Szálláshelyadatokat nyilvántartó oldalt indított az MTÜ

Szálláshelyadatokat nyilvántartó oldalt indított NTAK Iránytű néven a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Az MTÜ tájékoztatása szerint az új felületen – amely a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) oldalán található – kibővített statisztikai mutatók, új funkciók és összehasonlítási lehetőségek érhetők el, a tervezéshez és működéshez is nélkülözhetetlen adatokat kérhet le a szálláshelyeket üzemeltető mintegy 45 ezer hazai vállalkozás.

A rendszer 2019-ben indult, a hazai szálláshelyek a bevételi és kapacitásadatokat eddig is lekérdezhették az NTAK-ban. A fejlesztést követően viszont az előfoglalási adatok, a vendégforgalmi és a küldőpiaci információk is lekérdezhetők, valamint az egyes szolgáltatók eredményeiket összevethetik más települések szálláshelyeivel.

Az NTAK Iránytű olyan tényadatokat biztosít az előfoglalási adatok visszamutatásán keresztül, amelyek támpontot adnak az üzleti tervezéshez, az árképzéshez, valamint a marketing és értékesítési aktivitások összeállításához – tették hozzá.

Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese rámutatott: a lekérhető adatok segíthetik a szálláshely-szolgáltatókat az adatalapú döntéshozatalban, hozzájárulhatnak működésük javításához és fejlesztéseik megvalósításához, mindez pedig jelentősen növelheti a hazai szálláshely-szolgáltatók piaci versenyképességét.

(Forrás: MTI)