Borkóstoló Szászi Endrénél

Január 20-án újraindult a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület által szervezett Borbarangolás rendezvénysorozat a borvidék borászainak, éttermeinek és szálláshelyeinek  példaértékű összefogásával, melynek keretében június 15-ig hétről hétre más borosgazda vagy étterem biztosít borkóstolási és étkezési lehetőséget. Március 24-én 18.00 órától a Szászi birtok várja a látogatókat.

Szászi Endre szőlész-borász családból származik, édesapja Székesfehérvárról költözött Szigligetre, hogy az Eszterházy-pincészet pincemesteri feladatkörét be tudja tölteni, így aztán „von Haus aus” vérében van a borkészítés minden csínja, bínja.

A birtok Szigligeten, a Szent György-hegyen, a Csobáncon, valamint Lesencetomajon 20 ha területtel rendelkezik. Szigligeten 2×2 hektáron Olaszrizling, a Szent György-hegyen, a birtok központja körül 8 hektáron 9 féle szőlő terem: Olaszrizling, Furmint, Szürkebarát, Ottonel muskotály, Zeusz, Rózsakő, Kéknyelű, Csókaszőlő és Pinot noir. Lesencetomajban 2,5 ha területen a Cserszegi fűszeres és a Zenit mellett a nagyobb részt kékszőlők – Cabernet franc és Pinot noir – töltik ki. A Hajagos hegyen az 1 hektár Ottonel muskotály mellett ½ hektáron Olaszrizling terem, míg a Csobáncon 1 hektár Kéknyelű mellett 1 sor Rózsakő. A bioborászat sajátossága, hogy a szőlőt gondosan ápolják, minden második sort füvesítik, csak rézzel és kénnel permeteznek, továbbá csak saját élesztőt használnak, hogy a terroir sajátságos ízjegyei, valamint az egyes évjárati sajátosságok tisztán megjelenhessenek boraikban.

Szászi Endre az 1990-es évek végén döntött úgy, hogy Szigligetről a Szent György-hegyre költözik. Minden lépését gondosan megkonzultálta feleségével, aki művészi vénájánál fogva nagyszerűen ki tudta egészíteni férje elképzeléseit. Borcímkéit a feleség tervezi, ő volt az is, akiben először felmerült a bio termelésre való átállás gondolata.

Kettőjük nagyszerű házasságának összhangját sugározza az az esztékiai minőség, ahogy birtokközpontjukat kiépítették.