A Minaro Hotel hazánkban másodikként nyerte el a Green Key minősítést

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként szerezte meg a Green Key minősítést, fenntarthatósági törekvéseinek elismeréseként. A program szigorú követelményrendszert állít a turisztikai egységek számára, amely célja a fenntartható és környezetbarát működés biztosítása a szektorban.

A Green Key a FEE (Foundation of Environmental Education) nonprofit szervezet égisze alatt működő kezdeményezés, amely küldetése különböző turisztikai egységek környezetvédelmi felelősségvállalásának és fenntartható működésének elősegítése. A világszerte 6000 partnert számláló program több, mint 100 elemből álló kritériumrendszerrel rendelkezik, amelyben többek között a hulladékgyűjtéstől az energia- és vízgazdálkodáson át a zöld övezetek védelméig számos terület szerepel. A minősítés megszerzéséhez a Green Key független megbízottjai által végzett audit sikeres teljesítése szükséges. A kezdeményezéshez csatlakozó vendéglátóegységeknek ezen a felülvizsgálaton minden évben át kell esniük, de évről évre egyre több kritériumnak kell megfelelniük ahhoz, hogy a Green Key minősítést megtarthassák. Az ezen irányelvek által kijelölt úton indult el a Minaro Hotel Tokaj MGallery is idén februárban, hogy a UNESCO világörökségnek nyilvánított Tokaj-hegyaljai borvidék természeti értékeit megőrizhesse a jövő nemzedékei számára.

Az egykori andezitbánya helyén létesült Minaro működésében mindig is kiemelt fontosságú volt a környezettudatos működés, ez a Green Key programhoz történő csatlakozással még magasabb szintre lépett. Ezen belül is külön említésre méltó a környező élővilág védelme, ezért márciusban gólyafészek épül a szállodánál, míg májusban három méhkast telepítenek a szálloda mellett. Mindezeken túl a kert is átalakul, olyan növényeket telepít ugyanis a Minaro csapata, amelyek a méheknek kifejezetten hasznosak, mint például a levendula.

A hotel már a mostani első minősítés során is számos fenntarthatósági szempontnak megfelelt, azonban évről évre további elvárásoknak is eleget kíván tenni mind a fenntartható működés mind pedig a növény- és állatvilág védelme területén, így az energiafelhasználás, valamint a karbonlábnyom mérséklése is prioriás az elkövetkezendő időszakban.

„Környezettudatos hotelként, amint lehetőségünk adódott rá, elkezdtük a csatlakozási folyamatot a Green Key programhoz. Tokaj-Hegyalja természeti értékeinek megőrzése központi kérdés számunkra, mivel szeretnénk a lehető legteljesebb harmóniában együtt élni a minket körülölelő, csodálatos tájjal – ezt erkölcsi kötelességünknek is érezzük. Büszke vagyok a csapatunkra, hiszen egy nemzetközileg is elismert zöld kezdeményezés úttörőinek egyike lehetünk Magyarországon” – mondta Dana Janigova, a Minaro Hotel Tokaj MGallery szállodaigazgatója.