Prémium vörösborkészítés a Jammertal szemszögéből

Napjaik borkészítésének dilemmáiról osztotta meg gondolatait borszakértők, borszakírók, sommelier-ek körében Dr. Szűcs Róbert, a villányi Jammertal Borbirtok tulajdonosa. Előadása a Jammertal Borbirtok eredményeiről, az előttük álló kihívásokról indult, ám gondolatmenete során bemutatta a hazai borkészítés, vörösborkészítés és értékesítés előtt álló problémákat ugyanúgy, mint az egész kontinensünk előtt álló gondokat ezen a téren.

2022-ben a Jammertal Borbirtok lett a lapunk által szervezett Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázat kategóriagyőztese a nagybirtokok között. Akkori látogatásunk során is meggyőződhettünk arról, hogy ez a borászat a világ legnagyszerűbbjei közé tartozik különösképpen a prémium vörösborok terén. A borbirtok borait, fejlődését, elképzeléseit folyamatosan figyelemmel kísérjük már attól a pillanattól kezdve, amikor nem kisebb személyiség, mint Dr. Habsburg Ottó felavatta, mint Európa egyik legnagyobb és legmodernebb, bortrezorsorral is ellátott borászati látogató központ komplexumát. A Jammertal borászati központja a 2004 őszén megépült világszínvonalú feldolgozó kiegészítéseként készült, egy grandiózus borász-birodalmat eredményezve.

A Jammertal szőlőbirtoka Hegyszentmártontól Palkonyáig mintegy 100 hektárt foglal magában. A Jammertal borainak minőségére Nagy Zsolt szőlészeti vezető, valamint a 4-5 éves francia-, és tengeren-túli borászati gyakorlattal rendelkező, elmélyült tudású Kövesdi Zsófia borász ambiciózus és elkötelezett munkája jelenti a garanciát. A Jammertal birtok vörösboraink tökéletesen érett szőlőből készülnek, bársonyosak, gyümölcsösek, rendkívül koncentráltak és erőteljes terroir-hangsúllyal bírnak. Nem csoda, hogy 2015-ös Cassiopeia boruk Brüsszelben a Concours Mondial de Bruxelles 2021 megmérettetésen a világ legjobb vörösbora díját zsebelhette be.

A borászat tulajdonosa most a Jammertal Borbirtok nemzetközi eredményeinek jelentősége a magyar vörösbor helyzetének tükrében összefoglaló tematikában osztotta meg elképzeléseit a világ, valamint a hazai vörösbor-készítés aktuális kérdésköréről. Mint elmondta, a HNT aktuális kimutatása alapján hazánkban az utóbbi 5 év során a vörösborfogyasztás 7%-kal csökkent. Ez még önmagában nem is lenne annyira aggaszó, ám semmi remény arra, hogy ez a trend megváltozna. A fiatalságot folyamatosan ostromolják a reklámok a legkülönfélébb energia-italok, továbbá citrom, málna, meg mindenféle egyéb gyümölcszamatú sörök, cukrozott szénsavas üdítőitalok fogyasztására. A bor, a borfogyasztás szerepe egyre inkább visszaszorul az ifjúság körében. Ha pedig ez így megy, a mai ifjúság lesz a jövő középgenerációja, a borfogyasztás privilégiuma megmarad a legidősebb korosztály számára, ami ezen a téren nem kecsegtet fényes jövővel.

A Földünk ökoszisztémája olyan korszakba érkezett, amikor egyre inkább meglátszanak a rajta húzódó repedések. Ahogy rá kellett döbbenjünk, hogy a méhek nem csak azért fontosak mert finom mézet termelnek, hanem a beporzás terén végzett meghatározó szerepük miatt is. Illyés Gyula abban látta a Pannon táj lényegét, hogy a kisváros főteréről fel lehet látni a szőlőhegyére. Ha viszont a borfogyasztás visszaesik, akkor majd nem lesz, aki szőlőt műveljen, a szőlőültetvények így eldzsumbujosodnak, tönkremegy ezzel a legfőbb esztétikai érték is, amivel az emberiség hozzájárult Földgolyónk szépségéhez.

Fontos lenne, hogy az ifjúság a „Wine in moderation” tematikának megfelelően rájönne, hogy miközben a bor a legegészségesebb alkoholos ital, a borfogyasztás egyben hozzájárul környezetünk esztétikájának fenntartásához. Eltagadhatatlan, hogy fontos szerepet játszhatna ebben az educatio, hogy létrejöjjön egy igényes borokat kedvelő fiatal generáció. Jelenleg létezik a vörösbor-fogyasztás előtt egy dilemma, mely szerint az olcsó vörösbor nem tetszik a fogyasztónak, a prémium-vörösbor készítésének magas költségeit viszont nem hajlandó megfizetni. Ehhez hozzájárul még, hogy a világ nem nyitott arra, hogy befogadja a magyar vörösborokat.

Azzal, hogy a Jammertal Borbirtok 2021-ben Cassiopeia boráért Brüsszelben a Concours Mondial de Bruxelles-en a világ legjobb vörösbora díját kapta, bebizonyította, hogy Villány a világ legjobb terroir-jai közé tartozik. Ez egy fontos lépés volt, ám elengedhetetlen feladat a magyar prémium vörösbor nemzetközi hitelességének megteremtése, és ez már túlmutat egyetlen pincészet lehetőségein.

Még vannak adottságaink, amelyeket ki tudnánk használni, ezek közé tartozik, hogy nyugat-Európához képest az előállítási költségeink ma még kedvezőek, továbbá az is, hogy a kékszőlő számára hazánkban a klímaváltozás még kedvezőbb, vagyis ár/érték arányban még jó lehetőségeink vannak.  A magyar bormarketing előtt még komoly kihívások, nagy feladatok, nagy lehetőségek állnak.

Dékány Tibor

fotók:JBB