Magyarország egyik legkisebb borvidékről Miklós Csabival készítettünk interjút

Miklós Csabival, a móri Miklós Pince tulajdonosával beszélgettünk a borászat működéséről, a móri rendezvényekről és a borvidéken az összefogás lehetőségeiről. 

Milyen volt a nyári időjárás Móron?

Túléltünk egy nagyon nehéz aszályos időszakot, amit nem lehet szó nélkül hagyni, hiszen júniustól augusztus utolsó hetéig gyakorlatilag nem volt csapadékunk. Voltak olyan ültetvények, ahol a növény az életéért küzdött, alig fejlődött, és nagyon picik voltak a bogyók, így az augusztus utolsó heti, szeptember első heti csapadék nagyon sokat számított és segített.

Hogy álltok a szürettel?

Még mindig kézi szürettel, de már egy kicsit modernebb technológiával, behordókocsival hordjuk be a szőlőt. Most tartunk a szüret harmincöt százalékánál, tehát bent van az első Sauvignon blanc, egy Királyleányka, egy Zenit és a rozé. Szerintem október végén fogunk végezni. Az a cél, hogy jövő héten még a reduktív boroknak valót behordjuk, aztán megállunk egy kicsit, és a fahordós tételeket csak később fogjuk behordani.

Mit takar ez a modernebb technológia a szüret során?

Annyit jelent, hogy a termést, amit még mindig ládából szüretelünk, a szüretelő pótkocsi hordja be, tehát gyakorlatilag a kézi felborítást ússzuk meg vele, és sokkal tempósabban, sokkal kisebb energiával tudjuk feldolgozni a szőlőt. Már van egy nagyon intelligens hűtési rendszerünk is, amivel online látjuk és követjük az erjedő tételeink hőmérsékletét.

Minőségileg milyen évjáratra számítotok?

Még nem tudok biztosan nyilatkozni, annyit érzünk, hogy nem annyira sűrűek a mustok, a cukorfok az elején még természetesen alacsony volt. De szép savaink vannak, mostmár ideális alapanyagot szüretelünk, tehát ami a héten bejött, az minden szempontból (savat, cukrot, pH-t tekintve) tökéletes volt. Mennyiségben is volt már egy pici fejlődés, úgyhogy azt merem mondani, hogy jó lesz az évjárat − hogy kiemelkedő lesz-e, azt még nem tudom megmondani.

Hogy álltok az értékesítéssel?

Az értékesítés egyre kisebb problémát jelent, jól működnek a borok, de azért észnél kell lenni. Természetesen a móri tételek, tehát a Móri Ezerjó, a Rajnai Rizling, a Chardonnay, a Sauvignon Blanc és a Királylányka nagyon jól mennek, amin egy kicsit dolgozni kell az a Pinot Blanc, de minden más nagyon szépen muzsikál, tehát én csak jó hírt tudok mondani.

Hogyan alakultak a nyári rendezvényeitek?

Három komoly rendezvényünk volt a nyáron, két We Love Mór Outdoor, és az Ezerjó Utcabál, ami nagyon jó közönséget mozgatott meg, emellett pedig a visszhangja is nagyon jó volt a régióban. Körülbelül ötszáz-hatszáz vendéget szólítottunk meg. Nagyon jó hangulatban, problémamentesen zajlott minden esemény, úgyhogy ez nagyszerű volt. Nagyon jó, hogy sikerül a móri borászoknak rendezvényszervezés terén összefogni, a We Love Mórban együtt dolgozik hat fiatal borász, Geszler Tamás, a Friday Pince, a Csetvei Pince, a Brigád Pince, a Kamocsai és a Miklós Pince, az Ezerjó utcabálban pedig a Galambos Pince és a Miklós Pince tudnak összefogni. A covid előtt Budapesten volt a Tízezerjó fesztivál is, de azóta nem jutottunk el addig, hogy a fővárosba is hozzunk rendezvényeket, most csak helyi szinten szervezünk.

Ősszel milyen rendezvényetek lesz?

Ismét megszervezzük a We Love Mór Outdoor fesztivált, és a Móri Bornapokat, ami pedig egy olyan nagy rendezvény, ahol a várost húsz-huszonötezer ember látogatja meg, tehát arra testileg-lelkileg kell készülnünk. Ez egy nagyon színvonalas rendezvény, ahol nagyon kedves közönség látogat bennünket.

Hogy néznek ki az indoor és outdoor fesztiváljaitok?

A We Love Mór Outdoor fesztivál az egy olyan rendezvény, amikor a hat fiatal borász egy-egy bárt épít fel a szőlője végében, és az ötszáz-hatszáz vendég a szőlőben, a Vértes aljában sétál egy pohárral a kezében, és mindenhol tud borozni. Van pizzasütő is, aki kitelepül, vannak séfek is, és az egész fesztivál nagyon jó hangulatban telik. Az indoor események annyit takarnak, hogy beltéren szervezzük őket. Az utcabál most szerencsére kint volt, szerencsénk volt az időjárással, de ettől függetlenül, aki igényelte, az beltéren is végig tudta kóstolni a borokat, mind a Galambos Pincében, mind pedig nálunk.

Hogyan működik nálatok a borturizmus?

A szálláslehetőség a belvárosban van, mi a Miklós Pince, nem szeretnénk szállást nyújtani, az egy teljesen másik műfaj. De vannak partnereink, akivel együtt tudunk működni e téren, egyszerre kétszáz embert el lehet szállásolni a városban. Egyre jobb éttermek is vannak Móron. Nálunk szerencsére kiegyenlített a borturizmus, folyamatosan működik, tehát nincsen az, hogy a vendégek csak nyáron jönnének.

Egy éve nagyon dicsérted a Škoda KODIAQ  autódat, továbbra is elégedett vagy vele ?

Nagyon elégedett vagyok vele, már négy éve használom és még jó darabig szeretném használni.  Olyannyira elégedett vagyok vele, hogy meg szeretném vásárolni. Felmegy a szőlőbe, kényelmesen beférnek az emberek. Összességében egy nagyon jó típus, nagyon jó autó. Az életem tökéletes partnere.

 

Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka Pályázat támogatója a