Bemutatkozott a 2015-ös Kopar

Szik Mátyás örökös magyar sommelier bajnok méltatta az új évjáratot

A VERITAS borkereskedésben mutatta be Gere Attila a 2015-ös Kopart, amely egyébként majd május 15-én fog a kereskedelmi forgalomba kerülni. A dolog külön érdekessége, hogy a Gere Attila pincészet a teljes címkecsaládját lecseréli ebben az évben, így a Kopar címkéjét is. A 2015-ös évjárat úgy kerül majd tizenkettesével faládába, hogy a minden ládában 11 palackon már az új címke lesz, míg emlékeztetőül 1 palackon a megszokott, hagyományos.

Gere Attila az a villányi borász, aki az egyik leglendületesebben fejlődő borászatot hozta létre Villányban, szőlőterületeinek zöme a Villányi borvidék négy kiváló adottságú dűlőjéből áll össze. Ez a négy nagy a Kopár, a Konkoly, a Csillagvölgy, és az Ördögárok.

Néhány palack még az eredeti dizájnos palackba kerül a 2015-ös Koparból

A Kopár hazánk talán legismertebb dűlőneve, amivel talán csak a tokaji Király vetekedhet. Neve akkor vált általánosan ismertté, amikor az 1997-es év nagyszerű terméséből Gere Attila 1999-ben előszőr rakta össze a Kopár cuvée-t. A pincészet emblematikus bora  – mely csak a legszebb évjáratokban készül – híressé tette a dűlőt. A Kopár-dűlőn a Gere Attila Pincészet jelenleg 12 hektárt birtokol. Ahogy a teljes 75 hektáros birtokukon, a Kopár-dűlőben is bio-művelést folytatnak, szőlősoraikon esztétikusan jelenik meg a fürtzóna a lombozat alatt.  A Kopar cuvée csak a legszebb éváratokban készül a birtok legjobb fekvésú területeiről Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon házasításával.

A bemutatón a házigazda VERITAS borkereskedés nevében Szik Mátyás örökös magyar sommelier bajnok köszöntötte a termelőt és a résztvevőket. Az első tétel a Frici volt, a pincészet fehér habzóbora, ami 80% Királyleányka, valamint 10-10% Sauvignon Blanc és Muskotály házasítása. A habzóbor primőr jellegű friss illatokkal és szép savakkal rendelkezik, finoman és hosszan pezseg.

Az Attila cuvée dekantáltan került szervírozásra

A második tétel, friss gyümölcs aromákkal illatozó rozé 50% Merlot és és 50% Medoc házasításával jön létre. Attila elmesélte, hogy milyen nimbusza volt valaha a 60-as években a villányi termőtájon akkor már nem létező Medoc szőlőfajtának, legendákat meséltek róla. Ő maga utánament a legenda realitásba ültetésének, Kecskeméten tudott csak Medoc oltványt beszerezni azzal a kötelezettséggel, hogy törzsültetvényt hoz létre a belőle a Kopáron. A könnyed bevezetés után jöttek a fajsúlyosabb tételek, a nagyhordóban érlelt 2014-es, majd a barikhordóban tartott 2013-as Cabernet Sauvignon. Amint megtudhattuk, e két tételnek nem csupán kezelési módjában, hanem már a tőkék terhelésében is különbség van, természetesen a barikkos változat javára.

Ötödikként lépett színre a nagyágyú, a 2015-ös Kopar cuvée. Mivel a gyenge évjárat miatt a 2014-es évjárat kiesett, így fokozott a várakozás a májusban piacra kerülő Kopar iránt. 50% Cabernet Franc, 40% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon az alapképlet, ami természetesen a minőség érdekében valamennyire változhat esetenként.  A 2015-ös nagy minőség, méltó a nagyhírű sorozat új fejezetéhez, új címkével.

Szedres, feketeribizkés, áfonyás friss gyümölcsösséggel rendelkező testes, sima, bársonyos, nagyon gazdag, mediterrán hangulatú bor került a poharakba

Záróakkordként dekantálást követően kóstolhattuk meg a pincészet csúcsborát, a 2009-es Attila cuvée-ét. Ez a nagy bor, mely szigorú hozamkorlátozással, tőkénként 5-6 fürttel szüretelt termésből származik, eleinte Grand Vin du Villány megnevezéssel került forgalomba. A pincészet belga kereskedője a bor ottani bemutatásakor megismertette Attilát két Ausztráliból származó Shiraz-zal, melyek egyenként 100-100 euró körüli összegbe kerültek.  Ha minőségben a sajátja felülmúlja a két Shiraz színvonalát, akkor árban sem megy alájuk – gondolta akkor Attila, és azóta is tartja magát elhatározásához. Az Attila csak jó évjáratokból készül, akkor is a 15 legszebb tartalmú hordó adja az alapanyagát. Élményt jelentett a Magyar Sommelier Szövetség tagjainak, és a bemutatón résztvevő étterem-tulajdonosoknak a 2015-ös Kopar, és a Gere Attila Pincészet többi remekének végigkóstolása.

dt