Ma este debütál a Bor és Piac magazin rendezvénye, a Borteszt kóstoló, ahol a nagyközönség előtt is bemutatkoznak a februári szám bortesztjén résztvevő Chardonnay és Syrah-tételek. Utolsó kedvcsinálónkban az Etyek-Budai Borvidék, valamint a Móri Borvidék tesztelt boraival ismerkedhet meg.
Debreczeni Szőlőbirtok és Pincészet: Etyek-budai Chardonnay, 2018
Átlagpont: 84,7
Megjelenésében kifejezetten halvány, szalmasárga árnyalatú bor. Illata élénk és friss, gyümölcsös irányvonalú, melyre ízérzete is rímel: finoman édeskés (de nem cukortartalomból adódó) aromák emelik ki a bor testességét, mely egyben üde savakkal is rendelkezik.
Nyakas Pince: Budai Chardonnay, 2017
Átlagpont: 84,6
Kiemelendő a szép megjelenés, amit egy intenzív és elég gazdag illat (igen szép virágos karakter!) követ, azaz igen jó az első benyomás. Az ízhatások és a bor összessége azonban már nem tudja ezt a szintet követni. A bor minden tekintetben megüti a fajtától és a termelőtől megkívánt jó átlagot, de annál többet nem tud nyújtani. Többünk benyomása az volt, hogy a bor túljutott életének csúcspontján, és lassan ,,hanyatlani” fog.
Nyakas Pince: Menádok Budai Chardonnay, 2017
Átlagpont: 85,1
A bizottság tagjai némi meglepetéssel konstatálták a jól érzékelhető cukortartalmat. Ez a tény kettéosztotta a bizottság tagjait. 2-3 bíráló túlzónak ítélte a megszokott Chardonnay stílustól eltérő ,,világot”, míg többiek, (megjegyzem, mi voltunk többen) elismeréssel adóztak a jól megkomponált bornak, ahol a jól megválasztott fahordós érlelés, a szép teltségérzet, a finom illatok és harmónia remekül érvényesültek. Kiváló szakmai munka, ámbár az is igaz, nem muszáj mindenkinek ezt szeretni.
Cerazus: Vécsei Syrah, 2013
Átlagpont: 89,3
Megjelenésében szép gránátalmavörös színű bor. Illatában egyértelműen megjelenik a fűszeres, bazsalikomos, borsos fajtajelleg. Ez az ízben is folytatódik, és kellemesen erős test hordozza a zamatokat. Kifejezetten arányos, nem túl harsány, inkább kecses és harmonikus tétel.