Április 9.-én tartotta meg tisztségválasztó közgyűlését a KEGSOSZ. A Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület (Central European Gastronomy and Sommelier Association) fő célkitűzése a közép-európai országok gasztronómia kulturális és kulináris értékeinek összefogása, hagyományainak megőrzése, megismertetése, népszerűsítése és piacra juttatása országhatáron belül és a Közép-Európa szerte tíz országban. A tisztségválasztó közgyűlés megerősítette tisztségében Slezsák Zoltán elnököt.
Öt éve, 2019. április 12.-én alakult meg Gödöllőn a KEGSOSZ, melynek fő célkitűzése a közép-európai országok gasztronómia kulturális és kulináris értékeinek összefogása, hagyományainak megőrzése, megismertetése, népszerűsítése és piacra juttatása országhatáron belül és a Közép-Európa szerte tíz országban.
Visszatekintve ma már megállapítható, hogy a KEGSOSZ korát megelőzve érzékelte Magyarország és a Kárpát-medence élelmiszer-szuverenitásának, a magyar gazdálkodók érdekeinek fontosságát. Az idő igazolta, hogy az élelmiszerek, italok termelése napjainkban nem csupán agrárstratégiai kérdés, hanem nemzetbiztonsági szempontból is kiemelt fontosságú. Visszaigazolta a KEGSOSZ működésének fontosságát azóta elsősorban a pandémia, majd még inkább az orosz-ukrán háború és a válaszul adott elhibázott brüsszeli szankciók. A KEGSOSZ megalakulása óta egyre nyilvánvalóbb, hogy saját agrárgazdasági termékeink létrehozása, teljeskörű, minőségi biztosítása mennyire fontos. A gazdák a nehéz körülmények mellett is megtermelték az ország kenyerét, aminek az az üzenete, hogy az agrár- és élelmiszeripar stratégiai, nemzetbiztonsági szintű ágazat lett.
Az elnöki beszámoló során Slezsák Zoltán áttekintést adott az elmúlt időszak tevékenységi köréről. Ezek közül kiemelkedő fontosságúak voltak az elmúlt esztendőben a határokon túlnyúló kapcsolatteremtések, együttműködések. Ezek közé tartozott a KEGSOSZ részvétele a 2023. április 28-30 között megrendezett Gyomaendrődi Sajt mustrán, ahol a tagok részére ingyenes kiállítási lehetőséget biztosítottak a szervezők. Az eseményen a sajt és bor harmóniájáról tartott előadást Kozma Kálmán, Ferencz Vilmos, valamint Slezsák Zoltán.
Székelyudvarhelyen 1633. június 26-a a városban élő katolikus és református közösségek egyezséget kötöttek egymással, megállapították a felekezeti hovatartozástól független, közös együttélés szabályait, amelyek a mai napig meghatározók. Ennek emlékére tartották meg 2023 júniusában is az Udvarhelyi Napok programsorozatát. Az eseményen részt vett a KEGSOSZ részéről Slezsák Zoltán a KEGSOSZ elnöke, valamint Dékány Tibor, aki a rendezvényen előadást tartott, melynek témája a Kárpát-medence gasztronómiai kultúrája volt.
2023 szeptember 8-10 között a Vajdasági Bácskatopolyán rendezett Agrárnapok keretén belül Dékány Tibor „A családi borászatok márkaépítési lehetőségei” címen tartott előadást a Vajdasági Agrárszervezetek Közössége szervezésében.
Ugyancsak szeptemberben, 14-17-ig Franciaország Tours Sajtvilágbajnokság zsűrizésén vett részt (saját költségen utazás és szállás) Kovács László, Kozma Kálmán, Slezsák Zoltán. Idén hatodik alkalommal rendezték meg Franciaországban, a nagy sajtok hazájában a Mondial du Fromage-t, amit a sajtok Bocuse d’Or-jaként szokták emlegetni. Ezen a világméretű sajt-seregszemlén három témában döntöttek a sajtvilág legjobbjairól. A zsűriben részt vevő Kozma Kálmán és Slezsák Zoltán munkáját óriási tapasztalatával, kapcsolatrendszerével és anyanyelvi francia tudásával segítette Kovács László, a KEGSOSZ alelnöke, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének tiszteletbeli elnöke.
Az idei programok közül kiemelkedő jelentőségű volt, hogy február 25-27 között a Francia mezőgazdasági minisztérium által szervezet sajt versenyen delegáció tagjai között volt ismét Kovács László és Slezsák Zoltán. Az elnök beszámolóját a tagság elfogadta, tisztségében Slezsák Zoltánt megerősítette. Az elnökség sorába a Dr. Kosárka József halálával megüresedett helyre Ferenc Vilmost választotta meg.
(DT)