Tavaszi szakmai szeminárium

Az április 26-i badacsonyi szakmai szemináriumunk címe: „Borban az egészség”.  Szakmai partnerünk a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet, az Intézet kollégáit kértük fel előadóknak. Az eseményt „Borban az egészség” címmel hirdettük meg, hiszen szeretnénk kiemelni és kommunikálni a bor egészségre gyakorolt jótékony hatásait! Kérjük azonban kedves olvasóinkat, hogy ne felejtsék el, hogy a borban csak akkor van egészség, ha a „Bort mértékkel” fogyasztják!

Ahogy korábban már beharangoztuk, a 40-60 fő részvételével tervezett szemináriumra 2023. április 26-án, szerdán 9:30 és 13:30 között kerül sor. Helyszíne a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézete Badacsonyi Kutató Állomása, Badacsonytomaj.
A program során 4 szakmai előadást tervezünk a szakma legrangosabb szakértőinek bevonásával. A szeminárium második felében egy mesterkurzusra kerül sor, ahol a Badacsonyi Kutatóállomás mutatja be a régióra legjellemzőbb szőlőfajtákból készült borait. Hangsúlyt fektetünk a bio szemléletre és az egészséges borfogyasztásra, illetve a gasztronómiai szempontokra is, ezért helyi (lesenceistvándi) sajtmanufaktúra  által készített sajtokat is társítunk a kínált borok mellé.

 

A 9:30 és 13:30 óra közötti szakmai konferencia programja:  

  1. A borfogyasztás egészséges vetületei

Előadó: Dr. Sólyom- Leskó Annamária, egyetemi docens MATE SZBI 

Mediterrán diéta, a mértékletes borfogyasztás előnyei, csökkentett alkoholtartalmú borok bort mértékkel: mértéktartó borfogyasztás- egészséges életmód, új trendek. Környezeti fenntarthatóság, nemzetközi és hazai (balatoni) jó gyakorlatok bemutatása. Viniferin a csodaszer.

 

  1. A borban található pozitív élettani hatású vegyületek

Előadó: Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, egyetemi docens, igazgató MATE SZBI 

A jól ismert rezveratrol mellett vajon hányféle vegyület jelenik meg és miért hasznosul jobban az emberi szervezetben, ha a bor alkotóelemeként fogyasztjuk azokat? 

 

  1.  Új szereplők a Balatoni Borrégió fajtaválasztékában –  a helyi, nemesített és adaptált fajták lehetőségei és kihívásai a klímaváltozás tükrében

Előadó: Dr. Varga Zsuzsanna, egyetemi docens MATE SZBI 

A helyi fajták (Olaszrizling, Furmint, Szürkebarát, Kéknyelű) mellett a rezisztens fajták és a klímaváltozás miatti új fajták megjelenése a Balaton Borrégióban

 

  1. Borban az egészség? Egy endokrinológus szemével

Előadó: Dr. Varga Éva, endokrinológus

Az anyagcsere- és hormonbetegségekkel, valamint érelmeszesedéssel foglalkozó szakorvos előadása a borfogyasztásról és annak egészségre gyakorolt pozitív hatásairól.

 

  1. MESTERKURZUS

 A Badacsonyi Kutató Állomás fajtabemutatója, bor – és sajtkóstoló

Előadó: Dr. Szőke Barna

Fenntartható szőlészet és borászat a gyakorlatban. A klímaváltozásra adott lehetséges válaszok. Legfontosabb szőlőfajták és az azokból készült borok bemutatója.

 

A rendezvényre korlátozott számú jegy áll rendelkezésünkre, max. 40 fő részére. Jegyek vásárolhatók elővételben 4900 Ft-ért, április 17. után 6900 Ft-ért. Ha átutalással szeretne fizetni, akkor kérjük kattintson ide.