Ellátogattunk a Jazzy Fesztiválra

Idén első alkalommal szervezte meg a Jazzy Rádió zenei fesztválját, a Jazzy Fesztivált a Gesztenyés kertben, amelynek szlogenje: ” Bor, mámor, zene” szinte mindent elárul a rendezvényről. A Pünkösdi hosszúhétvége eseményére a szervezők negyven minőségi – ismert és kevésbé ismert – borászatot hívtak meg, mindeközben pedig remek zenészek játszottak a fesztiválon – három színpadon adtak 22 koncertet, valamint 4 DJ szórakotatta a nagyérdeműt. A kezdeményezés hiányt pótló, az időzítés kérdéseket vet fel, a borászok jelenléte és a zenei kínálat pedig kiváló volt.

A Gróf Degenfeld Szőlőbirtok is kiállítója volt e zenei fesztiválnak, amely birtok 2019-ben elnyerte a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet. Náluk a kedvencünk egy Hárslevelű volt, amely legutóbbi bortesztünkön is kiválóan szerepelt a könnyű, nyári fehérborok mezőnyében.

A Haraszthy Pincészetnél egy 2017-es emlékezetes Cabernet franc-t kóstoltunk a borészat argantín testvérbirtokáról. Ezt a tételt szívesen visszakóstolnánk egy hosszabb dekantálás után.

Szerencsés helyzetben voltunk, ugyanis a felhőszakadás elől a Pajzos Tokaj fogadott be minket, így megismerhettük a kis faház kiállítóit közelebbről is és lehetőségünk nyílt végigkóstolni a szortimentet két német turista társaságában, akiknek a mintegy félórás égszakadás során egészen biztosan megszületett a fogyasztói lojalitásuk Pajzosék felé. Ezt mi más illusztrálhatná jobban, minthogy a felhőszakadás után még egy órával is a standnál fogyasztottak? Megkóstolhattuk a Pajzos Tokaj kiemelkedő tételeit kezdve a zamatgazdag pezsgőjüktől a jól ismert „T Furminton” és a Hárslevelű válogatáson át egy késői szüretelésű Sárgamuskotályig. Az utóbbi 2015-ös évjáratú volt, frissességében inkább egy érett, de még fiatal, három éves borra emlékeztetett minket. Kiemelkedett a 2014-es évjáratú édes szamorodniuk, amely Zéta fajtából készült és a 2017-es 6 Puttonyos Aszújuk is csodálatos élményt nyújtott.

Kedvenc boraink a fesztiválról a teljesség igénye nélkül: az Illés Borház gyöngyözőbora, a Kovács Nimród Winery Pinot Noirja és Syrah-ja, Büttnerék Szürkebarátja, a Tokaj Classic Édes Szamorodnija, a Sipos Borház Rózsaköve és Zelnáék Furmint (Olaszrizling) pezsgője voltak.

A következő borászatok voltak jelen az eseményen:

1838 Pezsgőpincészet
Androsics Birtok
Békássy Birtok
Bíbor Birtok
Borbély Pincészet
Bock Pince
Büttner Borbirtok
Dubicz Borászat & Szőlőbirtok
Eskol Pince
Feind Pincészet
Gere Tamás & Zsolt Pincészet
Gróf Degenfeld Birtok
Haraszthy Pincészet
Harsányi Pincészet
Hilltop Borászat
Illés Borház
Jackfall Bormanufaktúra
Juhász Pince
Katona Borház
Kamocsay Ákos
Kovács Nimród Borászat
Németh János Pincészet
Nyilas Pince
Pajzos Tokaj Borászat
Petrény Borászat
Steigler Pincészet
Szabadkai Pincészet
Sipos Borház
Sauska Pincészet
Takler Kúria
Tiffán Zsolt Pincészet
Tokaj Classic Borászat
Törley Pezsgőpincészet
Vida Családi Borbirtok
Zelna Borászat

(BZs.)