Az OperaWine az év egyik legizgalmasabb borkóstoló eseménye Olaszországban. A Vinitaly Nemzetközi borkiállítás elegáns nyitóeseményén Olaszország több mint száz emblematikus borát kóstolhatják meg a nemzetközi szakemberek és a sajtó képviselői. E ragyogó nyitányon egyetlen délután alatt megtapasztalhatják mindazt, amit Olaszország kínál.

Pál Judit
A Veronafiere büszkén mutatta be a Vinitaly és a „Wine Spectator” közreműködésével immár tizenegyedik alkalommal az OperaWinet. A Wine Spectator zsűrije minden évben megkóstolja a kiválasztott olasz borokat, amelyeket különböző kritériumok alapján értékel és pontoz. Az értékelés után közzéteszik a legjobb olasz borok listáját, ezzel népszerűsítve az olasz borok sokszínűségét és kiemelkedő minőségét. Idén 137 bort kóstolhattunk meg a rendezvényen.
Az idei Operawine fesztivál tapasztalatairól a Bor és Piac magazin júniusi lapszámában számolunk be. Most álljon itt azon pincészetek bemutatása, akiknél kóstoltunk elsősorban Verona megyéből, Veneto régióból.
Monteforte d’Alpone (Verona megye, Veneto régió)

Lisa Anselmi
Az Anselmi egy Soave borvidéki családi borászat a Veneto régióban, amelyet a minőségi fehérborairól ismerhetünk. A pincészet alapítója, Roberto Anselmi a 1970-es években kezdte meg munkáját, és új szemléletével forradalmasította a Soave borok világát. Anselmi hitt abban, hogy a Soave bor lehet világszínvonalú, ezért nem riadt vissza a hagyományos keretek megbontásától sem. Roberto Anselmi volt az, aki tiltakozásképpen a Soave DOC előírásai ellen 2000-ben kivonta borait a DOC besorolás alól, és inkább Veneto IGT megjelöléssel hozta forgalomba őket. Ezzel a lépéssel jelezte, hogy a minőség számára fontosabb a hivatalos eredetmegjelölésnél.
A birtok a Soave Classico zónában, Monteforte d’Alpone dombjain található, ahol a Garganega szőlő uralkodik. Anselmi ültetvényei a legmagasabb fekvésű dűlőkön terülnek el, délies kitettséggel, ami ideális a szőlő éréséhez.
A pincészet fő borai közül kiemelkedik a Capitel Foscarino és a Capitel Croce, melyek dűlőszelektált, tölgyfahordóban érlelt tételek, valamint a San Vincenzo, egy gyümölcsös fehér cuvée. Az Anselmi borok stílusa modern: telt, aromagazdag, mégis megőrzik a Soave-ra jellemző eleganciát és frissességet. Roberto Anselmi úttörő munkájának köszönhetően a Soave borok presztízse újjáéledt, és ma már az ő példáját követik sokan a borvidéken.
Sommacampagna (Verona megye, Veneto régió)

dott.Marica Bonomo
Monte del Frà egy patinás családi borászat Verona közelében, a Custoza borvidék szívében, amely a Veneto régió egyik kiemelkedő termőterülete. A pincészet neve magyarul annyit tesz, hogy ‘a testvérek hegye’, utalva arra, hogy egykor egy szerzetesi rend birtoka volt a terület. A borászatot a Bonomo család alapította 1958-ban, és azóta generációról generációra száll a szőlő és bor iránti szenvedély. Ma Massimo és Elia Bonomo vezetik a pincét, megőrizve a hagyományokat, de a modern borászati technológiákat is alkalmazva. A Monte del Frà 25 hektárnyi saját szőlőterülettel rendelkezik Sommacampagna település határában, a Garda-tóhoz közeli morénadombokon. A mikroklíma és a talaj kiváló fehér- és vörösborok készítéséhez egyaránt. A fő fehérszőlőik közé tartozik a Garganega és a Trebbiano di Lugana, míg kékszőlőik közül kiemelkedik a Corvina, Rondinella és Molinara – ezekből készül a híres Valpolicella és Amarone bor is a birtokon.
Monte del Frà zászlósbora a Custoza Superiore Cà del Magro, egy gazdag és komplex fehérbor, de portfóliójában Lugana, Bardolino, Ripasso és Amarone della Valpolicella is szerepel. A borászat filozófiája a terroir hű kifejezése és a környezeti fenntarthatóság: boraik hűen tükrözik a veronai dombok egyediségét, minden palackban ott rejlik a család több évtizedes tudása és szeretete.
Fittà (Verona megye, Veneto régió)
A Suavia pincészet a Soave Classico borvidék egyik gyöngyszeme, melyet a Tessari család vezet nagy szeretettel és hozzáértéssel. A birtok központja a festői Fittà faluban található, Soave városa felett a dombok között . A Suavia nevet maga a település ihlette – Fittà római kori neve Suavia volt, amely utal a vidék ősi borkészítési hagyományaira. A pincészetet jelenleg a Tessari szülők négy lánya – Arianna, Meri, Valentina és Alessandra – viszi tovább, akik a szülők örökségét tiszteletben tartva, de újító szemlélettel irányítják a birtokot.

Soave Classico, Monte Carbonare, 2018
A Suavia 100% fehérboros borászat, specialitásuk a Soave bor. Ültetvényeiken főként Garganega szőlőt termesztenek, emellett Trebbiano di Soave (helyi nevén Turbiana) is megtalálható. Ez utóbbi fajtából készül különleges házasításuk, a Massifitti, amely megmutatja a Trebbiano igazi potenciálját önálló borban. A Suavia borok között kultikus helyet foglal el a Monte Carbonare – egy dűlőszelektált Soave Classico, mely a vulkanikus talajú Carbonare dűlőről kapta a nevét, és ásványos karakterével a borvidék esszenciáját nyújtja. Ugyancsak híres tételük a Le Rive és a Fittà cru-borok, amelyek kis tételben, válogatott szőlőből készülnek . A pincészet stílusa a hagyomány és modernitás harmonikus ötvözése: reduktív technológiával őrzik meg a gyümölcsös jegyeket, ugyanakkor a hosszú seprőntartás és az időnkénti hordós érlelés révén komplex, tartalmas borokat alkotnak. A Suavia boraiban érezhető a Tessari lányok elhivatottsága – céljuk, hogy minden palackban ott legyen Fittà terroir-ja és a Soave iránti szeretetük.
Soave (Verona megye, Veneto régió)
Ha Soave, akkor Pieropan – kevés borászat neve fonódott így össze egy vidékkel. A Pieropan család borászata a Soave borvidék történelmének meghatározó szereplője, hiszen már 1880-ban megalapította a pincét Leonildo Pieropan, a család ősatyja . Azóta generációk építették tovább a hírnevet: Leonildo unokája, ifj. Leonildo (Nino) Pieropan a 1970-es évektől átvette a borászat vezetését, és úttörő munkájával a Soave borok minőségi forradalmát vezette.

Soave Classico La Rocca, 2017
A Pieropan borászat a középkori Soave város szívében működött több mint száz évig, mielőtt nemrég a város szélén egy modern, gravitációs pincészetbe költözött . A család mintegy 40 hektár saját ültetvénnyel rendelkezik a legjobb Soave Classico dűlőkben. A leghíresebb saját területeik közé tartozik a Calvarino dűlő – innen származik az első dűlőszelektált Soave, melyet Pieropan 1971-ben készített – és a La Rocca dűlő, melyről nevét kapta a gazdag, hordóérlelt Soave édesboruk (Recioto di Soave La Rocca) . A fő szőlőfajta természetesen a Garganega, kiegészítve egy kevés Trebbiano di Soave ültetvénnyel. Boraik elegánsak, finom mandulás illatúak, akárcsak a klasszikus Soave, de a dűlős borok mélyebbek, komplexebbek, hosszú érlelési potenciállal. Pieropanék a Soave mellett kitekintettek a szomszédos borvidékekre is: a 2000-es években birtokot szereztek a Valpolicella területén, ahol Amarone és Ripasso stílusú vörösborokat is készítenek. Ennek ellenére a pincészet szíve-lelke megmaradt Soavéban. A Pieropan név ma is garancia a minőségre: boraikban egyszerre van jelen a több mint százéves tapasztalat és az innováció, amelyet a legújabb generáció, Andrea és Dario Pieropan képvisel.”
Osimo (Ancona megye, Marche régió)

Bozzai Zsófia és Giacomo Sisti
Az Umani Ronchi pincészet a Marche régió emblematikus borászata, melynek székhelye Osimo városában található, nem messze az Adriai-tenger partjától . A borászat története az 1950-es évek végén indult, amikor Giorgio Umani Ronchi megalapította a vállalkozást, amelyet később a Bernetti család vett át és fejlesztett világhírűvé . Jelenleg Massimo Bernetti és fia, Michele Bernetti irányítják a pincészetet, akik a tradíció és innováció összehangolásával vezetik a céget.
*Az Umani Ronchi különlegessége, hogy két tartományban, két különböző borvidéken gazdálkodik: Marche és Abruzzo területén . Összesen 115 hektár szőlőültetvényük van, ebből 80 hektár Marche-ban, a Verdicchio dei Castelli di Jesi zónában, míg 35 hektár Abruzzo déli részén, a Montepulciano d’Abruzzo termőterületein terül el . Marche-ban az Umani Ronchi a Verdicchio szőlőfajta szakértője: zászlósboruk a Casal di Serra Verdicchio Classico Superiore, valamint a Vecchie Vigne és Plenio nevű prémium Verdicchio tételek, amelyek a fajtának komplex, érlelhető arcát mutatják. A borászat Verdicchio ültetvényei a Jesi várkastélyai környékén, az Esino folyó bal partján fekszenek, kiváló klímával és talajjal. San Lorenzo, Cumaro és Pelago mind Conero régióban vannak Marchéban.
*Abruzzo-ban a pincészet a Montepulciano kékszőlőre koncentrál. Itt készülnek testes vörösboraik, például a Jorio Montepulciano d’Abruzzo. Az Umani Ronchi filozófiája a terroir-hű borkészítés és a fenntarthatóság: organikus szőlőművelést folytatnak számos dűlőben, és minden boruknál cél a termőhely karakterének bemutatása. Hosszú története során a pincészet számos elismerést szerzett, és mára a Marche régió egyik legelismertebb borászatává vált, amelynek borai világszerte képviselik Olaszország keleti vidékének kiválóságát.
Pál Judit, Bozzai Zsófia
fotó: Kulcsár Flóra