Szüreti tematikus napot tart szombaton a Hagyományok Háza

Kisharsány, 2019. szeptember 11. Pinot noir szõlõt szüretelnek a villányi borvidéken, a Csányi Pincészet ültetvényén Kisharsány közelében 2019. szeptember 11-én. MTI/Sóki Tamás

Ételkóstolóval egybekötött gasztronómiai előadás, kerekasztal-beszélgetés, kézműves foglalkozás, interaktív gyermekprogram és táncház is várja az érdeklődőket a Hagyományok Háza Szüreti napján, amely a szőlő betakarításához fűződő népszokásokat eleveníti fel szombaton Budapesten.

A Hagyományok Háza tájékoztatása szerint zenés-táncos műsorral lép fel a Görömbő Kompánia. Az előadás után a Guliba Társulat néptáncosai teremtenek szüreti hangulatot.

Népi játékok és gyerektáncház mellett kerekasztal-beszélgetést is szerveznek: az organikus borászat és szőlőmagolaj-készítés, a szőlő kozmetikai célú felhasználása mellett szó lesz a hazai szőlő- és borkultúra alakulásáról, a szőlőhöz és a borhoz kapcsolódó mítoszokról és a szürethez kötődő szokáselemekről is. Katlan Tóni gasztronómiai előadásán a hagyományos szüreti ételek elkészítéséről beszél, az esti táncházat pedig szüreti étel- és italkóstoló követi.

Mint írják, a szüreti időszak a hagyományos falusi társadalomban valamilyen jeles naphoz kötődött a Szent Mihály napjától Simon-Júdás napjáig tartó időszakban. A szüret mindig többet jelentett egyszerű munkánál, ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka gyümölcsét takarítja be és dolgozza fel a családi, baráti esemény során a szőlőművelő.

(Forrás: MTI, fotó: Sóki Tamás)