Birtoklátogatások 2025/6: Koch Borászat

2012-ben került sor először a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat megrendezésére.  A szőlő, a szőlővel borított domboldalak, hegyoldalak a Pannon vidék nélkülözhetetlen tájalkotó eleme. A szőlő-, és borkultúra az emberiség 6000 éves tradíciója, megmaradása, fenntartása a Pannon táj kultúrkincse, aminek megőrzése, fejlesztése elsődleges fontosságú. Ebből a felismerésből indítottuk el mozgalmunkat, pályázatunkat, féltő gonddal fordulva a hazai borvidékek értékőrző képességeinek fenntartása felé. Szeretnénk, ha szőlőhegyeink szépségének megőrzése kultuszt teremtene. Munkánk, mozgalmunk fontosságát osztja Dr. Nagy István agrárminiszter is, aki elvállalta pályázatunk fővédnökségét, és részt vett a MATE Budai Campusán megrendezett elmúlt évi eredményhirdetésén is.

Ez évben tizennegyedik alkalommal került sor Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatunk kiírására. Ahogy ezelőtt is, idén is három kategóriát jelöltünk ki a birtok-méreteknek megfelelően. A 10 hektár alatti birtokok a Kisbirtok, a 11-50 hektáros szőlőterülettel rendelkező borászatok a Középbirtok, míg az ezen felüliek a Nagybirtok kategóriában mérethették meg esztétikumukat és minőség iránti elkötelezettségüket.

A már jól bevált metodikánk szerint kategóriánként az internetes szavazás 3-3 befutó borászatát emeltük be a legjobbak közé, így eleve olvasóink határozták meg az érmesek mezőnyét, akik Facebook-profiljaik segítségével közvetlenül és egyszerűen tudták leadni szavazataikat. Az olvasói szavazatok alapján díjazásra ajánlott 3X3 szőlőbirtokot szerkesztőségünk tagjaiból, az előző év első-helyezettjeinek képviseletéből, valamint a MATE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatja sorra. Idei ötödik utunk a Koch Borászathoz vezetett Borotára.

A Koch jelenség

Koch Csaba fiatal kora ellenére napjaink hazai borászatának emblematikus alakja. Szinte mindent elért, amit ma borász elérhet. A borversenyekre benevezett borai aranyesőt indukálnak,  2019-ben elnyeri az Év Bortermelője díjat, egy cikluson át ő a Magyar Bor Akadémia elnöke. A leginnovatívabb, legkreatívabb, leginspiratívabb borászok közé tartozik. Amihez hozzányúl, az arannyá válik, a pozitív gondolkodás mintaképe.

Azon borászok közé tartozik, akik nem csupán nagyszerű borokat állítanak elő, hanem érzékenyen gondolkodnak a klímaváltozás, környezetszennyezés, fenntartható fejlődés terén is. Felelősséget vállalva bolygónk jövőjéért, elsők között ismerte fel a változások szükségességét, lévén hogy a permetszerek folytonosan növekvő mértékű használatával saját életterünket mérgezzük.

Boldog szőlő a Koch birtokon

Idejekorán ráérezve a rezisztens fajták elterjesztésének szükségességére, hamarabb ébredt ezen a téren, mint a hazai szakma, rendszeresen átjárt Temerinbe hogy tanulmányozza az ottani fajtakísérleteket. Az alanyokat is onnan szerezte be első kísérleteihez, a jó tömegbort adó Bácskát, valamint a minőséget képviselő Pannoniát. A rezisztens szőlők meghálálhatják a gondoskodást, miattuk nem kell a környezetbe méreg-anyagokat juttatni, így a permetezési költségeket is meg lehet takarítani. Persze mindez rengeteg többlet-munkával, és extra gondokkal jár. Mint elmesélte, 30 hektáron biogazdálkodást folytat.

A bio-ra való átállás nem csak azt követeli meg, hogy a szőlővel megkülönböztetett módon bánjanak, hanem borként is külön „otthont” kíván magának. A birtokközpont északi részén ezért külön felépült a bio borászat, egy 2000 m2-es új borfeldozgozó, amiben csak a bio-módon készített termékek kerülhetnek. Koch Csaba univerzális világképébe beletartozik, hogy a borkészítés mellett egyéb környezetbarát termékekkel is foglalkozzék kísérleti jelleggel, így különféle bio- gyümölcslék készítésével, melyek tárolása ugyanitt történik. 8 hektáros almáskertje van, ami e készímények alapanyagául szolgál.

Extra brut Chardonnay

Körbejártuk Koch Csaba borotai ültetvényeit, és ismét betekintést szerezhettünk Csaba „boldog szőlőjébe” – bár így nyár elején még annyira nem különbözött a hagyományos szőlőbefűzésű módon növekvő társaitól. Végigjártuk  a Koch Borászat régi és új pincéit, és belekóstolhattunk boraiba, valamint degorzsálatlan extra brut nyers pezsgőjébe is. Nem igen tudtunk volna boraival szemben bármi kritikát megfogalmazni. A szőlő itt boldog, hát még az ember – legyen az akár zsűritag, akár közönséges borkedvelő – amikor Koch Csaba palackjait kibontja.

De nem csupán Borotán történtek fejlesztések, hanem Koch Csaba Villányi Borvidékhez tartozó birtoktestén is. A villányi termőhelyről származó borok a diósviszlói körzetől a borászat prémium termékeit jelentik. Korábban az innen származó borok palackjain a Vin Art megjelölés szerepelt, ám most a márkaépítés újabb szakaszába érkezett. Tekintettel arra a tényre, hogy Koch Csaba elnyerte az Év Bortermelője kitüntető címet, a Koch márkanév megjelenítése a villányi palackokon is elsőrendűen fontossá vált. Ennek megfelelően ezeken a palackokon a korábbi Vin Art felirat helyett a továbbiakban a Koch Villány megjelölés szerepel. Grafikailag az új kompozíció emlékeztet a régire, hogy a törzsvásárlók könnyen meg tudják találni kedvenc palackjaikat.

Koch Csaba vibráló egyénisége most is magával ragadó volt, a borászat, a szőlészet tudományának teljes skáláját átfogva soha nem áll le a kísérletezéssel. Munkájában vezérfonalat jelent az a hit, hogy a Kárpát-medence egy csodálatos adottságú terület, ahol a gyümölcsök – a szőlőt is beleértve – sokkal ízletesebbre, zamatosabbra érik be, mint a világ egyéb pontjain, és ezeket a nagyszerű ízeket, zamatokat be kell mutassuk a nagyvilágnak. Az már csak természetes, hogy ha lehet, minél kevesebb permetezőszer, minél kevesebb kén használatával. Kívánjuk, hogy kísérletei továbbra is sikeresek legyenek!

Dékány Tibor