IV. Ősszel is Balaton

A Bor és Piac magazin idén is megszervezi a Balaton Borrégiós borokat bemutató sétáló borkóstolót és mesterkurzust november 8-án szombaton 15 és 21 óra között Balatonalmádiban. A rendezvény fókusza a kulturált borfogyasztás, a borkultúra, valamint a fenntartható borászat népszerűsítése a Balaton Borrégióban. Megvizsgáljuk a klímaváltozásra adható válaszokat is, emiatt a „Kékülő Balaton” címet adtuk az idei mesterkurzusnak. A rendezvény fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter.

A rendezvény fő eseménye egy sétáló bórkóstoló és mesterkurzus, ahol szezonon kívüli időpontban találkozhatnak a borkedvelők és bortermelők, valamint a szakma hazai és nemzetközi képviselői. A sétáló borkóstolón  24 kiállító borászat kínálatával ismerkedhetnek meg a vendégek, a termelők egy része személyesen lesz jelen az eseményen. Az első száz jelentkezőnek tudunk jegyet biztosítani a sétáló borkóstolóra, a mesterkurzusra 40 jegy áll rendelkezésünkre. A rendezvényen elérhető lesz a Bor és Piac magazin, amely szeptemberi Borelemző rovatában a balatoni borokat mutatuk be.

A rendezvény időpontja: 2025. november 8. 15.00- 21.00

Helyszín: Pannónia Kulturális Központ Balatonalmádi, Városház tér 4.

A „Kékülő Balaton mesterkurzuson”  kiemelten hangsúlyozzuk a fitoplazma – aranyszínű sárgaság – vektora elleni közös fellépés fontosságát és megnézzük a klímaváltozásra adható lehetséges válaszokat. Bemutatjuk a Balaton körüli kékszőlőtermesztés és vörösborkészítés evolúcióját. Nemzetközi kitekintésünk az argentin Malbec világába kalauzolja a résztvevőket. A részletes programot a cikk végén közöljük.

Jegyek vásárlása a sétáló borkóstolóra és a mesterkurzusra.

A kiállító borászatok :

a’ Capella Szőlőbirtok

Barcza Pincészet

Békássy Borászat

Fehérvári Birtok

Fischer Birtok

Garamvári Szőlőbirtok

Hoffmann’s Borászat

Homola Paloznak

Ikon Borászat

KABOR Somlói Borbirtok

Kancellár Borászat

Kőfejtő Pince

Laposa Birtok

LTC – Domaine Les Trois Chênes

Négy80

Podmaniczky Péter Pincéje

Rádpuszta Szőlőbirtok

Tárkány Wine

Tornai Pincészet

Trio Pince

Veszprémi Érseki Pincészet

Villa Gyetvai Borászat

Villa Tolnay Borház

A mesterkurzus időpontja: 2025. november 8. 16.00- 18.00

Helyszín: Pannónia Kulturális Központ Balatonalmádi, Városház tér 4.

A „Kékülő Balaton mesterkurzuson”  kiemelten hangsúlyozzuk a fitoplazma – aranyszínű sárgaság – vektora elleni közös fellépés fontosságát és megnézzük a klímaváltozásra adható lehetséges válaszokat. Bemutatjuk a Balaton körüli kékszőlőtermesztés és vörösborkészítés evolúcióját. Nemzetközi kitekintésünk az argentin Malbec világába kalauzolja a résztvevőket.

A szakmai konferencia és mesterkurzus programja:

16:00  Köszöntő, Bozzai Zsófia, főszerkesztő

16:05 – 16:10  Kisfilmek levetítése

16:10- 16:35  Klímaváltozás hatása a szőlőre

Előadó: Knolmajer Bence

A folyamatos éghajlatváltozás az egész bioszférát érinti. Az emberi tevékenységek felgyorsítják ezt a természetes folyamatot. Az éghajlat fontos tényező a mezőgazdaságban, és így a szőlőtermesztésben is, mivel alapvető hatással van a növények és állatok élőhelyére. Az új körülmények új kihívást jelentenek a szőlőtermesztők számára, mivel a jelenlegi felmelegedési tendencia nagyrészt kedvezőtlen feltételeket teremt. Egyrészt a közvetlen károk (napkárosodás, aszály, fagyok, jégesők stb.), másrészt a közvetett károk (új károsítók megjelenése: Aspergillus sp., Xylella fastidiosa) további terhet rónak a gazdákra. Az extrém időjárási események egyre gyakoribbak, és az egyenetlen csapadékmennyiség és az aszály különösen nagy problémát jelent a szőlőtermesztés számára.

16:35- 16:55 A szőlő- és bortermelés esélyei a Balaton üdülőkörzetében

Előadó: Laposa József

A XXI. század első negyedszázada alapvető változást hozott a szőlő- és borkultúra társadalmi megítélésében. A tapasztalható folyamatok szerintem, egyértelműen a további zsugorodás irányába mutatnak. Úgy vélem, hogy csak helyi összefogással lehetne megőrizni e több mint kétezer éves kultúrát. Az ’Akarunk-e szőlőt Badacsonyban’  című nyílt levélre adott válaszok sem túl biztatóak.

16:55 – 17:15  A magyar szőlőtermesztés jelenlegi és várható kihívásai 

Előadó: Dr. Varga Zsuzsanna, tanszékvezető egyetemi docens, MATE Szőlészeti Tanszék

A szőlészek az ezredforduló után éppen berendezkedtek a minőségi szőlőtermesztésre, máris utolérte őket a következő kihívás, vagyis a klímaváltozás. Az évjáratok változatossága azóta is évről-évre alkalmazkodásra, tanulásra kényszeríti a gazdákat. Ezt a helyzetet évtizedek óta bonyolítja a munkaerőhiány. A korábbi „jól bevált” ültetvényszerkezeti és technológiai receptek már nem mindig működnek. A 2025-ös évben  egy növényegészségügyi katasztrófa is berobbant az ágazatba. A fitoplazma megfékezése, túlélése új termelői szemlélet, fegyelmezett technológia, borvidéki összefogás nélkül elképzelhetetlen. A nehézségek, kihívások azonban pozitív változásokat is hozhatnak, egy ilyen derűlátó forgatókönyvről szól a jövőbe tekintő előadás.

17:15- 17:35  Kékszőlők evolúciója a Balatonnál

Előadó: Dr. Pásti György, nyugalmazott egyetemi docens

A Balaton körül elterülő borvidékek, különösen az északi part régiói, évtizedeken át, mint döntően „fehérboros” területek szerepeltek a nyilvánosságban. Ha ma rápillantunk az említett borvidékek statisztikai adataira, jól látható, hogy nagyjából három évtizede változás kezdődött, az eltelepített kékszőlő felületek aránya jelentősen megnőtt. Ennek a változásnak több oka is azonosítható, a prezentáció első részében ezeket tekintjük át. E körbe sorolható a fogyasztói preferenciák változása, benne a rozé- és vörösborok térnyerése a hazai fogyasztásban, másrészt a klímaváltozás egyre inkább érvényesülő hatásai is. Ez utóbbi pedig, párosulva a borpiacokon jól felismerhető piaci tendenciákkal (pl. alkoholtartalom csökkentés, könnyed borstílus igénye stb.) a Balaton környékén működő bortermelés kereteit is tágítja, bizonyos tradíciók újragondolását igényli. A minőségi rozé – és vörös borokat biztosító alapanyag termelés néhány kulcselemét érinti az előadás következő része, benne a fenolos érettség fogalmának és jelentőségének kiemelésével, a nyújtott idejű héjon erjesztés és – áztatás hatásainak elemzésével, valamint az elkészült újborok érlelési lehetőségeinek áttekintésével.

17:35- 17:50  Vörösborok a Balaton körül

Előadó: Jásdi Attila

Van-e saját stílusa a balatoni vörösboroknak és ha igen, miként tudjuk azt megfogalmazni? Mi a balatoni vörösborok helye a piacon? Hogyan befolyásolják az ellentétes trendek (melegedő éghajlat, csökkenő vörösbor és rozé fogyasztás) a balatoni kékszőlők helyzetét? Többek között ezekre a kérdésekre igyekszik majd Jásdi Attila választ adni előadásában.

17:50- 18:10  Fókuszban a Malbec 

Mesterkurzus az Argentin Nagykövetség közreműködésével

Santa Julia: Malbec Naturell, Mendoza, 2024

Zuccardi: Q Malbec, Valle de Uco, 2023

Az est során a Szamarasház Sajtműhelytől tudnak sajttálakat vásárolni.

A helyszín kiválóan megközelíthető a Balatonalmádi vasútállomástól kb. 3-5 perc sétával, így az esemény végén vonattal is hazautazhatnak a látogatók.