Evangelista Vertikális kóstoló az IKON-nál

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Borakadémia valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége által alapított ÉV PINCÉSZETE DÍJ győztese 2013-ban az Ikon Borászat lett. 2021-ben az Ikon borászat kiérdemelte termelő kategóriában a Par Excellence díjat a Magyar Sommelier Szövetségtől. A Szövetség és a borászat között a minőség nyelvén köttetett szoros kapcsolat erősségét bizonyítja, hogy az Ikon borászat Evangelista Vertikális kóstolóra invitálta a MASOSZ tagjait Balatonlellére.

A Dél-Balaton kiváló fekvésű dombjai között meghúzódó Rádpuszta szőlőterülete évszázadokon keresztül a Tihanyi Apátság egyik nagy becsben tartott birtoka volt. Itt épült fel a pincészet, amelynek munkáját Konyári Borbála, az apai örökséget folytatva, nagy szakértelemmel irányítja. Legfőbb céljaik egyike, hogy rövid időn belül képesek legyenek a hazai piacon egy olyan termékcsaládot felsorakoztatni, amelynek elemei kitűnő minőségűek, mégis elfogadható áron kaphatók. Emellett dűlőik kivételes fekvésének köszönhetően egyedi stílusú csúcsborokat is készítenek, amelyekkel több jelentős nemzetközi verseny aranyérmét nyerték már el.

Az Ikon borászat épülete egy homokbánya, a szőlője pedig a mögötte lévő kukoricaföld helyébe került. „Botorság lett volna kihagyni, ezt az esélyt. Amit a táj nyújtani tud, azt kötelességünk kihoznunk belőle” – mondta annak idején Konyári János birtokalapító, és ebben minden benne van. Nem lehet kérdés, hogy az ott termett szőlőből készült bor mennyivel fenségesebben érzékelteti a táj lényegét, mint ha a helyén egykoron termesztett növényből készített pattogatott-kukoricát majszolnánk.

Az Ikon borászat vezérmotívuma a tájhoz való tökéletes illeszkedés lett. Maga az épület kapcsolja össze funkcionálisan a tájban meglévő tereplépcsőt, az épület előtti alsó szintet a negyedik szint vonalában lévő felső szinttel, ami az épület mögött emelkedő szőlőhegy alsó szintje. A csaknem negyvenhektáros ültetvényen 32 ha.-on osztozik a Cabernet franc, a Cabernet sauvignon meg a Merlot, míg további 3 ha.-on Syrah, 4 ha.-on pedig a Pinot noir érleli fürtjeit.

Konyári Borbála nem csak szakmai képzettségével, hanem emberi tartásával is méltó folytatása birtokalapító édesapjának, egész lénye a hitet és a Pannon derűt sugározta. Azé a vidékét, ahol – Hamvas Béla szerint – „Nincsen ember, nincs madár, ló, kutya, egyetlen szőlőszem, amelyben kicsiny lélekként Dél géniusza ne parázslana.”

A borászat létrehozását követően nem kellett sokáig várnia a sikerre és népszerűségre, az Ikon Evangelista Cabernet Franc 2007 kapásból csúcsborrá emelkekedett a Pannon Bormustrán. Ezzel már rögtön az első évjárat brand-dé avatta a borászat nagy vörösborát, az Evangelistát, ami általában (de nem minden évjáratban) a domináns Cabernet franc mellett 10% Cabernet sauvignont is tartalmaz. A kora tavaszi évjáratkóstolón kilenc évjárat borait ízlelgethettük különleges, Herczeg Ágnes által javasolt csoportosításban egymás mellett, a 2007-es első évjárattól napjainkig. Meglepő volt, hogy a borok minősége messze szétfeszítette az előzetes véleményeket, elképzeléseket általában a Balatonboglári Borvidék borainak eltarthatóságát illetően.

Minden évjárat kóstolása élvezetet jelentett, mindegyikben más-más ízjegyek maradtak emlékezetesek. Egyikben a gyümölcsök, másikban a rumos-meggyesség, harmadikban egy kis gesztenyepüré foszlányai jelentek meg. A kóstoló rendkívüli alkalmat adott ahhoz, hogy a Sommelier Szövetség tagjai aktuálisan tájékozódva az egyes évjáratok jellegzetességeiről még pontosabban tudják ajánlani az Evangelista egyes évjáratait az aktuális fogásokhoz. Köszönet az Ikon Pincészetnek  esemény létrehozásához, szervezéséhez.

Dékány Tibor