Tokaj-hegyaljai piac kapta a Takács András-emlékdíjat

A Tokaj-Hegyaljai Piac szervezői kapták idén a borvidék fejlesztéséért járó Takács András-emlékdíjat.

 

A Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság első elnökének, a világörökségi térségfejlesztési programiroda egykori vezetőjének tiszteletére 2014-ben alapított elismerést szerdán adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bodrogkeresztúron. A díjjal kapcsolatos szervezést a történelmi borvidék világörökségi gondnoksága vállalta magára.

A világörökségi szakmai napon átadott elismerést olyan személy vagy közösség kaphatja, aki-amely munkájával hozzájárul a borvidék felemelkedéséhez, népszerűsítéséhez, fejlődéséhez, szakmai példát mutat, hozzáértésével a minőséget, a világörökségi értékek megőrzését szolgálja, és elősegíti a borvidék szereplőinek közösségi életét – ismertette Molnár Péter, a társaság elnöke, a Patrícius Szőlőbirtok birtokigazgatója.

A díjazottakra egy csaknem húsztagú, a borvidéket reprezentáló társaság tesz javaslatot, a döntést pedig Takács András hozzátartozói, a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság és a világörökségi gondnokság hozzák meg.

Az elismerést a Tokaj-Hegyaljai Piac szervezői közül hárman, Somogyi Krisztina, Lengyel Enikő és Fortuna Judit vették át. Somogyi Krisztina elmondta, hogy éppen a jövő héten lesz ötéves a kezdeményezésük. A piacot minden hónap második vasárnapján rendezik meg a Disznókő Szőlőbirtok által működtetett Sárga Borház körüli területen. Kizárólag magas minőségű, kézműves és helyi termékek jelennek meg a vásáron. Ma már csaknem százötvenen árulják kisebb-nagyobb rendszerességgel portékájukat a Sárga Borháznál – mondta, kiemelve, hogy az idők folyamán ismerősi-baráti közösséggé alakult a termelők és a vásárlók csoportja.

A díjat eddig két alkalommal osztották ki. 2015-ben Rák József, Hercegkút polgármestere, 2016-ban pedig két, a borvidéken sokat tevékenykedő építész, Kovács Ágnes és Salamin Ferenc vehette át az elismerést.

 

(Forrás: MTI)