A 2023-as év legjobb új borait díjazták Mohácson

Több mint 150 bortétel versengett Mohácson, a XV. Vince napi bormustra alkalmából. A térség legrangosabb eseményének különlegessége, hogy azon számos kistermelő is megméretteti minőségi termékét.

A borászatnak és a borfogyasztásnak több százéves hagyománya van Magyarországon. Örömteli látni, hogy minden vállalati méretnek megvan a helye e színes palettán – hívta fel a figyelmet dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár a XV. Vince napi bormustrán Mohácson.

Január 27-én a mustra ünnepélyes díjátadó rendezvényén a helyettes államtitkár elmondta, mintegy 60 ezer hektár szőlőültetvény található ma hazánkban. Mindez hozzájárul, hogy a borászat és a borfogyasztás több százéves hagyománya tovább élhessen, fejlődhessen hazánkban.

A magyar bor belföldön és külföldön egyaránt elismert: egyrészt a lakosság 90%-a a hazai termékeket részesíti előnyben, másrészt exportra is bőven jut – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. A szakágazat eredményességét pedig a Kormány két irányból is támogatja: mind a szabályozás terén, mind pedig közvetlen támogatásokkal.

Dr. Felkai Beáta Olga emlékeztett rá, a borászati és a jövedéki törvény közelmúltbeli változásai egyaránt kedvezőbb helyzetet teremtenek a borászok számára. Mindemellett a Közös Agrárpolitika ’24-27-es támogatási időszakában több mint 100 millió euró dedikált forrás áll majd a szakágazat rendelkezésére, többek között borászati beruházásokra, belpiaci és külpiaci promóciókra, valamint innovációra.

A helyettes államtitkár kiemelte, minden vállalati formának megvan a helye és a szerepe a borászat színes palettáján. Külön öröm, hogy a XV. Vince napi bormustra olyan rendezvény, ami felhívja a figyelmet a kisebb termelőkre és minőségi termékeikre. Az esemény részeként az Agrárminisztérium is különdíjban részesített egy kiváló új bort. Az elismerést a Belward Pincészet Rajnai Rizling bora érdemelte ki.

(Forrás: AM Sajtóiroda)