mögötte? – vetődik fel természetesen a fogyasztóban a kérdés. Ezekre a jogos kételyekre kaphattak most alapos választ a Magyar Sommelier Szövetség tagjai. Nos, Csetvei Krisztina sikeresnek igérkező közgazdászi életpályáját áldozta azért, hogy önkiteljesedését borászati alkotó tevékenységben élje ki. Szenvedéllyel, mély elkötelezettséggel vezeti borászatát. A móri Kecskehegy dűlőn 3,5 ha-on, a Somlón pedig két dűlőn további 1 ha-on gazdálkodik. Hosszas kísérletezést végzett a hordóhasználattal, majd megállapodott a hazai tölgyfahordók mellett.  Mengyelejev után szabadon megalkotta a móri termőhely és a fajtaválaszték periodikus rendszerét. Nap-Hold-Csillag megjelenítése a Chardonnay-Ezerjó-Szürkebarát fajták házasításával, ugyanannak a szüretnek különféle tárolókban való erjesztése, aztán visszaházasítása, számtalan érdekes variálási lehetőség, melyeket Krisztina szinte a kémiai analizálás tudományosságával vizsgálgat rendszeresen, hogy eredményeit feljegyezze periodikus rendszerébe, és ezek alapján kutassa tovább a szinte elérhetetlen csillagot, a tökéletességet. Krisztina olyan mélységekig érdeklődik a bor erjedési és érlelési folyamatainak legapróbb részletei iránt, hogy elutazott Grúziába az amforás borérlelés részleteinek tanulmányozása érdekében.  Hogy odahaza a kinti tapasztalatokat tovább építse, beszerzett egy 125 literes, majd ezt követően 240 literes amforát, így ma 5 amforával végzi már kísérleteit. Tapasztalatai szerint az így érlelt borok tanninban igen gazdagok. A Krisztinától kóstolt tételek közül legemlékezetesebb 2015-ös Chardonnay battonage volt, melynek 60%-a fahordóban heti háromszoros felkeveréssel, míg 40%-a reduktív technológiával, acéltartályban érlelődött. Így a bor a tipikusan női lelkiismeretesség és gondosság jegyeit is magán viselve együtt nyújtja a fiatal gyümölcsösség, és gazdag érleltség krémes jegyeit.

B 5737

Miklós Csabi a Kertészeti Főiskola elvégzése után az USA-ban tanult tovább, majd egy éven keresztül dolgozott Kaliforniai borászatoknál. Jelenleg 5 ha-on gazdálkodik, mely terület a jövőre tervezett újabb 2,5 ha-os telepítéssel együtt 7,5 ha-ra fog bővülni. Ennél nagyobb növekedést nem tervez, ez az a határ, amit meglévő eszközparkjával ki tud szolgálni. Meglátása szerint Mór akkora borvidék, hogy mennyiséggel nem tudja elárasztani a piacot, csakis a minőségével. Úgy érzi, hogy a Móri borvidék leginkább az Ezerjóval tudja kifejezni termőhelyi adottságait. Ugyanakkor csodás Királyleánykák, Zöld veltelinik, Rajnai rizlingek, Chardonnay-k kerülnek ki a kezei alól. Amerikai tanulmányait, majd később a megfigyeléseit a kaliforniai borászatokban remekül alkalmazta. Ebből talán legtöbbet a borok szüretet követő szeparált kezelését, egyik felének almasav-bontását, másiknak pengeéles savakkal érlelését, majd visszaházasítását illető rafinált technológiák  alkalmazásának technológiáját alkalmazza a gyakorlatban a legsikeresebben, új színfoltokat adva így a hazai borászatnak.

Ahogy Dr. Kosárka József nemzetközi borbíráló a kóstoló végén összegezte a résztvevők tapasztalatait, a legfontosabb, hogy ezeket a borokat nem kell magyarázni. Ezek a borok bármilyen nemzetközi borversenyen magukért beszélnek.

dékányT