Pásztoróra a 13. Badacsony New Yorkban

Az idei – 13. – Badacsony New Yorkban rendezvényen ismét sor került a dr. Csizmadia András és Wolf András által megálmodott és megvalósított mesterkurzusra. Ennek alapjaként a rendezvényen szereplő kiállítók boraiból került terítékre 11 tétel – Csizmadia által –, amelyekhez Wolf András párosított válogatott étkeket. A mesterkurzus a Pásztoróra nevet kapta, amikor is a “badacsonyi borok titkos találkára hívják illő s méltó párjukat”. Az irodalomban már az ókor óta a természeben élő emberek, a pásztorok a letéteményesei ennek a derűs, nyugodt, gyönyörökkel teli idilli ábrázolásnak. Nos, ebbe a gondtalan életérzésbe, ebbe a buja találkozásba kívánt betekintést nyújtani a mesterkurzus.

Elsőként a Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2022-es, egyenes vonalú, tiszta savérzetű, illatában szelíd virágokat felsorakoztató Kéknyelűje találkozott a Szent Jakab kagyló ceviche-vel, amiben a friss koriander kínált olyan markáns aromát, ami a bor zöld ízeit megpendítette. A löszös, homokköves, kevert talajú termőterület nem az ásványosságot helyezi előtérbe.

Ugyanez a ceviche savaiban nyújtott nagyszerű harmóniát a Németh Pince 2023-as Rózsakövével. Itt a dinamikus sav mellett az ásványosság is megjelent, illatát tekintve kőfejtő mellett növő, sűrű  mezei vadvirágok képe jelenhet meg lelki szemeink előtt. Mindez szaftos őszibarack, és némi banán illatával körítve.

Gasztronómiai szempontból egyik izgalmas fajta a Szürkebarát, amit Wolf András izgalmas párosításban hozott. Izgalmas, mert ellentmond a “fehér húshoz fehérbor” közszájon forgó képzetnek. A Pátzay birtok Gulács-hegy dél lábánál tavaly termett Tégladomb Szürkebarátja könnyed, elegáns, túlzások nélküli egyensúlyossága, krémes, friss teste, virágözönös illata találkozik a rozskenyéren felhalmozott wasabis, korianderes marhatatárral! A nőies bor és a férfias étel szépséges találkozása.

Nem kapott minden borsoron szereplő tétel ételpárosítást, így a következő pásztoróra perceket a Gilvesy pincészet 2020-as Váradi Furmintja biztosította a Szent-György hegyről: Jellegzetesen pecsenyéhez való bor, kiváló, tűzköves, ásványos illat, almákkal, citrusokkal; fiatalos savakkal, karcsú, feszes testtel. Ehhez járult a hízott kacsamáj friss fügével és bazsalikommal. A szájban szétolvadó zsíros májat – amivel életre kel a bazsalikom – gyönyörűen átviszi a bor savszerkezete. Ezúttal megszívlelendő fogyasztási sorrendet is kaptunk: Első a bor, majd a kacsamáj, ismét bor, és ezt koronázza meg a friss, nem túlságosan édes füge.

Következő szereplőink ismét izgalmasak: Borbély Tamás 2019-es Karós Olaszrizlingje, illetve kulen, azaz szlavón, majd később a délszláv térségben is elterjedt vastagkolbász. A Karós szintén a legmagasabb minőségű pecsenyebort testesíti meg, gyönyörű, zöldes aranyló színnel, illatában bujálkodásra csábító mézelő füvekkel, feszes, izmos, olajos testtel, krémes textúrával, mandulás lecsengéssel. A gazdag, köményes ízvilágú kulen érleltségével hozza a pecsenye ízt, vagyis ezúttal nem a sütésből származik.

Egy Villa Sandahl Odin’s horse Rajnai Rizling, és egy a’Capella Zeust követően elérkeztünk az egyetlen vörösborunkhoz az utolsó pecsenyéhez: A VáliBor 2021-es Syrah-ja festőien muzsikált az omlós, szaftos mangalica karajjal, aminek borskérge – és tulajdonképpen a zsálya is –, a Syrah decens fűszerességében lelt hangzásra, a cékla pedig a csersavakkal került izgalmas játékba. Az édes és sós ízek tányéron való találkozása teljes mértékben belefért a bor képességeibe: Intenzív illat- és ízjegyek, szép gyümölcsösség, feketecseresznyével, áfonyával, borsos, kakaóbabos fűszeresség, mindez komoly struktúrába ágyazva, vibráló korttyal és hosszú lecsengéssel. 

Édesség nélkül nem teljes a menü, s ezúttal pisztáciás párnával lepték meg a közönséget, amihez a Németh Pince “csaknekedkislány” fantázianéven futó, 2022-ben későn szüretelt Rajnai Rizlingjét szolgálták fel. Az étel és a bor cukortartalma tankönyvszerűen a bor oldalán van jobb erőben, és mind az étek, mind az ital kiváló minőségben és harmóniában került elkészítésre, párbaállításukkor mégis az az érzés keríthette hatalmába az embert, hogy a páros tagjaiból bizony többre is képesek lettek volna. Voltaképpen egy meghittebb pásztoróra rejlik mind a két félben: a tészta élesztős, vajas vonásai, a csonthéjas pisztácia sósan édeskés, umamis karaktere egy érleltebb bor másod- és harmadlagos aromáival még szebb beteljesüléssel kecsegtetett volna. A csúcshatás érdekében egy sárga húsú barackfélékkel, édes trópusi gyümölcsökkel készült gyümölcskosárral érdemes lehetett volna tovább kísérletezni. 

Andrásék ízvetélkedőjére jellemző volt emellett, hogy magas fordulatszámon működött a műveltség, a csiszoltság, a pallérozottság megjelenése is. Legyen szó akár a fajták ismertetéséről, eredetéről, akár az érzéki élvezetek tetejére hintett versek, képzőművészeti felidézések, vagy művészi leírások szellemi élvezetéről. Jövőre ismét legyen szerencsénk!

 

 

beszámolt: Hajdu Ferenc