Új korszak kezdődött a Miklós Csabi családi borászat életében

A Miklós Csabi egyik legismertebb borászata a Móri Borvidéknek, amely Magyarország egyik legkisebb borvidéke. A borászat több mint 20 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, főként ezerjó, olaszrizling, chardonnay és sauvignon blanc fajtákból. Évi 50-60 ezer palack bort termelnek 8 hektáron, 5 dűlőn. Most megújulnak a borok címkéi, melynek kapcsán Miklós Csabi elmeséli az egyes tételek mögött álló történeteket is.

„Idén 48 éves leszek. Nem csak én, a boraim is felnőttek. Tudatosan készültem a változásra, terveztem a jövőt, beruháztam és felújítottam. Hiszem, hogy a mi kis családi borászatunk is működhet profin úgy, hogy közben meg tudjuk őrizni a személyességét és szerethetőek maradjunk.

Több mint 20 éve foglalkozom szőlőtermesztéssel. 8 hektáron, gyönyörű dűlőkben dolgozunk. A bort apám régi pincéjében kezdtem készíteni, ma már viszont Mór belvárosában, az Ezerjó utca 1-3 szám alatt egy modern borászatban tevékenykedek. A teraszunk mögött egy szív alakú kőbánya magasodik, amivel komoly terveim vannak.

Úgy érzem, 20 év alatt megérett a Miklós Csabi márka a megújulásra. A kreatív tervezés során az alapkoncepció az volt, hogy egy bordeaux-i keretrendszerbe tesszük a címkét. Ennek az a lényege, hogy minden címkén van egy chateau. Mi ezt a chateau-t cseréltük le egy-egy személyes történetre. Így messziről úgy tűnik, mint egy klasszikus bor, ha közelebb megyünk, akkor látjuk csak, hogy itt valami másról van szó.”

Az arculatot az Unger & Partners tervezte, a fotókat Miklóska Zoltán készítette.

Történetek a címkék mögött

Kőhalmi Ezerjó

Savak ura, Ezerjók bölcsője, Ősök völgye. Kőhalmi.

Történet

Kőszív

A szív alakú mészkőbánya. Szeretek itt lenni. Kijövök megnézni a napfelkeltét, a napnyugtát, hallgatni az erdő neszét. Bárcsak annyi időt tölthetnék itt, amennyit szeretnék. Az itt termelt szőlőből készült a Kőhalmi Ezerjó. Móri vagyok. Móron dobog a szívem.
A szív az élet, a szőlő a jövő.

Borleírás

A szív alakú középkori mészkőbánya a Vértes hegység nyugati oldalán található. Az itt szüretelt szőlőből készült ez a bor. Illatában és ízében aszalt, csonthéjas gyümölcsök fedezhetőek fel. A korty tartalmas, magas, széles és hosszú. A mészkő ásványosságával jól megél az érett szőlő fejlett gyümölcsössége. Hosszútávon érlehető, fektethető bor.

Mór Ezerjó

Szelíd ezerjó. Ezerjó életérzés.

Történet

California dreamin’

Diákként Kaliforniában dolgoztam traktorosként. Volt egy kabrióm. Már gyerekként imádtam ezt a kaliforniai életérzést. Lazaság, könnyedség, napsütés. Ekkor határoztam el, hogy a szőlő az életemben komoly szerepet fog játszani. Nem telik el úgy nap, hogy ne jutna eszembe valamilyen kaliforniai emlék. California, Livermoor Valley – Magyarország, Mór – és szól a zene.

Borleírás

Látóhegyi Ezerjó ültetvény. A fajtához képest viszonylag korai szüret, (szeptember harmadik hete) mégis érett alapanyag. Löszös, homokos, jó vízgazdálkodású területnek köszönhetően gyümölcsös zamatos, puha reduktív tétel. Illatában és ízében is a fehér húsú almás gyümölcsök a vezérvonal.

Chardonnay

Nagy korty, mély sóhaj. Bársonyos, puha, felnőtt.

Történet

Kerek a világ

Ez az ivóborom. Szeretek leülni borozni, gondolkozni, tervezni. Azokat a borokat kedvelem, amiket lehet nagy kortyokban inni. Amikor elégedett vagyok és dicsérem a napot, ezt iszom. Nyugágy, naplemente, bor és kerek a világ. A nap lemegy és holnap újra felkel.

Borleírás

Cserhát dűlő a borvidék egyik legmélyebb pontja 225 m tengerszint felett. Löszös, homokos, jó vízgazdálkodású és könnyen művelhető terület. Tökéletes a könnyű, gyümölcsös borokhoz. Chardonnay fajtaházasítás. Ugyanabba a másfél hektáros chardonnay területbe három különböző szüreti időpontban állunk be.

Először szeptember első hetében egy harmad mennyiséget illatra, intenzív savkarakterisztikára szüretelünk. Szeptember harmadik hetében a második egy harmadot érett gyümölcsös ízvilágra szüreteltük. Az utolsó egy harmadot október második hetében már sárguló lomb mellett alkoholra szüretelünk. Ez az utolsó tétel 400 l-es fahordókban erjed és érik. A három különböző tételt palackozás előtt házasítjuk össze. Fejlett, komoly és komplex bor a végeredmény.

Királyleányka

Nyár van. Tógában, Csókában. Kezek a magasban, szívem a torkomban.

Történet

Szentivánéj

Szentivánéji tógaparti. A hosszú, meleg nyári estéken tógában borozunk, táncolunk a móri szőlőben, reggelig. Ilyenkor félreteszünk egy üveg bort Bacchust várva. Móron már az ókorban termeltek szőlőt, készítettek bort. Királyleányok, rózsák, borok, mindet szeretem. Reggelre az álom nem múlik el.
Borleírás

Mészkő alap, barna erdőtalaj és egy meglepően izgalmas királyleányka. Illatában ömlenek a trópusi gyümölcsös jegyek. Kifinomult, ugyanakkor könnyed és friss.

Mészkő alap, barna erdőtalaj és egy meglepően izgalmas királyleányka. Illatában abszolút ömlenek a trópusi gyümölcsös jegyek. Kifinomult, ugyanakkor könnyed és friss.

Zöldveltelini

Imádom fajta. Szerencsés vagyok, hogy van. Szeretem termelni, szeretem fogyasztani.

Történet

Az utolsó dal

A bulinak vége. Már csak ketten táncolnak. A banda az utolsó számot játssza, még egyszer elfújják a legjobbat. Amit a végére hagynak, azt viszed haza a füledben. Hallod belül, amikor lefekszel.
Három dűlő – három tétel, eggyé válik a három egyéniség. A tenor adja a ritmust, a bariton a basszust, a trombita a dallamot. Így van ez a palackban is. Ha hazaviszed, megtudod.

Borleírás

Három dűlőben is termelek zöldveltelínit. Csóka a mészkővel hozza az ásványosságot, Vajal a komplex beltartalmat a barna erdőtalaj és az erdő közelsége miatt, míg a löszös Látó-hegy a légies könnyedséget. Tartalmas bor, nélkülözhetetlen társ a magyaros előételek, levesek mellé.

Siller

Ropogós cseresznye, savanykás meggy és a naplementében érkező vadkacsák.

Történet

Északról jönnek

Amikor csak tehetem, a szabadban vagyok. Lenyűgöz a természet. Imádom, amikor apámmal a naplementében várjuk a vadkacsák érkezését. Még nem látjuk őket, de már halljuk a közeledésüket. Kevés dologhoz hasonlítható pillanatok ezek. Nagy csapatban jöttek, V-alakban.

Borleírás

Móri ember rozéja a kékfrankos siller. Vén hegyen imád a Kékfrankos. Nem hagyjuk, hogy túlérjen, az eleganciára gyümölcsösség re koncentrálunk. Széles korty, hosszú lecsengés. Csonthéjas gyümölcsök tömkelege az illatban kortyban. Még nem lekváros de már kompótos. Kacsához, céklás köretekhez kiváló.

Pinot noir

A fehér nyájban fekete puli. Bízunk benne, tudja a dolgát.

Történet

Az egyetlen vörösborunk a fehér sorban. A bárányok az égből jönnek. Fehér nyájban, fekete a puli. Kilóg a sorból. Megbízható, hűséges társ, tudja a dolgát. Nem ismerjük, mégsem félünk tőle.

Borleírás

Kőhalmi dűlő Pinot noir-ja. Elegáns rubin szín, intenzív fajtakarakteres illat. Ha van olyan, hogy elegáns ringlószilva, akkor ez ízében pontosan az.

Sauvignon Blanc

Illatok, ízek, érzelmek. Ezt mind akarom, és kapom, itt és most!

Történet

Együtt a szőlőben

Feleségem kedvenc bora. Szeretünk kijárni a szőlőbe. Sokszor csak kiugrunk a robogómmal. Nyár végén, amikor már lehet csipkedni, kóstolgatni a termést, különösen izgalmasak ezek a kirándulások. Most már a gyerekek is velünk jönnek. Együtt a szőlőben Lilkóval, Julcsival és Petóval.

Borleírás

Látó-hegyi löszös, homokos, agyagbemosódásos, üledékes talajon termelt sauvignon blanc. Szeret itt ez a fajta. Szeptember elején szedjük az első felét, szeptember utolsó hetében a másodikat. Természetesen reduktív körülmények között erjesztjük hidegen. Könnyed és intelligens illat, korty és lecsengés. A zöld gyümölcsök közül az egres dominál.

Leányka

Bájos leánykák, ahogy népviseletben vonulnak a pincesoron

Történet

Móri leánykák

Gyönyörű látvány, ahogy a móri leánykák sváb népviseletben a pincesorokon sétálnak. Szenzációs a hangulata. Ilyenkor élnek csak igazán a pincesorok.
Kiszűrődik a zene a kertekből, a tangóharmonikának és a klarinétnak a hangja. Van benne bugi.

Borleírás

A Cserhát dűlő a borvidék egyik legmélyebb pontja 225 m tengerszint felett. Löszös, homokos, jó vízgazdálkodású és könnyen művelhető terület. A könnyű, gyümölcsös borokhoz találták ki. Ízében és illatában tombol a fehér húsú őszibarack. Az erjedésből visszamaradt természetes maradék cukor teszi bájosan kivételessé ezt a kedves bort.

Rajnai rizling

„Csók a családnak, elmentem vagánynak” – szól a régi nóta. Ilyen az asztronauta gólöröme a mi rajnainkkal az Örömhegyen.

Történet

Csillagok útján

Sokszor érzem magam marslakónak, akit egy távoli bolygóról érkezett egyednek néznek. Jól van ez így. „Csók a családnak, elmentem vagánynak” – szól a régi nóta. Ilyen az asztronauta gólöröme a mi rajnainkkal az Örömhegyen.

Borleírás

Öröm hegyről tisztán látni a Móri-árkot. Őseink ezen a rendkívül köves területen kezdték a szőlőtermesztést. A Rizling szereti a köves területet. Az ásványosság tökéletesen öleli a rajnais fajtajelleget.