A Villa Sandahl berobbant az élvonalba!

A Villa Sandahl a tavaly év végi értékelések közül két első helyezést is besepert. Elnyerte a Magyar Borszakírók Köre által adományozott Magyar Bor Nagydíjat fehérbor kategóriában 2017-es Rabbit Periscope borukkal, valamint a  Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence díját termelő kategóriában.

A Magyar Borszakírók Köre ötödik alkalommal értékelte azokat a magyar termelők által készített fehér és vörös – száraz és félszáraz – borokat, amelyeket tagjai az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat. Az erre felkerültekből kiválasztottak továbbá egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2020 nyerteseiként, melyek közül fehérbor kategóriában ezúttal a badacsonyi Villa Sandahl Rajnai Rizling Rabbit Periscope 2017-es évjárata lett a győztes.

A Magyar Sommelier Szövetség idén hetedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet évente öt kategóriában lehet elnyerni tagságának szavazatai alapján. A jelöltekről a végső döntést az elnökségi tagok  hozzák meg egyhangúlag és annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulásához.  Termelő kategóriában a badacsonyi Villa Sandahl kapta az elismerést.

A Villa Sandahl sikere részben azt igazolja vissza, hogy Ranolder püspök helyesen döntött, amikor Rajnai Rizlinget telepített püspöki birtokán a XIX. sz. közepén, ahonnan ma sikereket aratnak ezzel a fajtával. Van egy bizonyos pikantéria is abban a nemzetköziségben, ahogy egy svéd borász Rajnai Rizlinget művel elzászi protokoll szerint a Badacsony tetején, de természetesen a produktum csupán ettől még nem lenne méltó világhírnévre. Viszont az, hogy a földkerekség legarisztokratikusabb bora, – mely elsősorban a hűvös, párás Rajna,- és Mosel-menti völgyekben szerzett magának rangot – mit tud egy vulkanikus talajon kifejezetten száraz, meleg déli kitettségben, az csakis a boraiból derül ki.

A megszokott gyakorlat szerint egy borászat úgy jön létre, hogy egy borász beleszületik egy adott borvidékbe, ahol az adott fajtákkal vág bele a borászkodásba. A másik megközelítés pedig úgy működik, hogy van valaki, aki beleszeret a borokba, járja a világot, végig látogatja a legnevesebb borvidékeket, legismertebb borászatokat a földgolyón, majd pár évtizedes ismerkedés után konkrétan összeáll benne hogy milyen bort szeretne készíteni, és ahhoz kiválogatja a legjobb elérhető szőlőterületet a világon, az általa legjobbnak tartott fajtával, és előre tudja, hogy konkrétan milyen jellegű bort szeretne készíteni. Ez utóbbi, ritkább kategóriába tartoznak a Sandahl fivérek.

Megkedvelték ezt a szőlőfajtát, megismerkedtek tulajdonságaival – melynek lényege, hogy míg más szőlőfajtáknál a szürethez közeledve a természetes cukorszint nő miközben a savtartalom csökken, a Rajnai Rizling képes úgy tovább érni, hogy a cukorszintje nőjön, savassága viszont többé-kevésbé stabil marad – és belevágtak a kalandba.

A Villa Sandahl egy svéd testvérpár, Christer és Thord Sandahl, valamint Christer felesége, Gunnel tulajdonában álló borászat. Christer mérnöknek tanult, először saját céget alapított, majd nyugdíjba vonulása előtt nagy multinacionális cégeknek dolgozott. A borok világába felesége vezette be, első közös útjuk a Rhone-völgyébe vezetett, melyet minden évben egy másik borvidék követett, a borkóstolás szenvedélyükké vált.

Christel Sandahl a Badacsony köveivel (fotó: Papp Attila)

Víziójuk nem kevesebb, mint világhírű borokat készíteni a badacsonyi dűlőikről. Fő alapelveik a minőség, egyéniség és a szenvedély. Álmuk, hogy Badacsony újra felkerüljön az őt megillető helyre a világ boros térképén. Véleményük szerint minden esély meg van rá, mert a szőlőterületekben megvan az ehhez szükséges potenciál.

Aki tehát kedvet érez ahhoz, hogy valami különlegességet megkóstoljon, nem fog csalódni, ha becserkészik egy-két palackot ezekből a varázslatos tételekből. Boraik különlegességéhez hozzájárul a Christer által rendszeresen emlegetett formabontó, „out of the box” gondolkodás, mely címkéik kinézetében is visszaköszön. Az extrém címkéket Christer saját maga tervezi, ő találja ki a borok elnevezését is, melyhez inspirációul az adott év aktualitásai, események, tapasztalatok szolgálnak.

A Villa Sandahl a késői szüretre játszik, amihez elkerülhetetlen a védőháló használata

Christel Sandahl így jellemezte szakmai eredményeiket, és a győztes borukat:

„Az elmúlt években olyan szerencsés helyzetben voltunk, hogy pincészetünk sorra nagyszerűbbnél nagyszerűbb borokat tudott alkotni. Bízunk benne, hogy a koronavírus okozta drasztikus gasztronómiai helyzet hamarosan véget ér és az utána következő időszakban megnövekedett igény lesz az ilyen jellegű kikapcsolódásra. A szakma részéről minden elismerés kiemelkedő fontossággal bír számunkra, ez a díj különösen fontos visszajelzés, hogy jó irányba haladunk.

A borról: közvetlenül a palackozás után még zárkózott volt, viszont mostanra egészen kinyílt és nagyon kedves, behízelgő arcát mutatja. Klasszikus, lendületes, mégis koncentrált Rajnai Rizling. Citrusos, mangós illat. Megfelelő egyensúly a lágy, krémesen gyümölcsös ízek és az élénk savak között. Néhány év palackos érlelés előnyére válik, 10 éves koráig mindenképp ajánljuk. Ez a bor tökéletes ötvözete a badacsonyi mikroklímának és talajnak, az elzászi stílusú borkészítési eljárásnak és a svéd elhivatottságnak. Egy modern es attraktív bor azoknak, akik emlékezetes borélményt keresnek.”

A Villa Sandahl borait kóstolni vágyókat a Sandahl vendégházban nem csak a nagy kóstolóasztal várja, hanem négy, csodás kilátással rendelkező vendégszobájukkal szálláslehetőséget is kínálnak, a Borászat háziasszonya, Mozdény Judit gondoskodik a kellemes tartózkodásról.

(Dékány Tibor)