A mai Balaton egy negyvenéves filterrel

Szeptember 22-én nyílik meg a balatonfüredi Villa Gyetvaiban a We Love Balaton és Kőrösi Tamás Analógia nevet viselő fotókiállítása, amely a mai Balatont egy több mint negyvenéves „filteren” keresztül mutatja be a látogatóknak.

„Amikor nyolc évvel ezelőtt elkezdtem a Balatont fotózni, körülbelül akkor robbant ki a gasztroforradalom. Óriási hatást gyakorolt rám, ahogy megismertem azokat a modern szemléletű, hiteles séfeket, étteremvezetőket, streetfoodmágusokat, akik más ágazatokban is komoly változásokat hoztak a régióba. Személyiségüket, sikertörténeteiket, amit a We Love Balaton szerkesztőségével együtt a mai napig nyomon követünk, lenyűgözőnek tartom. Mégis, amikor azon kezdett el gondolkodni a csapat, hogy egy kiállítás keretében hogyan mutatnánk be a tavat, egy másik arcát szerettük volna megragadni.

Mindig is vonzott az analóg fotózás világa. Igazán egyedi hangulatúvá az teszi az ezen a kiállításon bemutatott képeimet, hogy azok az 1970-es, 1980-as évekből származó, lejárt mozinyersanyagra készültek. A digitális fotózással ellentétben az analóg munkánál részben más kérdések számítanak döntő fontosságúnak, a nyersanyag megválasztása például az alkotói folyamat része. A közel fél évszázados filmre készített mai képek színvilága egy abból a korszakból eredeztethető hangulatot elevenít meg, amelyből a nyersanyag származik” – mesél a kiállításról Kőrösi Tamás.

„A We Love Balaton online magazin idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, ezért a nyári szezonban kiállítássorozattal és számos izgalmas kísérőprogrammal ünnepeltük a jeles alkalmat. A balatonfüredi TEDx-en mutatkoztak be először Kőrösi Tamás analóg fotói, majd a veszprémi Kunszt kultúrkávézóban, Kapolcson a Művészetek Völgyében és egy csodás zalai faluban, Szentgyörgyváron, a Margófeszten nézhették meg az érdeklődők a képeket. Azonban fontos számunkra, hogy megmutassuk: a Balaton nem csak a nyári szezonban tartogat remek programokat, hanem egész évben érdemes felkeresni a tó környékét. Ezt az üzenetet ünnepi kiállítássorozatunk lezárásával is szeretnénk megerősíteni, hiszen október végéig lehet majd megtekinteni a képeket a füredi Villa Gyetvaiban. A csodás villaépület felkeresése, mely egy borászatnak és vinotékának is helyet ad, remek apropót kínál egy őszi kiránduláshoz. A szeptember 22-ei megnyitón Kőrösi Tamás és a magazin szerkesztőségének csapata fog mesélni a képekről, miközben a villa boraival koccinthatunk, ráadásul egy különleges hangulatú analóg, Super8-as kamerával forgatott balatoni rövidfilmet is bemutatunk” – mesélte Költő Nóra a We Love Balatontól.

A szeptember 22-én megnyíló kiállításnak a Villa Gyetvai ad otthont. A balatonfüredi villa nemcsak kiállítóhelyként vált ismertté, de egy borászat is működik itt. A tihanyi, aszófői és paloznaki ültetvényekről származó alapanyagot a villa pincéjében dolgozzák fel, és itt zajlik az érlelésük is. A Balaton klasszikusa, az olaszrizling mellett kuriozitásnak számít sillerük, amelyet kékfrankosból készítenek. A pincészet legkomolyabb nemzetközi sikereit azonban a hosszan érlelhető, kifinomult rajnai rizlinggel éri el.

A borok mellett a helyi kötődésű kultúra is fontos részét képezi a borászat életének. Az Analógia fotókiállítás egy tavaly elindított, a Balatont bemutató kiállítássorozat része. Akkor Pályi Zsófia Balaton, a magyar tenger tárlata költözött a villa falaira, azok a fotók, amelyeket az amerikai National Geographic képriportként mutatott be hét oldalon át.