Miseborszállítmánnyal segíti Magyarország az ukrajnai hívő közösségeket

Budapest, 2022. május 30. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára (j) beszél, mellette Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium valláspolitikai fõtanácsadója (b), Krzysztof Grzelak, a budapesti Mindenkor Segítõ Szûz Mária Lengyel Perszonális Plébánia plébánosa (b3), Rónayné Ewa Slaba Maria lengyel nemzetiségi szószóló (j3) az ukrajnai hívõ közösségeknek szánt magyar miseborszállítmány útnak indításán a budapesti Mindenkor Segítõ Szûz Mária Lengyel Perszonális Plébánia elõtt 2022. május 30-án. Az Egri és a Veszprémi Fõegyházmegye, valamint a Pannonhalmi Fõapátság által felajánlott közel 500 liter, liturgikus célra használható, jó minõségû bort a Magyar Katolikus Karitász gyûjtötte össze, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szállítja Lengyelországba, ahonnan a lengyel karitász juttatja el Ukrajnába. MTI/Kovács Tamás

Miseborszállítmánnyal támogatja Magyarország az ukrajnai hívő közösségeket, ezt lengyel segítséggel juttatják el Ukrajnába. A szállítmányt a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára indította útnak Budapesten.

Soltész Miklós kiemelte: az ukrajnai háborúnak súlyos gazdasági következményei vannak, és az élelmiszer-, ruha- és gyógyszerszállítmányok mellett legalább ennyire fontos a hitélet gyakorlásához nélkülözhetetlen eszközökkel, így például miseborral támogatni az ukrajnai katolikus közösségeket.

Ismertette: az Egri Főegyházmegye és a Veszprémi Főegyházmegye, valamint a Pannonhalmi Főapátság által felajánlott mintegy 500 liter, liturgikus célra használható, jó minőségű bort a Magyar Katolikus Karitász gyűjtötte össze, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szállítja Lengyelországba, ahonnan a lengyel karitász juttatja el Ukrajnába.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója arról beszélt, hogy a miseborszállítmány tárgyi segítségnyújtás, de a lélek épülését szolgálja, hiszen – mondta Ferenc pápát idézve – „ha nem ünnepelhetnénk az eucharisztiát, elhalna keresztény életünk”.

Szólt arról is: a Katolikus Karitász folyamatosan segíti a háború elől menekülőket a barabási segítségponton és a budapesti BOK csarnokban. Emellett hetente több teherautónyi élelmiszer-alapanyagot küldenek Kárpátaljára az ingyenkonyhák működtetéséhez. Hozzátette: a kárpátaljai szállítmányból az ottani karitász segítségével Ukrajna belső területére is jut tartós élelmiszer.

Rónayné Slaba Ewa lengyel nemzetiségi szószóló jelképesnek nevezte a közös lengyel-magyar segítségnyújtást, megjegyezve, a két nép a történelem során mindig össze tudott fogni, és most is ezt teszi, amikor a háborútól szenvedő embereknek segít.

A szállítmány a budapesti lengyel plébánia elől indult útnak.

(Forrás: MTI, fotó: Kovács Tamás)