Illatos Borok tesztje

Lezajlott az illatos borok tesztje, és az eredményeket már olvashatják is a Bor és Piac a júniusi lapszámában! A legjobban szereplő tételeket pedig megkóstolhatják szeptember elején a Bortesztkóstoló rendezvényünkön. Addig is álljon itt egy összegzés a tesztről Dr. Pásti György tollából!

„Napjainkban, s főként ilyenkor, a nyári szezonban, keresettebbé válnak az egyébként is népszerű könnyed, friss illatos borok. A kiváló és a piacon sikeres végeredményhez néhány követelményt muszáj teljesíteni. Ezek közül elsőként kiemelném a feldolgozandó szőlőfajta megválasztását. A hagyományos fajtakör, amelyeket felhasználunk, nem túl nagy. Az Irsai Olivér, a Cserszegi fűszeres, a Tramini, és a klasszikus muskotályos fajták (Sárga muskotály, Muscat Ottonel) mellé talán még a Királyleányka, a Müller-Thurgau jöttek szóba. Ehhez képest, a korábbi évektől eltérően új trónkövetelők is feltűntek, mint pl. az önállóan, vagy még inkább házasításokban igen sikeresen szereplő Sauvignon blanc, továbbá a Zenit és a Zeusz. (Most abba ne menjünk bele, hogy a Sauvignon illatos fajta-e, karakteresnek egyértelműen karakteres, s házasítási partnerként, mint a teszt is igazolja, e bortípusnál is jól bevált.) A jól sikerült házasításokkal megoldhatók olyan gondok, mint az illatos borokhoz szükséges jó savháttér hiánya, vagy egyes gyengébb illathatású alapborok „feljavítása”. Ha az erjesztés vezetése (hőfokszabályozás, tápsózás, élesztő megválasztása) szakszerű és higiénikus, az alapborok kisebb-nagyobb korrekcióját a céltudatos, s talán néha formabontó házasításokkal biztosíthatjuk.

Bírált boraink jelentős többsége igen jól megfelelt a fogyasztói elvárásoknak. (A tesztben most nem értékelt borok többsége esetében valamilyen technológiai vagy erjedési hiba okozta, hogy az elemzésből kimaradtak.) Kétszer húsz minta, 83-89 pont között – ez bizony „nem semmi”. A hazai fogyasztó ízlése, preferenciái és pénztárcája szerint bátran kereshet – s találni is fog – remek borokat ebben a kategóriában.”