Két tokaji borászat a világ-elitben

Két magyar bormárka is felkerült a világranglistára . Ez a Word’s Best Wineyards – a világ legjobb szőlőültetvényei nevű rangos verseny, mely most megjelentette a világ 100 legjobb bortermelőjének listáját, amelyen a mádi Szepsy Pincészet és a Tokaji (mezőzombori) Disznókő Pincészet is szerepel. Angliában hirdették ki a világ legjobb 100 borászatának listáját, melyben a Szepsy Pincészet a 35. a Disznókő Pincészet pedig a 45. helyet szerezte meg. Az angol William Reed médiavállalata minden évben elkészíti ezt a rangos listát. Magyar borászat 2021-ben került fel először a listára, akkor a Szepsy Borászat a 62. helyig jutott.

Mint ifjabb Szepsy István elmondta, erre nem lehet jelentkezni, hanem van egy jelölt-állító csapat, amely mintegy 800 főből áll, 22 régióra osztják be a világ borvidékeit, megkérnek 36 embert, akikből mindenki 7-7 bormárkát jelöl meg régiónként, a jelölésekből a legjobb helyezést elérő 100 borászat képezi a végleges listát. Ez nem egy borverseny, hanem a bormárkákat ítélik meg, a borok piaci elismertségét jellemzik. Ismertségünk főként annak köszönhető, hogy több mint 20 országba szállítunk bort, ebből van 3, ahová a legtöbbet. Ez Anglia, Norvégia és Svédország.

Szepsy Istváné a világ legelismertebb magyar borászata

Újfalussy Szabolcs, a Disznókő kereskedelmi vezetője így értékelte az eredményt: „Fantasztikus elismerés a borvidéknek is, nekünk is nagy megtiszteltetést jelent. Ez is jellemzi, hogy ha egy külföldi borkedvelő eljön Magyarországra, akkor valószínűleg Tokaj az a hely, amit elsősorban megcéloz, mivel egy egyedülálló borstílus az, ami itt létrejött. Az ilyen borturisták sokat segítenek abban, hogy Tokaj ismertsége, kedveltsége erősödjön. Komoly siker ez a borászatunknak. Sok helyen adjuk el a borainkat a világban, ha ezek nem is túl hatalmas mennyiségek. Fontosnak tartjuk a kereskedelmen kívül azt is,hogy ha valaki eljön hozzánk, akkor az kapjon egy képet nem csak a mi borászatunkról, hanem az egész borvidékről.”

A Disznókő Pincészet idén a 45. helyet szerezte meg

Dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke is örömmel reagált a hírre: „Azt gondolom, hogy minden ilyen rangos elismerés nagyon fontos a Tokaj-hegyaljai borvidék számára. Több mint ezerév munkájával az őseink egy olyan borkultúrát alapoztak meg számunkra, amelyet mi, a mai generáció megörökölt, és továbbfejlesztett. Így 30 évvel a rendszerváltás után megállapíthatjuk, hogy a tokaji borászok fejleszegetten, nagy alázattal és nagy szorgalommal egy olyan szintre jutottak el a borkészítésben, amely ilyen rangos elismeréseket eredményez. Hál istennek egy komoly csapat húzza ezt a szekeret, nagyon sok jó borászatunk van, mérettől függetlenül kisebb-nagyobb pincészetek mind a minőség igézetében munkálkodnak, sokan vannak akik megjelennek a legnagyobb borversenyeken, mindig az élvonalban szerepelnek, arany-, és platina érmeket szerezve a borvidéknek. Természetesen fontos számunkra ez a siker is, minden eredmény együtt igazolja a borvidék reputációját nemzetközi szinten is.”

Dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke

(MTVA-DTI)