Lankák és hullámok borteszt – A legjobb öt (A bizottság)

A Balaton Borrégió dűlős borainak kóstolásakor lelkesedéssel konstatáltuk, hogy kitűnő mezőnyhöz van szerencsénk. Minden borban kézzelfoghatóvá vált a gazda szándéka, elhatározása, hogy egy-egy kitüntetett dűlőben különös gonddal nevelje a szőlőt és odafigyeléssel készítsen a terméséből bort.

A minták gyakorlatilag két nagy csoportra oszthatók. Az egyik szegmens a könnyedebb, jól fogyasztható, általában egy-két éves mintákat jelenti, amelyek a manapság könnyebben eladható kategóriákat képviselik. A másik csoportba az érleltebb, gyakran egyénibb stílusú borok tartoztak, ahol olyan, a dűlőkre utaló jegyekkel is találkozhattunk, mint az ásványos, minerális jelleg, vagy egy-egy szőlőfajta nem feltétlen megszokott alkalmazása, hosszabb érlelése.

A borleírásokat Sólyom-Leskó Annamária írta. A teljes bortesztet a Bor és Piac magazin 2023/4. lapszámában olvashatják. 

Nincs elérhető leírás.Tagyon Birtok: Tagyon-hegy dűlőszelekció, 2021

Dűlő: Tagyon-hegy

Fajta: Olasz rizling

Ár: 3800 Ft 

Átlagpont: 90,2

Elegáns megjelenésű tétel tiszta szalmasárga színnel, és platinaárnyalatú csillanással. Illata főleg virágos és citrusos aromákat vonultat fel, friss, üde benyomást kelt. Mellette megjelenik egy krétaporos illat is, mint termőhelyi sajátosság. Ez a szikár karakter ízben is megjelenik, savai határozottak, szaftosak, ugyanakkor a bor testessége, extrakttartalma tökéletes harmóniát biztosítva gyönyörűen lekerekíti a bor egészét. Úgy mutat élénkséget és játékosságot, hogy közben kétség sincs afelől, hogy a beltartalmi értékek hiánytalanul megvannak.

Nincs elérhető leírás.Rádpuszta Szőlőbirtok: Csendes Rádi-dűlős Olaszrizling, 2021

Dűlő: Rádi-dűlő

Fajta: Olasz rizling

Ár: 1990 Ft

Átlagpont: 89

Színében tiszta szalmasárga árnyalat dominál. Azonnal kitűnik kimondottan intenzív, tiszta fajtajelleges illata. Dominál az egres és egyéb fehér húsú gyümölcsök aromája, némi citrusossággal fűszerezve. Kóstolásnál szénsav köszönt, s ennek köszönhetően friss és üde, melyet kihangsúlyoz a citrusos, savanykás zamatvilág is. Savtartalma érett, melyet kellő testesség támaszt alá. Nagyon szép tétel, az Olasz rizling minden erényével.

Nincs elérhető leírás.Mórocz Pincészet: Kissbarátom, 2021

Dűlő: Nyáló hegy

Fajta: Olasz rizling

Ár: 3490 Ft

Átlagpont: 88

Színárnyalatában üde szalmasárga szín dominál ezüstös csillanással. Illata fajtajelleges, citrusos, és már előrevetíti a savanykás ízvilágot, mely így harmonikusan érkezik a kóstolásnál. Szaftos savak teszik elevenné a bort – talán egy kicsit túlságosan is virgoncak –, viszont jelen van a testesség is, mely ismét csak a harmóniát igyekszik megjeleníteni, erős hátteret biztosítva a savanykás ízeknek. Finom fanyarsággal búcsúzik a tétel.

Nincs elérhető leírás.Figula Pincészet: Sóskút Olaszrizling, 2022

Dűlő: Sóskút

Fajta: Olasz rizling

Ár: 4150 Ft

Átlagpont: 87,83

Szalmasárga színű tétel, tükrösen csillan. Illata édeskés, rezeda és egres aromájával. A fajtajelleget az érett alapanyagra utaló karamelles zamatok egészítik ki. Kerek, gömbölyű tétel élénk, de kellemes savakkal. Fiatal, lendületes, még fejlődése elején jár. Harmóniája azonban már jelen állapotában is előrevetíti, hogy a bor szépen fog érlelődni, kíváncsiak leszünk rá néhány hónap múlva is!

Nincs elérhető leírás.Tornai Pincészet: Somlói Top Selection Apátsági Furmint, 2020

Dűlő: Apátsági

Fajta: Furmint

Ár: 4900 Ft

Átlagpont: 87,67

Gyönyörű aranyszínben tündöklő tétel. Illatában a palackbuké köszönti a fogyasztót, mely mögött jócskán megbújnak a gyümölcsös aromák. Körte, vanília, cukrosvaj kavalkádja mutat egyszerre az érett alapanyagra és a fahordós érlelésre, melyből lehet, egy picivel kevesebb is elérte volna a kívánt hatást. Kitűnő tétel, mely már fejlődése csúcsán jár, azonban a savtartalom még mindig annyira élénk és izgalmas, hogy méltán repíti a mezőny élvonalába a tételt.