2022. November ötödikén sikeresen lezajlott az Ősszel is Balaton sétáló borkostoló és mesterkurzus, az eseményről elkészült kisfilmet itt tekinthetik meg. Az eseményen alkalmunk volt a kiállító borászokkal beszélgetni, ezúttal Mórocz Tamás osztotta meg tapasztalatait és elképzeléseit pécselyi borászatának jövőjéről.
„2020-ban alapítottuk Pécselyen a borászatot. Kevesebb, mint egy hektáron gazdálkodunk, nagyjából négy-ötezer palack bor készül évente. Négy bor alkotja nálunk a termékpiramist, egy illatos Tramini, egy Merlot-ból készült Rozé, illetve a borvidék fő fajtája, az Olaszrizling reduktív és hordóban érlelt változatban. Az eseményre is e fajtákból hoztunk el egy válogatást. A 2020-as Olaszrizlingünk hat hónapos fahordós érleléssel készült, a finom seprő folyamatos kevergetése mellett egy éve palackoztuk le.”
Milyen volt az idei évjárat?
2022 Növényvédelmileg egy viszonylag könnyebb év volt, borászatilag viszont nagyon oda kellett figyelni a kesernyés anyagok jelenlétére: ha valaki a bor kiskorában ezeket nem tünteti el a borból, akkor nagy mennyiségben lesznek jelen. Egyébként viszont alapvetően egészséges termést tudtunk szüretelni.
A klímaváltozás hatásait hogyan érzékelitek?
Egyre szárazabbak az évjáratok, egyre gyakrabban alakulhat ki aszály. Magasabb alkoholtartalommal kell megküzdeni, illetve gyorsabban eltűnnek a savak a szőlő alapanyagból. Szerintem mindenképpen a savmegőrzésre kell jobban odafigyelnünk.
Új fajtákat telepítetek emiatt? Próbálkoztok fajtaváltással, kékszőlővel?
Egyenlőre nem telepítettünk új fajtákat.
Hogyan alakul nálatok a borturizmus?
Pécsely Balatonfüredtől néhány kilométerre található, így a pincénk könnyen megközelíthető. Nagyon szép borteraszunk van, ahonnan a balatoni, valamint a pécselyi medence panorámája, és a Tihanyi Apátság is látszódik. Nyáron havonta tartunk központilag szervezett szervezett rendezvényeket, illetve egyéni borkóstoló csoportok bejelentkezését is várjuk.
A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.