Clemens – a sokoldalú gyártó

Kedves Olvasó! A Bartifarm Kft. már több mint két évtizede meghatározó szereplő a hazai szőlő- és gyümölcsművelő munkagépek piacán. Folyamatosan bővülő kínálatunkból ezúttal a német CLEMENS gyártó munkagépeit mutatjuk be röviden, tömören.


Cégünk 2017 óta hivatalos magyarországi forgalmazója a CLEMENS termékeinek. A német gépgyártó ekkor még csak talajművelő gépeket készített. A stabil konstrukciónak, a minőségnek és a folyamatos innovációnak hála hamar ismertté vált a szakmában. 2022-ben nagy lépés történt a cég életében. A gyártó- és a tervezőkapacitás nagyléptékű bővítésével biztosították a szőlőápoló gépek gyártásának lehetőségét is, tovább növelve a gyártó cég részesedését a szőlő– és gyümölcstermesztés gépesítésének tortájából.

A talajművelő gépek közül három különböző kultivátor váz létezik. A Hexagon vázra merev kultivátorszárakat (szárnyas kapákkal), a Teractiv vázra „C” rugós kapákat vagy aktív állítható erősségű rugós kapákat (lúdtalpkapákkal) rendelhetünk.
A Teractiv Duo egy különleges vázszerkezet, melyet a váltott művelés során használhatunk. A füves sorban a kultivátor keretét felemelve haladunk, így a kultivátor kései a gyepet nem sértik fel, de közben a kétoldali tőközművelők továbbra is dolgoznak. A sorból kiérve pedig a művelt sorban a kultivátor késeit leengedjük a talajba, ahol továbbra is dolgozik a tőközművelő is.

A Hexagon vázakra ívelt mélylazító késeket is szerelhetünk, de 2022-től létezik egy külön mélylazításra tervezett Bison elnevezésű, rendkívül stabil mélylazító keret!
A talajok megfelelő ápolásához A TK Vitis és a TK Ascot forgóboronák használhatóak, melyekre igény szerint rászerelhető egy pneumatikus fűmagvető rendszer.

Különböző munkaeszközök rögzítéséhez a mechanikus kitolású AR típus és a hidraulikus kitolású, SB Compakt, valamint az SB2 váz érhető el. Ezekre a vázakra lehet felszerelni a RADIUS soraljművelő fejegységeit.

A Radius M egy teljesen mechanikus vezérlésű – hidraulikát nem igénylő– sorművelő, mellyel a már „beállt” ültetvényeken, laza talajszerkezet mellett dolgozhatunk.
A Radius SL a régi, jól bevált hidraulikus működtetésű tőközművelő fej, amire háromféle késméretet szerelhetünk.
A Radius SL Plus fejre már aktív működésű adaptereket építhetünk (késes forgóborona, hajtott dupla tárcsa, kasza).
A legújabb Radius D fej pedig már oda-vissza hidraulikusan működtetett hidraulikával készül. Erre a fejre már csatlakoztatható egy kiszántó ekefej is, mely a nagyobb bakhátakhoz és a régóta feltöretlen talajokhoz alkalmas.

A tőkék, tövek közötti mechanikus gyomtalanításhoz többféle eszközt kínálunk.
A görgős tárcsa és az ujjas kiforgató tárcsa kombinált használata az utóbbi évek slágere lett. Munkasebessége akár a 10 km/h-t is elérheti.
A tövek közötti gyomflóra damilos zúzásához a Multiclean tisztítórotort ajánljuk, melynél a 9 mm-es tisztítóhuzalok speciális, gumis anyagból készülnek, így jóval kíméletesebbek a tőkékhez.

A Clemens 2022-től a szőlőápoló gépek teljes palettáját kínálja.
Május közepén szükségessé váló törzstisztításhoz a fentebb említett Multiclean rendszert használhatjuk.

Május végétől kezdődhet a hajtások felemelése, kötözése. Ehhez nyújt segítséget a Clemens Easyfix hajtásbefűző gépe. A lelógó hajtásokat egy széles, szövetbetétes, rücskös felemelő szalag segítségével felemeli és azokat két bálamadzag közé emelve műanyag kapoccsal rögzíti.

Június közepétől a legfontosabb munka a fürtzóna előtti levelek eltávolítása, a tökéletes növényvédelem biztosítása céljából. Ezt a munkát bátran végezhetjük a Clemens lombszívó gépével, melynél az elszívó levegő mennyiségét és a levéltépő henger fordulatszámát is külön állíthatjuk. A géphez célszerű még egy elővágót is használni.
A nyári időszakban következik a csonkázás/tetejezés fázisa. A Clemens csonkázói 400 mm-es „S” vagy „csillag” alakú késekkel rendelhetők. A gépek fel vannak szerelve biztonsági elcsuklással, a függőleges és vízszintes vágósíkokat külön-külön mozgathatjuk minden irányban.

A szüret utáni gépi munkához először a Clemens előmetsző gépet érdemes elővenni. A késtárcsák élezésének formája biztosítja, hogy a drótot laza rendszer esetén sem vágja el! A kések nyitása automatikusan történik bármilyen oszloprendszer esetén is.

Ne feledjük, hogy a Bartifarm Kft. további kitűnő nevű gyártókkal dolgozik. Kínálatunkban továbbra is elérhetőek a LOCHMANN, FISCHER, MS és a LIPCO Magyarországon már bizonyított gépei. 24 éves tapasztalatunkkal tudjuk segíteni a választást. A mindennapi életben is így van ez: kinek a pap, kinek a papné! (X)

Szerző: Szabadi Gábor, Bartifarm Kft.