9. Par Excellence díj

A Magyar Sommelier Szövetség elnöke és egyik alapítója, Slezsák Zoltán, a Par Excellence díj odaítélése alkalmából meghirdetett sajtótájékoztató keretében adott hírt a nyilvánosság számára a nyertesek mellett az idei díjakban történt változásairól.

Ennek során elmondta, hogy a nemrégiben elhunyt alapító társ, Kosárka József külföldi tevékenységével összefüggésben és összhangban 2022-vel egy 6. kategóriával bővül a díjazási rendszer. A Dr. Kosárka emlékdíjat az a borász, borászat érdemli ki, amely a legtöbbet tette a magyar bor kiemelkedő külföldi sikeréért. Első alkalommal ez a díj Áts Károlyt illeti meg, aki 2002-ben alkotta meg az azóta legendássá vált, róla elnevezett, késői szüretelésű tokai édes bort, az Áts Cuvée-t. 2006-ban a Wine and Spirit amerikai magazin 100 pontosra értékelte az általa készített 1999-es esszenciát.

A további 5 terület egyike az oktatói kategória, itt Ember Sándor részesült az elismerésben, aki 1988 és 1998 között 32 Sommelier és Borismereti tanfolyam szervezésében, irányításában és képzésében vett részt, illetve 1995 és 2011 között a Budapesti Sommelier Iskola oktatója. Több témával kapcsolatos alapmű szerzője, valamint társszerzője.

Szakíró kategóriában Dlusztus Imre lett a díjazott. Újságíróként került egyre közelebb a magyar borászat világához. Kezdetben az Élet és Irodalom, majd a Délmagyarország hasábjain népszerűsítette a kulturált borfogyasztást. 1995-ben megalapította a Szegedi Borfesztivált, ami azóta is az egyik legsikeresebb boros rendezvény hazánkban. Nívós kiállítású albumokban mutatta be a magyar borvidékek, a bortermő táj szépségét. Ezek közül legismertebb a 2003-ban megjelent Szép magyar bor valamint a Borpincék című kiadvány. E könyvek sikerére alapozva indult az Alexandra könyvkiadónál a Magyar Borászok könyvsorozat, melyben 16 kiemelkedő hazai borász portréját rajzolja meg. 2011-ben indította az elitbor.hu portált, melyben több mint 2000 bejegyzés (cikk, borleírás, tudósítás, jegyzet, publicisztika) fűződik a nevéhez. Dlusztus Imre elkötelezett harcosa a nagy múltú, ám a szocialista tömegtermelésből kiszelektált fajták reneszánszának, és az eme tömegtermelésben megtépázott hírnevű fajták renoméjának helyreállításában is. Ennek egyik eredménye az általa tavaly életre hívott I. Országos Kövidinka Borverseny, valamint a Kékfrankos Szakmai Túra is.

Vendéglátó kategóriában a Kistücsök Food & Room**** Étterem részesült az elismerésben. Már több mint három évtizede annak, hogy Csapody Balázs huszonéves fiatalként átvette a Balatonszemes központjában álló étterem üzemeltetését. A Kistücsök alappillére a gasztronómiai hagyományok tisztelete, valamint a régió kínálta alapanyagok széles körű használata és a helyi gazdálkodók, borászok támogatása. Az étlapon szereplő alapanyagok között megtalálhatók a régióban termelt zöldségek, gyümölcsök, valamint az egyes termelők által készített házi szörpök, lekvárok, sajtok, szalámik, sonkák is. A Kistücsök az egyetlen biztos, télen-nyáron üzemelő gasztronómiai központ a Balaton kiemelt üdülőkörzetében már évtizedek óta.

Termelő kategóriában a mádi Szepsy Pincészet kapta az elismerést. A borászatot a 16. században alapították a család ősei, azóta Szepsy István a 16. generáció, aki 1963-tól művel szőlőt. Saját bort 1983-tól készítenek, s ma már több mint 20 országba visznek ki. Birtokuk 54 hektár, amelyen legfeljebb 60.000 üveg bort készítenek. Szepsy István a magyar, és ezen belül természetesen a tokaji bor megújhodásának emblematikus alakja, aki megfizethetetlen szolgálatot tett a tokaji aszú, és általában a magyar bor hírnevének rendszerváltást követő újragondolásáért.

Kereskedő kategóriában a budapesti Winehubot találta mind a tagság, mind az elnökség a díjra. A vállalkozás 2022. év végén nyitotta meg kapuit Óbuda szívében, Európa egyik legnagyobb borközpontjaként. Ezzel olyan közösségi platform került kialakításra, amely a hazai bortermelő pincészetek közös felületen való bemutatását és támogatását tűzte ki célul. A borközpont egyszerre szolgálja a minőségi borok és a kulináris kincsek kedvelőit, valamint a hazai borkultúra és a gasztronómiai szakma képviselőit.

A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a nyertesek ünnepélyes keretek között a 2023. évi Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján (terveink szerint 2023. szeptember 24-én, a Veszprém Kulturális Főváros, azon belül pedig a Balaton Wine & Gourmet Fesztivál kiemelkedő eseményén) vesznek át.

Tudósított és fényképezett: Hajdu Ferenc