Günzer Tamás az Év Bortermelője

1991-ben villányi bortermelő, Tiffán volt az első ízben kiírt „Év Bortermelője” pályázat győztese. Aztán 1994-ben Gere Attila, 1996-ban Polgár Zoltán, majd 1997-ben Bock József volt a nyertes a Villányi Borvidékről. Most 26 évi szünetet követően ismét a Villányi Borvidékre került a magyar borászok „Kossuth-díja”. Günzer Tamás a Magyar Bor Akadémia elnökétől, Koch Csabától vehette át az elismerő oklevelet a Hotel Marriotte dísztermében a Magyar Bor Akadémia által rendezett gálaebéd keretein belül.

Vasárnap a Hotel Marriotte dísztermében vehette át az elismerő kitüntetést a 2023-as Év Bortermelője, Günzer Tamás a Magyar Bor Akadémia által rendezett gálaebéd keretein belül. Az eseményt Kovács Zita (Sol Montis Pincészet) professzionális felkonferálása indította. Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke jelentette be a tavalyi Év Bortermelője választás eredményét, kiemelve a győztes, Günzer Tamás erényeit.  A laudációt Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a MATE Budai Campusának főigazgatója tartotta, majd Rókusfalvy Pál kormánybiztos méltatta a díjat és a díjazottat. A Villányi Hegyközség nevében Bock József, a Hegyközség elnöke mondott köszönetet a díjazottnak azért, hogy ismét villányi borász lehetett a legjobbak legjobbja.

Gunzer Tamas atveszi az elismero oklevelet

Az Év Bortermelője

Az Év Bortermelője díj a díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díjat Év Bortermelője elnevezéssel 1991-ben adták át először azzal a szándékkal, hogy elismerje egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkáját. Az állandó kiváló minőségen kívül számítanak a borversenyen elért eredmények, a marketing, a külcsín és a belbecs, a szerethetőség, a borászat iránt keltetett szimpátia és nem utolsó sorban a borász személye.

A már-már halhatatlannak tartott első nagy villányi négyes, Tiffán Ede, Gere Attila, Polgár Zoltán, Bock József után így Günzer Tamás a folytatója a villányi borok elismertségének. Günzer Tamás idén harmadik alkalommal került a jelöltek közé, és így 24 év után most ismét egy villányi borász nyerte a díjat. A bortermelő család 75 hektáron termel szőlőt, melyről évente 5000 hektoliter bort készítenek. Egy igazi családi vállalkozás az övék, ahol mindenki megtalálta a számára ideális munkát: a gyerekek közül Gina foglalkozik a marketinggel, Roland a főborász, az édesanya, Mariann pedig a vendéglátás mellett a könyvelést is felügyeli.

Koch Csaba, a Magyar Bor Akademia elnoke bejelenti a 2023-as ev eredmenyeit

Günzer Tamás pincészete lett 2021-ben a szerkesztőségünk által életre hívott „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat nagybirtok kategóriájának győztese Nyilvánvaló tehát, hogy tevékenységét nagy szimpátiával követi szerkesztőségünk is, és örömünkre szolgált, hogy munkásságával most kiérdemelte az Év Bortermelője elismerést.

Günzer Tamás a tipikus „jó gazda”, aki naponta végigsétál a feldolgozójában, végig simítja pincéjében a boroshordókat, és ha egy porszemet észlel, máris elrendeli a riadót. Senkit sem érhetett így váratlanul, hogy mivel évek óta stabilan benne van a Magyar Bor Akadémia által szervezett megmérettetés legjobb ötös mezőnyében, 2023-ban ő lehetett az Év Bortermelője.

Günzer Tamás borászata

Borászata folyamatosan fejlődik. Egy mutatós terasszal bővült a közelmúltban a birtokközpont, miközben jelentős fejlesztés történt a feldolgozótérben is. Az eredetileg 700 m2-es tartálytér és érlelőtér 2018-ban újabb 800 m2-es belső térrel bővült, így most összességében 5000 hl belső, továbbá 2500 hl külső feldolgozó kapacitással rendelkeznek.  Az erjesztő tér alatt található a 32 x 12 m. nagyságú pince, a műgyanta burkolattal ellátott mintegy 384 m2-es barik hordótér, ahol folyamatos légtisztítás gondoskodik az állandó páratartalmú és hőmérsékletű levegő keringetéséről.

Nyitraine dr. Sardy Diana, a MATE Budai Campusanak foigazgatoja tartja laudaciojat

Günzer Tamás a nagy összefüggések áttekintésének embere, míg feleségének feladata a vendéglátás valamint az irodai munkák. A gyerekek közül Gina tanulmányai mellett segíti a cég marketing tevékenységeit illetve a rendezvényeink szervezését. Roland a vállalkozás főborásza, fiatal kora ellenére, már több saját bort készített, ilyen a Céókettő, ami már arany éremmel is büszkélkedhet.

A pincészet egyik büszkesége az Ördögárok, melynek déli irány felé nyitott katlanában általában megreked a meleg, magas páratartalmú levegő, látogatásunk alkalmával viszont szerencsére kellemes szél hűtötte a levegőt a dűlő tetején, ahonnan a példásan művelt szőlősorokban gyönyörködhettünk. Itt az Ördögárok dűlőben 2 hektár szőlőt művel Günzer Tamás.

Rokusfalvy Pal kormanybiztos meltatja a dijazottat

Villány egyik emblematikus termőhelye a Kopár dűlő a 444 m. magas Szársomlyó oldalában. Ebben a dűlőben Günzer Tamás 2013-ban vásárolt meg egy szép fekvésű területet a dűlő Nagyharsány belterületéhez közeli végén. Ennek a másfél hektáros területnek mikroteraszait hegy-völgy irányú művelésmóddal váltotta fel. 2014-ben kizárólag Cabernet Franc oltványokat telepített el 2,30 m.-es sor-, és 0,75 m-es tőtávolsággal. A Kopárból évről évre gazdagabb beltartalommal rendelkező szőlőszemek érkeznek a présbe.

Ám a birtok zászlóshajója mégis csak a Bocor dűlő. Az itt termett szőlő nagy minőséget adott a háború előtt, mint a villányi Ördögárok, az egri Nagy-Eged, vagy éppen a tokaji Hétszőlő, meg a Király dűlő szőlői. Ahogy annyi más értékes dűlőnkben, a 60-as évekre ennek is felhagytak művelésével, az elparlagosodott hegyoldalakat így mindenhol fokozatosan ellepte az akác. A Bocor dűlő kitisztításának a Günzer fivérek váltak a motorjaivá. Günzer Tamás a Bocorban kialakított 16 hektáros birtokán alacsony kordonos műveléssel 1-1 hektáron Chardonnay, Kadarka, Pinot noir, Cabernet sauvignon, Shiraz, 2-2 hektáron Kékfrankos és Cabernet franc, 2,5 hektáron Merlot, míg 4 hektáron Portugieser terem. A birtok összességében jelenleg 70 hektár termő szőlő, ami jövőre egy újabb 9 hektáros területtel bővül.

A galaebeden szamos eloadomuvesz szorakoztatta a resztvevoket

Günzer Tamás pincészete számos országba exportál, többek között Lengyelországba, Írországba, Svájcba, Kínába, de termékpalettájuk a hazai boltok polcain is megtalálható. Legkiemelkedőbb boraik közé a Bocor Grandior Merlot-t, a Mátyás Cuvée-t, az Ördögárok Merlot-t, a Bocor Chardonnay-t és a Bocor Cuvée-t sorolják. A borászat folyamatosan kiemelkedő eredménnyel vesz részt a hazai és nemzetközi borversenyeken.

(DT)