Érdekességek a Móri Borünnepen

A Bor és Piac kollégái idén is ellátogattak a Móri Bornapokra. A már szokásosan az október első hétvégjére eső rendezvényen idén szokatlanul kellemes, tavaszias idő fogadott minket.

A novemberi bortesztünkre készülve pezsgőket és desszertborokat kóstolgattunk. A pezsgők közül megemlítenénk Paulusék sokszínű pezsgőit amelyek a szokásos megbízható színvonalat hozták. Ugyanakkor nem mehettünk el szó nélkül az amforás borok mellett sem, amiben a móriak az élen járnak, hiszen valószínűleg Móron a legmagasabb az egy borászatra eső amforák száma.

Bozókyék nem csak a száraz fehérborokra, hanem a desszertborokra is szakosodtak, egy nagyon különleges töppedt Ezerjót kóstoltunk nálunk.

Miklós Csabi elmondta, hogy Móron a fő műsorszám az mindenképpen az Ezerjó, amiben már nagyon tapasztaltak a különböző dűlőszelekciók terén is, különböző szüreti időpontokkal kísérlezetnek. Ettől függetlenül kísérleti jelleggel Sauvignon Blanct és Chardonnayt is termel, mert nagyon érdekli, hogy mit tudnak ezek a fajták Móron produkálni.

Csetvei Kriszti – akár egy mindig mosolygó ragyogó napsugár- Ezerjóival örvendeztette a látogatókat, Kriszti elsők között kezdte borait amfórában érlelni és ezzel egy komoly kísérletet indított el, amely során az Ezerjók párhuzamos fejlődését tudtuk nyomon követni amfórában, acéltartályban és fahordóban. Emellett a 2021-es -egyébként somlói eredetű- Drágakő késői szüretelésű Olaszrizlingjét is láttuk, de Krisztiék javaslatára még nem kóstoltuk meg, azt javasolták, hogy érdemes pár évig érlelni még. Bár már annyira kevés belőle a mennyiség, hogy nem biztos hogy lesz erre ideje a tételnek.

Nagy felfedezésünk idén a Spontán Pincészet, ahol Törő László, kísérletező szellemű borász fiatalember mutatta be a borait. A borászatra, ahogy neve is mutatja, jellemzőek a spontán erjesztésű tételek. Készít amfórában érlelt narancsbort, ahol hosszú ideig áztatja a szőlőszemeket. Emellett ugyankkor nem ellensége a modern technológiának sem, így amerikai légáteresztő műanyag hordókat is használ. Szortimentjében megtalálható a tradicionális pezsgő és a robbanásszerűen teret hódító Pét Nat is.