ProWein 2023 – A borászok és szeszes italok seregszemléje

Ismét közeledik a szakmai csúcstalálkozó: 2023. március 19-21. között nyitja meg a kapuit a ProWein szakvásár. Az ágazat nemzetközi szakemberei viszont most is áttekinthetik az egész világ kínálatát, amit személyesen is megismerhetnek a borok és szeszes italok világviszonylatban is legnagyobb szakvásárán Düsseldorfban.

A www.prowein.de honlapon hiánytalanul megtaláljuk az ágazat legnagyobb és neves szereplőit – mégpedig az év 365 napján: az adatbázisban jól áttekinthetően sorolják fel a mintegy 60 országból érkező több mint 6000 kiállító alapvető adatait a vállalati profilokkal és tudnivalókkal, a borászok termékismertetőivel és sajtóhíreivel, a közösségi standok bemutatkozásával, az importőrök és exportőrök felvonultatásával, a szeszes italok és a kézműves sörök leírásával. Tökéletes digitális platformon szervezhetjük tehát meg a ProWein szakvásár látogatását.

13 szakvásár, a kínálat jól áttekinthető csoportosítása

A látogatókat világosan tagolt termékkínálat várja 13 vásárcsarnokban. Ez az áttekinthetőség, valamint a korábbiaknál szélesebb folyosók gyors áttekintést és stresszmentes vásárlátogatást biztosítanak. A termékkínálatot az alábbi csoportokba tagolták:

  • Argentína, Chile és Uruguay, valamint további tengerentúli országok a 13-as és 14-es vásárcsarnokban
  • Ausztrália, Kalifornia, Dél-Afrika és további tengerentúli országok a 14-es vásárcsarnokban
  • Németország: az 1-es és 4-es vásárcsarnokban
  • Franciaország: a 9-es és 10-es vásárcsarnokban
  • Görögország: a 17-es vásárcsarnokban
  • Olaszország: a 15-ös, 16-os és 17-es vásárcsarnokban
  • Japán: a 14-es vásárcsarnokban
  • Közép- és Kelet-Európa: a 12-es vásárcsarnokban
  • Ausztria: az 5-ös vásárcsarnokban
  • Portugália: a 12-es vásárcsarnokban
  • Spanyolország: a 11-es vásárcsarnokban
  • Szeszes italok: a 13-as vásárcsarnokban
  • A „same but different” trendbemutató a 7.0 csarnokban

Rivaldafényben a legújabb irányzatok és témák

A ProWein szakvásár nem lenne ennyire sikeres, ha nem foglalkozna a piacot megmozgató legújabb témákkal és nem mutatná be ezeket trendbemutatók, különbemutatók és rendezvényfórumok keretében. Ezek a következők:

A küszöbön álló 2023-as ProWein szakvásáron lesz a „World of Zero” ősbemutatója az 1-es vásárcsarnokban, ahol a piacon mostanában felkapott alkoholmentes italokkal foglalkoznak. A német és nemzetközi kiállítók bemutatják a „mentes” boraikat és „szeszes” italaikat, még egy elkülönített kóstoltatás keretében is.

Paula Redes Sidore és Stuart Pigott trendkutatók a „nulla tolerancia” témájával már a megelőző ProWein szakvásáron is foglalkoztak a Trend Hour Tastings keretében. 2023-ban az „Üveget kiváltó csomagolásokkal”, a #kabilove-val és az új friss borokkal, valamint a „bioborok világával” foglalkoznak.

Same-but-different trendbemutató: Több mint 120 kiállítóval már évek óta igazi fénypontja a kézműves szeszes italok, a kézműves sörök és a cider világának a 7.0 csarnokban. A siker titkát és a bemutató védjegyét a különleges hangulat és a páratlan légkör jelenti.

A megelőző ProWein keretében ünnepelt sikeres bemutatkozását követően 2023-ban is szerepel a programban az „Urban Gastronomy Lounge by #asktoni & ProWein”. Toni Askitis vendéglátós, sommelier és influenszer dobja fel a workshopok hangulatát, élettel tölti meg a szürke elméletet, amit online streamelnek szerte a világba. A vendéglátósokat kifejezetten az ő igényeikre szabott program várja: meghívott nemzetközi vendégszónokok számolnak be a saját tapasztalataikról és elképzeléseikről, szolgálnak jótanácsokkal és ötletekkel. Egy másik mesterkurzus keretében minden a „Marketing és a kommunikáció” körül forog, de az „Ételekhez párosítás” és az „Üvegek világa” is szerepel a programon.

Champagne Lounge” a 9-es vásárcsarnokban: A központi kóstoltató terület és az egyéni kiállítók (mintegy 120 champagne-i termelő) párosítása igazi csemege a látogatóknak.

Az 5-ös vásárcsarnok két témakörrel tűnik ki: a biotermékek kínálatával és az „Organic World”, valamint a „Packaging & Design” különbemutatóval.

Szintén számíthatunk a ProWein két fórumával a 13-as és 10-es vásárcsarnokban, ahol a kiállítók vonultatják fel kiemelkedő csemegéiket.

ProWein és ProWein World: Az erős kapcsolat

A ProWein szakvásár a világjárvány okozat kényszerű kihagyást követően 2022-ben lenyűgözően köszönt vissza, és ezt bizonyítják a 2022-es ProWein főbb mutatói is: a 62 országból érkezett 5724 kiállítóval és a 145 országból érkezett több mint 38.000 szakmai látogatóval a 2022-es év kiemelkedő szakmai seregszemléjének bizonyult. A legelső alkalommal, az 1994-es ProWein-on nyolc ország 321 kiállítója mutatkozott be, míg a 25 éves jubileumot 64 ország 6.900 kiállítójával és a 143 országból érkezett 61.560 szakmai látogatóval ünnepelhette.

Hasonló, ha nem még nagyobb sikert érnek el a ProWein World szakvásárok Ázsiában és Dél-Amerikában. A 2023-as évben öt ilyen szakvásárt rendeznek, de ne feledkezzünk meg a 2023 áprilisában rendezendő „Wine & Gourmet Japan – powered by ProWein”-ről sem, ami 2024-től ProWine Tokyo néven gyarapítja a ProWein World családot:

  • Wine & Gourmet Japan – powered by ProWein: 2023. április 12 – 14.
  • ProWein Singapore: 2023. április 25 – 28.
  • ProWein Hong Kong: 2023. május 10 – 12.
  • ProWein Sao Paolo: 2023. október 3 – 5.
  • ProWein Mumbai: 2023. december 1 – 2.
  • ProWein Shanghai: 2023. novemberében

A ProWein szakvására és a ProWine World vásárcsaládra vonatkozó naprakész információkkal a www.prowein.de honlapon szolgálnak.