Magyar Natúrborok Párizsban – A RAW WINE borfesztiválon Balog Árpáddal beszélgettünk

borkedvelők és termelők a vásáron

A RAW WINE a világ egyik legnagyobb natúrboros közössége. Az általuk szervezett vásárokon több száz borász illetve borkereskedő gyűlik össze, hogy megismertessék legkiválóbb természetes, organikus és biodinamikus tételeiket a natúrborok szerelmeseivel, borszakértőkkel és a lelkes érdeklődőkkel. A cél, hogy a borok készítői személyes párbeszéden keresztül találják meg a közönségüket és ők maguk mondhassák el mit töltenek a poharakba. Lehetőséget kínál, hogy borász, szakértő és fogyasztó közös eszmecseréken együtt gondolkozzanak a natúrborok jövőjéről. 

A vásárokat a világ különböző nagyvárosaiban rendezik, (London, Berlin, New York, Los Angeles, Montreál vagy Miami,) ezúttal a natúr borok fővárosaként is emlegetett Párizs adott helyet a két napos ünnepnek.

A közösségre jellemzően a helyszínválasztás is kreatív volt, az esemény egy egykori szeszfőzdében a (világ legegészségesebb aperitifjeként emlegetett) Claquesin gyár épületében került megrendezésre. Már a belépéskor érezhető volt a léptékváltás, (az addig megszokott szigorú francia konyha kés-villa-tányér-borospohár-csörömpölés helyett) önfeledt nevetés és friss kovászos pita illata lengte be a teret. Mindenki felszabadult és segítőkész volt.

Összesen 156 standon lehetett bort kóstolni többek között spanyol, francia, olasz, osztrák, szlovén, szlovák, magyar, szerb, ukrán, grúz és tengeren túli tételeket is. Minden standnál legalább 4-5 tételt kóstolhattunk, és a borászok általános lelkesedése átszűrődött az átfogó- személyes és boros történetekkel gazdagított bemutatásokon.  

A magyar képviselők közül a Csongrád megyei Hódmezővásárhelyen tevékenykedő Balog Árpád natúr borásszal beszélgettünk.

Balog Árpád 

„ahol a természetes bor születik”

Honnan kezdődött nálatok a természetes szőlőtermesztés/bortermelés?

Ha visszaemlékszem a gyermekkoromra, nálunk teljesen természetes jelenség volt a háztáji termelés. A házi ízek (házityúk, a disznó, és kertben termesztett zöldség, gyümölcs) jósága, mássága teljesen megragadta az embert. Így hát amikor bort kezdtem el fogyasztani, akkor is a minél kevésbé ipari termelésből származó tételeket kerestem. Már korábban is találkoztam természetes borokkal, engem sokkal jobban megragadott amikor a természetesség jött ki a borból, és mindig meg lehetett különböztetni az ipari termelésű boroktól, nem beszélve az egészségügyi hatásairól. A konvencionális tételek fogyasztásánál jelentkező gyomorfájás, vagy fejfájás sokakat érint, személy szerint nálam a fogérzékenység az ami rendszeresen jelentkezik a kéntől illetve a különböző adalékoktól.

Én egy radikális irányt képviselek a természetes borok világában. A természet rendje szerint  neveljük a szőlőt és készítjük a bort. A szőlőtermesztésben a hagyományos eljárásokat részesítjük előnyben és nincsenek művi beavatkozások a bor készitése során sem. 8 éve minden borunk 100%-ban kénmentes, ami azt jelenti, hogy az össz- és a szabadkén mértéke is 0 (g/l). A szőlőt is úgy termesztjük ahogy az a növénynek a legjobb (műtrágya, gyomirtószer és felszívódó vegyszerek használata nélkül) ezért a szőlőtermesztésre a bio a jó megfogalmazás.

Balog Árpád borok

Hogyan kerültetek kapcsolatba a RAW WINE-al és mióta vagytok tagjai a közösségnek?

Amikor a körtét a körtéhez hasonlítjuk, és az almát az almához akkor van rend. A konvencionális borokat a természetesekkel nem lehet összehasonlítani, mert nem ugyanazt keresi a fogyasztó és nem ugyanazt szeretné a borász megmutatni. Ezen a rendezvényen csak természetes borokkal találkozhatunk és olyan emberek vannak jelen, akik kifejezetten ezt keresik. Jelenleg nagyon kevés ilyen rendezvény van.

Nekünk talán a határon túli magyar ajkú borászatoknál is nehezebb helyzetünk van a Csongrádi borvidéken. Korábban, ha valaki érdekesnek, tetszetősnek találta a borainkat és elolvasta, hogy honnan jöttem, rendszeresen két lépést hátralépett. Külföldön nincs jelen ez a fajta sztereotípia. 

Részt veszünk a rendezvényen 5 éve Európában és a tengerentúlon is. Nekünk mindig nagyon fontos volt a RAW WINE és ezalatt az idő alatt mindenkit megismertünk aki a szervezésért felel, mindig igyekszünk jelen lenni. A tengerentúlon sokszor voltunk New Yorkban, Los Angelesben, Montrealban, Európán belül pedig, Berlinben, Párizsban és Londonban. 

A belépésnél milyen kritériumoknak kellett megfelelni?

Nagyon szigorú volt a bekerülési eljárás, a szervező személyesen kóstolta végig a borokat, hosszú leírást kértek és rengeteg kritériumnak kellett megfelelni mind a szőlőtermesztés mind a borkészítés terén. Nagyon górcső alá vettek bennünket.

Mit ad Nektek egy külföldi konferencia? Mi az amit hazavisztek ilyenkor egy-egy vásárról?

Egy ilyen rendezvény a legjobb megmérettetése a boroknak, és fantasztikus tanulási lehetőség nekünk. itt közvetlen korrekt visszajelzést kapunk azoktól, akik megkóstolják a borainkat. Az embereknek a nagy többsége érdekesnek találta a kínálatunkat és végig kóstolta mind a tíz tételünket, ami egy ennyire nagy rendezvényen, 150 termelő kínálata mellett már önmagában nagy szó, mondhatni ez az elégedettség jele szokott lenni. Ha valaki lenyeli a kostolt bort az is egy fontos jel. Szerencsére ez nálunk előfordul, én ilyenkor koccintok az érdeklődővel és megköszönöm, hogy megtisztelt azzal, hogy nem köpi ki.

Az ilyen rendezvényeken legalább olyan fontos a tanulás, mint a boraink megmutatása. Mi a fejlődést állandónak gondoljuk, nincs olyan, hogy megérkeztünk. Mindig kóstolunk más borászatoktól is, ezért mi általában ketten megyünk a feleségemmel a kiállításokra, egyikünk a pultnál van másikunk kóstol. Ilyenkor figyeljük, hogy milyen feltörekvő trendek vannak, mind kínálatban, mind a fogyasztói szokásokat illetően, ebből tanulunk és vonjuk le a következtetéseket.

 

Balog Árpád és Isabelle Legeron MW, a londoni RAW WINE-on

Milyen natúrboros vagy globális közösségekben vagytok még jelen?

Mi kifejezetten a természetes borokkal kapcsolatos eseményeket keressük, sok barátságot kötöttünk az ilyen rendezvényeken. Mostmár elég kiterjedt a kapcsolati hálónk, mindegy, hogy melyik országba megyünk, mindenhol vannak barátaink, mindezt saját teljesítményből és erőből értük el.

Pár éve mi voltunk az egyetlen magyar meghívott a grúziai Zero Compromise borvásáron, most pedig pár napja jöttünk haza a szintén rangos VinNatur borkiállításról Olaszországból, ahol a bekerüléshez szintén egy profi kóstolócsapat tesztelte a borainkat, ráadásul itt komoly labortesztek is voltak (maradvány vegyszerekre), nem volt elég a bemondás. Előttünk itt nem volt magyar termelő, miattunk vették be az országot a listába. Itt minden kiderül és minden egzakt módon tetten érhető. Ez egy rang, hogy ott lehetünk.

Valahol a végső célom az lenne, hogy az átlag magyar fogyasztóknak is feltűnjön, hogy létezünk és esetleg mi is fókuszba kerüljünk az érdeklődés szempontjából. Sajnos egyedül nem tudom letörni azokat a dogmákat amik az évek alatt felgyűltek, de őszintén azt szeretném, hogy ha valaki természetes bort keres, eszébe jusson a csongrádi borvidék. Titkon reméljük, hogy eljön a pillanat, amikor a külföldi sikereink visszahatnak a hazai borszerető közönségre is.

Balog Árpádról és borairól Bővebben az alábbi videóban lehet tájékozódni.


A RAW WINE-al kapcsolatban pedig ezen az oldalon.

https://www.rawwine.com