26. Borfesztivál Szegeden

B 175141

Kétévi kihagyás után ismét nyitott a Szegedi Borfesztivál, május 13-tól 22-ig a magyar borászok újra Szegedre költöztek. Közel 150 borászat várja a látogatókat, a kóstolókat, képviselve mind a huszonkét magyar borvidéket. A 26. Szegedi Borfesztiválon a finom borok, pálinkák és sajtok mellett természetesen gasztronómiai különlegességek is szerepelnek a kínálatban.

B 185614

A tállyai Hollókői József családi pincészetének borai a Tokaji Borvidék legszebb értékeit hordozzák

Május 13-án, pénteken nyitott a Szegedi Borfesztivál ünnepélyes körülmények között a Széchenyi tér hatalmas platánjai alatt. Így aztán tíz napon keresztül ismét a bor játssza a főszerepet Szegeden, ahol izgalmas borkósolókkal kedveskednek a szervezők. A szakmai zsűri által legjobbra értékelt bor megkaphatja Szeged Város Bora kitüntető címet. Az idei évben végre megszűntek a műanyag poharak, így visszaváltható Szeged címeres, vagy hazavihető borfesztivál emblémás poharakkal lehet kóstolni, koccintani.

B 175023

A kétévi szükség-szünet miatt minden eddigi érdeklődést felülmúlva nagyszámú érdeklődő előtt nyílt meg a fesztivál. A felvonulás délután 17.30-kor indult a Dugonics térről zenészekkel, borrendekkel a Széchenyi térig. a Pavane Táncegyüttessel az élen. A borrendeket a Borbarát Hölgyek Dél-alföldi Társasága, a Szent Vince Borrend, az Európai Borlovagok Magyarországi Rendje, az Európai Borlovagrend Szegedi Legátusa, a Siklósi Gasztro- és Borbarátnők Egyesülete, valamint a Szőregi Rózsahölgyek Rendje Egyesület képviselte. A fesztivált a 2020. Év Bortermelője, Borbély Tamás nyitotta meg.

B 175421

Borbély Tamás megnyitja a Borfesztivált

A Széchenyi téren felállított három pódiumszínpadon a jazz-, blues- és folk formációk mellett sztárfellépők gondoskodnak folyamatosan a jó hangulatról. A fesztivál 10 napja alatt fellép itt többek között a Belmondo Akusztik, Betty Love, a Bon-Bon, Burai Krisztián, Deniz és Orsovai Reni, Kökény Attila, Roy és Ádám Trió, Szabó Ádám, Szandi, Tóth Andi, Vavra Bence, valamint Zdroba Patrik.

B 164030

A szegedi Újvári Pincészet standjánál szerző mellett Pintér Tamás, Slezsák Zoltán, a MASOSZ elnőke, valamint Ercsey Dániel borszakíró

A fesztiválon az ország legjobb, legismertebb borászatai vesznek rész. E mellett természetesen nagy élmény felfedezni a helyi borászatokat, helyi borokat, értékeket. Sokak számára újdonság, hogy Szeged városában is működik egy borászat, az Ujvári Pincészet. Ez a megyeszékhely egyetlen borászata, melynek alapító tulajdonosa Ujvári Mihály, borásza Pintér Tamás. A 7 hektáros birtok büszkesége kiváló Rajnai rizlingjük, valami Cserszegi fűszeresük, de készítenek mindent, ami jó és izgalmas, amivel meg tudják mutatni a helyi terroir értékeit. A helyi gasztronómia fő specialitásához, a szegedi halászléhez könnyed jó ivású gyümölcsös Kékfrankost készítenek. Boraik méltó színvonalon egészítik ki a fesztivál kínálat-palettáját.

B 171630

A másik térséget reprezentáló borászat az Ásotthalmi Tóth Pincészet. A borvidék legdélibb csücskében fekvő területeiken a napsütéses órák kiemelkedően magas számának, a löszös homoktalaj egyedi összetételének és lelkiismeretes munkájuknak köszönhetik a boraik alapanyagául szolgáló szőlő kiváló minőségét. Szőlőterülete napjainkra folyamatos birtoképítéssel elérte a 67 hektárt, melyből mintegy 50 hektár termő. A borászat kizárólag saját területén termett szőlőt dolgoz fel, főbb szőlőfajtáik a Rajnai rizling, a Chardonnay, a Cserszegi fűszeres, valamint az intenzív illatú Ottonel muskotály.

B 184758

A Tiffán Pincészet standja előtt Tiffán Zsoltné Gabi, valamint Slezsák Zoltán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke

Aki ellátogat a Szekszárdi Borfesztiválra,mindenképpen keresse fel őket, hiszen a többi borászat termékeivel amúgyis bárhol találkozhatnak. Persze nagy értéke a fesztiválnak, hogy olyan nagyágyúk is képviseltetik magukat, mint Villányból a Tiffán Pincészet, Badacsonyból Borbély Tamás, a Csobáncról von Beőthy János, Tokajból a Kincsem Kastély Borbirtok. Vagyis aki ellátogat Szegedre, az az ország legnagyobb borműhelyei közül válogathat.

(Dékány Tibor)