Badacsony New Yorkban 2024

A Badacsony New Yorkban minden évben egy nagy tavaszi ünnep Budapest centrumában, a New York palotában. Talán a Time squeren sem hullámzik akkora tömeg, mint a badacsonyi borászatok standjai előtt! És igen, ennyi borkedvelő nem tévedhet, hiszen tudja, hogy itt minden évben rendre a legnagyobb minőséggel találkozhat! Csaknem 40 pincészet kínálatából nyílt lehetőség egy teljes panoráma-képet kapni arról, hol tart ma a Badacsonyi Borvidék borkínálata.

Csaknem negyven kiállító a jól ismert és szeretett zamatokkal, díjnyertes borokkal, meg jó csomó meglepetéssel. Ez várta az érkezőket, akik már nyitáskor sorban álltak a nagy múltú szálloda klasszicista csarnokában a belépésre várva. Nyilván negyven borászat mindegyikének bemutatására nem vállalkozhatunk, de talán egy kis hangulatképpel érzékeltetni tudjuk, hogy hol tart ba a borvidék, mit voltak képesek a termelők kihozni az elmúlt évjáratokból.

Badacsony New Yorkban

A Magyar Sommelier Szövetség, a Magyar Borszakírók Köre, valamint a Magyar Bor Akadémia tagjaiból állt össze egy kis csapat, akikkel közösen értékeltük a ki a poharak tartalmát. Természetesen felkerestük azokat a pincészeteket, amelyek már rangot vívtak ki maguknak, ám próbáltunk felfedezni néhány „új arcot” is. Az utóbbi időszak egyik siker-pincészetének számít a Szent György-hegyi Gilvesi Pincészet, hiszen idén év elején bekerültek a Super 12 legjobb fehérborainak díjazottai közé.  A Magyar Borszakírók Köre hetedik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös – száraz és félszáraz – borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat. Ezek között szerepel az aktuális legjobb fehérborok között a Gilvesy Pincészet Rajnai Rizling „Tarányi” 2020 Badacsony – bora. Most is érzékelhettük, hogy a díj jó helyre került.

Az Év Bortermelője a Badacsonyi borvidékről

A Badacsonyi borvidék jelenleg talán rangidősnek nevezhető borásza Borbély Tamás – az Év Bortermelője 2020 cím kitüntetettje, az egyetlen, aki ezt a címet a borvidékről elnyerte. Egy Bácshegyi Olaszrizling csábításának nem lehet ellenállni. És valóban fenséges, lenyűgöző azzal a kis krémességgel, ami a pincészet hordóhasználatának kifinomultságából származik. De aztán a többi szépség sem kihagyható, amiből a 2023-as Gabriella Muscat Ottonel, meg a 2021-es Kéknyelű Selection vitte a pálmát. A borászat minden bora a fajta és a termőhely nagyszerű találkozásáról szól, amit kiegészít a tökéletes hordóhasználat. A Borbély család által használt 500 literes hordók ideálisaknak tűnnek ahhoz, hogy a borvidék borainak szépségét prezentálják.

Borbely Tamas, az Ev Bortermeloje 2020-ban

A Magyar Borszakírók Köre ötödik alkalommal létrehozott Magyar Bor Nagydíj 2020 évi nyertese volt a badacsonyi Villa Sandahl Rajnai Rizling Rabbit Periscope bora. A Villa Sandahl egy svéd testvérpár, Christer és Thord Sandahl, valamint Christer felesége, Gunnel tulajdonában álló borászat. Christer mérnöknek tanult, először saját céget alapított, majd nyugdíjba vonulása előtt nagy multinacionális cégeknek dolgozott. A borok világába felesége vezette be, első közös útjuk a Rhone-völgyébe vezetett, melyet minden évben egy másik borvidék követett, a borkóstolás szenvedélyükké vált.

A Villa Sandahl a kesoi szuret biztositasa miatt gondosan halozza a sorokat

Víziójuk nem kevesebb, mint világhírű borokat készíteni a badacsonyi dűlőikről. Fő alapelveik a minőség, egyéniség és a szenvedély. Álmuk, hogy Badacsony újra felkerüljön az őt megillető helyre a világ boros térképén. Véleményük szerint minden esély meg van rá, mert a szőlőterületekben megvan az ehhez szükséges potenciál. Most is alkalom adódott egy seregszemlére boraikból a 2018-as Oh Deer Rajnai Rizlingtől a 2022-es Solid Ground Rajnai Rizlingig az évjáratok megízlelésére. Boraik bölcsek, elegánsak, érettek, csupa 90 ponton felüli nagyágyú.

A Villa Sandahl Rajnaijat kostolja Slezsak Zoltan a Magyar Sommelier Szovetseg elnoke Eross Janos alapito taggal

A Badacsonyi tradiciók őre

A Badacsony nemes tradícióinak továbbvivője Málik Zoltán, a málik Pince tulajdonosa. Leginkább neki köszönhetjük, hogy a Bakator fajta nem halt ki a hegyen, ő az, aki a Badacsonytól érmellékig szervezett meg egy egy tengelyt a fajta feltámasztása érdekében. A Málik Pince jelenlegi termőterület két hektár, mely a Badacsony-hegy déli oldalán, a tengerszinttől számított 200 méter magasságban helyezkedik el, közvetlenül a tanúhegy emblematikus bazaltsziklái alatt. Természethű borokat készítenek. A fajtakiválasztás, a szőlőművelés és a borkészítés is hagyományos módon történik, nem véletlen, hogy a Kéknyelű, a Bakator, a Zeusz meg a Budai zöld alkotják szortimentjük jelentős részét. Boraik minden esetben fahordós erjesztés és érlelés után, a megfelelő ideig tartó palackérlelés után kerülnek piacra.

Örömet okozott, hogy a MATE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete is jelen volt az eseményen, Vulcanus, és Olaszrizling boraik a fajták jellegzetességeit tudták bemutatni a termőhely szépségeivel való szép harmóniában. 2016-os késői Szürkebarátjuk maradandó élményt jelentett. Milyen jó, hogy megmaradhatott a Badacsonynak az a néhány egész különleges fajtája, ami csak itt tud kimagasló élményt nyújtani.

Domaine Edegger borok Badacsonybol Stajer szakertelemmel

A Domaine Edegger az egyik első fecske volt a borászatok terén, amely már évtizedek óta hozza a minőségb iránt elkötelezett borait. Mintegy 12 hektáron gazdálkodnak, már a kezdetektől érződik tevékenységükön a precizitás, a tudatos termelés. Az alapító Martin Edegger mérnök, osztrák IT szakember Stájerországból, aki kíváncsi volt, hogy milyen értékeket tud boraiban a badacsonyi termőtájból megjelentetni.  Miközben Rajnai rizlingjük, Olaszrizlingjük a legszebbek közé tartozik, a kékszőlőket is preferálják. 2018.-as Georg cuvée-jük 11 hónapig érlelődött fahordóban, Cabernet Sauvignon és Merlot házasítással, a vörösborok között valószínűleg elvinné a pálmát.

A legjobb rozé is a Badacsony szülötte

Rozé kategóriában nagy szenzációt keltett, hogy a Sike Balázs Pince a korábban befutott borvidékeket legyőzve, 2023-ban a Badacsonyról vitte el az „Országház Bora” címet. A Badacsony egyik legmagasabban fekvő dűlőjén termő Pinot noir ebben az érett, rozé stílusban mutatja meg náluk leginkább szépségét, gazdagságát. Szakszerű feldolgozás, nagy odafigyelés, hűtött áztatás annyi tanninnal gazdagítja, amennyi éppen elegendő lett ahhoz, hogy elvigye a kategóriagyőzelmet. A rendezvényen most Sauvignon blanc, Zeus, Olaszrizling, Kéknyelű, Cabernet franc boraikkal is megismerkedhettünk.

Szaszi Endre a Magyar Sommelier Szovetseg vezetosegi tagjanak, Karsai Juditnak tolt kostolot

Magyazinunk „házi kedvencei” közé tartozik a Szent György-hegyi Szászi birtok is, hiszen 2016-ban bekerültek a legjobbak közé a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatunkban. A birtok Szigligeten, a Szent György-hegyen, a Csobáncon, valamint Lesencetomajon 20 ha területtel rendelkezik. Az első azok között, akik a hegyen áttértek a bio gazdálkodásra. Sajátosságuk, hogy a szőlőt gondosan ápolják, minden második sort füvesítik, csak rézzel és kénnel permeteznek, továbbá csak saját élesztőt használnak, hogy a terroir sajátságos ízjegyei, valamint az egyes évjárati sajátosságok tisztán megjelenhessenek boraikban. Kabócás Olaszrizlingjük, a Furmint meg a Rózsakő mindig kápráztató.

A badacsonyi Laposa Pincészet

A Laposa pinceszetrol szolo kiemelt irasunk magazinunk idei elso szamaban talahato

Persze minden tételt lehetetlen megkóstolni és felsorolni, ezek a New Yorkban vendégeskedő Badacsony meghatározó élményeit jelentették.  Az új felfedezések mellett jól estek a megszokott zamatok a Laposa Pincészetnél, amit első sorban az „Apukám Világa”2021-es Olaszrizling képviselt. Rendkívül kiemelkedő szépségeket mutatott ugyanakkor a borászat csobánci birtoktestéről származó 2021.-es Klastrom Rajnai rizling. A Laposa Pincészettel magazinunk idei első száma kiemelten foglalkozik!

Egy regi baratsag ujabb fejezete

Nem kihagyható természetesen a Von Beőthy Pincészet egy ilyen seregszemléből, különösen azért sem, mivel a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence korábbi díjazottjáról van szó. Fehérborai közül most igazi meglepetést jelentett a 2015.-ös Glamour bora, ami Cenin Blanc és a Furmint igen rafinált ízhatású házasítása. A 2020.-as Chardonnay és Kövirózsa is igen szép erényeket mutatott. A fehérek mellett ő az, aki talán legelszántabban állt ki a borvidéken a vörösborok melletti elkötelezettségével. Folyamatos kutatásai során talált egy bikavér-leirást az 1800-as évekből, amit szimpatikusnak talált, lényege a savgerinc, selymesség, izgalom, és mélység létrehozása öt fajtából. Úgy gondolta, legjobb ha a savgerincet a Kékfrankos, a selymességet a Pinot Noir, az  izgalmat a Syrah meg a Kadarka, míg a mélységet a Merlot hozza. Ebből az öt fajtából legelőszőr 2001-ben készült el a házasítása, ami a büszke Kurucvér elnevezést kapta, lévén hogy ott van birtoka felett a Csobánc vára, ami a kurucoké volt valaha. A bemutatón a 2018-as Kurucvér minden szépségét megmutatta házasítási elméletének.

(DékányTibor)