Egy népet legkönnyebben konyhaművészete tanulmányozásával lehet megismerni. Amint ezt az állítást elfogadjuk és kiterjesztjük a múltra, majd leporoljuk történelmi ismereteinket, feltehetjük a kérdést: mit tudunk eleink étkezési szokásairól? Ennek megválaszolásában segíthet a most induló Boros Korok rovat, mely a 16–18. század közötti időszakban keletkezett szakácskönyvek bemutatásával kíván betekintést nyújtani a főúri udvarok konyhájába.
Lapunk idei első számában Gönczi Mónika segít nekünk eligazodni az egykor volt borgasztronómiai remeklésekbe.
Jelenlegi ismereteink szerint az első magyar nyelvű szakácskönyv keletkezése a 16. század végére tehető. A kézzel írt receptgyűjtemény a Szakács Tudomány címet viseli. Az eredeti mű nem, viszont a szöveg két másolatban is fennmaradt, mindkettő a 17. században készült. A példányok csonkák, a kötetekből néhány levél és mindkét esetben a címlap is hiányzik. Viszont aki kíváncsi, hogyan készítették őseink a lemonyás lében való sült tyúkot, a rósa fánkot, esetleg a mondolás lágy rántottat, milyen rafináltan tudtak hozzá innivalóként oltott bort kotyvasztani, az üsse fel lapunk legújabb számát, ami jelenleg kapható az újságos standokon!