Badacsonyi siker a New Yorkban

Egy év kihagyás után, április 9-én újra megrendezték a New York Palota Róma termében a Badacsony New Yorkban elnevezésű borvidéki seregszemlét. A jelek szerint a nagyközönség meglehetősen ki volt már éhezve erre a nagy hagyományokkal rendelkező programra, mivel nyitáskor sorok álltak a nagymultú szálloda klasszicista csarnokában a belépésre várva.

Jól ismert és szeretett zamatok, díjnyertes borok, díjnyertes borászok, meg egy csomó meglepetés várta a rendezvényre érkezőket. Rögtön a belépéskor ki más is fogadhatná az érkezőt, mint a borvidék jelenlegi legsikeresebb borásza, Borbély Tamás – aki épp az Év Bortermelője 2020 cím kitüntetettje. És hiába is tervezi az ember, hogy kezdetnek valami ismeretlen, vagy szerényebb eredményekkel rendelkező borászat termékeivel indít, ha már így alakul a helyzet, nem lenne szerencsés elutasítani az egyik legjobb badacsonyi borpaletta kínálatát. Egy Bácshegyi Olaszrizling csábításának nem lehet ellenállni. És valóban fenséges, lenyűgöző azzal a kis krémességgel, ami a pincészet hordóhasználatának kifinomultságából származik. De aztán a többi szépség sem kihagyható a Gabriellától a Csóka majorig, minden a fajta és a termőhely nagyszerű találkozásáról szól.

Borbély Diána, és Borbély Tamás az Év Bortermelője 2020 cím kitüntetettje

Nem okoz nagy meglepetést, hogy a rizapusztai Nagy & Nagy borászatnál is hasonlóan magas színvonalat mutat a kínálat, hiszen ők voltak magazinunk 2019 nyári számának címlaptémái. Ám 2020-as Rózsakőjük még így is emlékezetes marad. Milyen jó, hogy megmaradhatott a Badacsonynak az a néhány egész különleges fajtája, ami csak itt tud kimagasló élményt nyújtani.

De ennek a fajtának hasonlóan magas színvonalú változata várta a látogatót szerencsére még több helyen is, így a Szent György-hegyi Szászi Pincészetnél. Csak bámult az ember a Szászi Pincészet palackjaira, és nem akart hinni a szemének, hiszen a jól ismert míves grafikájú fekete-fehér címkék helyett színes kavalkáddal borított etikettű palackokkal találkozott. Talán ez is a civid-hatás egyik tünete, a tervező művésznek – Szászi Endre nejének – volt ideje egy új arculat létrehozására. Szerencsére a minőség a régi, a kiemelkedő 2020-as Zeus-szal, Rókaluki Olaszrizniggel, meg a 2021-es Rózsakővel.

A Szászi Pincészet borai új címkecsaláddal

Az Istvándy Borműhely 2019 évjáratú Kéknyelű bora a 2020. évben AZ OSZÁGHÁZ BORA cím büszke tulajdonosa lett, ami természetesen nem véletlen, hiszen ebben a sajátságosan helyi műfajban a pincészet verhetetlen. Itt a 2018-as, hasonlóan attraktív Kéknyelű tételük volt kóstolható. De amit most mindenkinek meg kellett ízlelnie, az a 2021-es Pét-Nat boruk volt. Ez a borstílus a természetes borok iránti érdeklődésnek köszönhetően igazi divatcikk lett az utóbbi években. Izgalmas, újszerű, ízletes, nem csoda hát, hogy az organikus, biodinamikus bortermelést választók közül egyre többen megpróbálkoznak vele.

Egy ilyen rendezvény mindig jó alkalom arra, hogy az ember eddig számára ismeretlen borászatokra is rácuppanjon. Ilyen volt most a Németh Pince, ahol nagyon szép hordóhasználattal találkozhattunk. 3 hektár birtokukból a Szürkebarát, Rajnai rizling, Olaszrizling, Muskotály tételeik egyformán szépen szóltak, ám a Kéknyelű különösen meggyőző volt. A Sabar Borház termékei közül éppen a Rajnai rizling volt az a dolgozatuk, ami egyedinek tűnt. Az az őszibarack illat, ami a kortyban is szépen folytatódott, magasan kiemelte a mezőnyből.

Persze minden tételt lehetetlen megkóstolni és felsorolni, ezek a New Yorkban vendégeskedő Badacsony meghatározó élményeit jelentették.  Az új felfedezések mellett jól estek a megszokott zamatok a Laposa Pincészetnél, vagy a Szeremley Birtoknál.

A Villa Sandahl is az utóbbi időszak legkörülrajongottabb pincészetévé lett. Rajnai Rizling „Rabbit Periscope” 2017-es évjárata lett a Magyar Borszakírók Köre által alapított Magyar Bor Nagydíj 2020 évi fehérbor kategória győztese.  Ugyanilyen sikert arattak a Magyar Sommelier Szövetség köreiben azzal, hogy elnyerték tőlük a Par Excellence díjat legjobb termelőként. Most alkalom nyílt rá, hogy megkóstolhassuk a Villa Sandahl újabb évjáratait, a 2019 évjáratú Starling village-et, valamint a 2020 évjáratú Odyn’s horse-ot. Hát bizony ezek a tételek is méltó folytatását jelentik a korábbi kimagasló sikerű dolgozataiknak.

A Villa Sandahl címkéinek desgnja is a családi műhely terméke

A borászatokon túlmenően a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, programhelyszínek is bemutatkoztak rendezvényen, meg természetesen a mesterkurzusok sem maradtak el.  Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja a vakkóstoló során kiválasztott legjobb borok és a hozzájuk illő ételek mentén mutatta be a borvidék kiválóságát. Előadását BORÁGYAK – Ideális falatokkal ágyazunk a vulkáni boroknak – címen tartotta. Dr. Mészáros Gabriella DipWSET nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapító oktatója a badacsonyi borok érlelhetőségéről beszélt 8-10 éves tételeket bemutatva A TELJESSÉG VARÁZSA – Érlelt borok Badacsonyból – címen.

(DékányTibor)