Növényvédelmi előrejelzés: július 29- augusztus 04.

Növényvédelmi előrejelzést készített a Tokaji borvidékre a július 29-augusztus 4. közötti időszakra a Tarcali Kutató növényorvosa, Pableczki Bence.

Az előző előrejelzés óta eltelt egy hétben gyakran alakultak ki záporok, zivatarok, azonban a lehullott mennyiségek tekintetében jelentős különbségek voltak a borvidék egyes részei között. Szombaton a csapadékkal több fokos lehűlés is érkezett, de vasárnaptól újra melegszik az idő.

Szőlőmunkák

5-6. permetezésnél járnak a termelők. Sok helyen már a második csonkázás esedékes.

Fenológiai

A korai fajták zsendülése megkezdődött. A Furmint és a Hárslevelű esetében erre még várnunk kell.

Kórokozók

A kórokozók számára továbbra is kedvezőek a feltételek. Különösen igaz ez Szegi, Bodrogkeresztúr és Tarcal környékére, ahol a reggeli órákban párás körülmények uralkodnak. Ez pedig hosszabb levélnedvességet biztosít, ami kedvező a kórokozók számára. Az ültetvényekben akár mindhárom kórokozó tüneteivel találkozhatunk. A Furmint és a Hárslevelű bogyó a zsendülésig még érzékenyek. A védekezést lisztharmat és feketerothadás ellen felszívódó készítménnyel folytassuk tovább (miklobutanil, tebukonazol), peronoszpóra ellen pedig rézzel (rézoxiklorid, rézhidroxid) védekezzünk. Korai fajták esetében, ahol a zsendülés megkezdődött, ott a védekezést kén és réz kombinációjával végezzük. Ökológiai gazdálkodásban is ezzel a kombinációval tudunk védekezni. A zsendüléstől számíthatunk a szürkerothadás megjelenésére, különösen akkor, ha a bogyók megsérülnek (lisztharmat sérves bogyó, molykártétel, mechanikai sérülés).

Amerikai szőlőkabóca

A fogott egyedek száma nő. Ahol a fogási adatok elérik a védekezési küszöbértéket (4 egyed/lap/10 nap), ott az aktuális permetezési fordulónál juttassunk ki rovarölő készítmény a kabóca ellen (alfa-metrin, tau-fluvalinát, lambda-cihalotrin).

Tarka szőlőmoly

A védekezés ott esedékes, ahol nagy számban fogták a csapdák a tarka szőlőmoly egyedeit, illetve ahol fürt vizsgálatok nagyobb károsítást mutatnak. Az amerikai szőlőkabóca ellen javasolt ható-anyagok a tarka szőlőmoly ellen is alkalmazhatóak, így egyszerre tudunk védekezni a kér károsító ellen.

Gyomszabályozás

Kerüljük el, hogy az ültetvényekben túlzott felszaporodjanak a gyomok, ezáltal párás körülményeket alakítsanak ki az sorok között. Mechanikai és kémiai módszerek közül választhatunk.

Várható időjárás 07.29-08.04.

A következő egy hétben marad a meleg időjárás. Napközben 27-30°C-ra számíthatunk. Az esti órákban 13-17 fok várható. A csapadék csak a jövő hét elején várható. A szél szerdán és pénteken élénkül meg, akár 40 km/h-s széllökések is lehetnek.