A Feind Borászat a Borjour MAGNUM-on

Az év meghatározó borászati seregszemléje zajlott február 18-án a Novotel Congress Centerben. 2222 látogató, több mint 200 borászati kiállító mellett gasztronómia kiállítók, mesterkurzusok és előadások tarkították az élményszámba menő eseményt. Természetesen a Borjour MAGNUM 200-on felüli kiállítóit mind nem mutathatjuk be, ám ezekből mégis szeretnénk némi ízelítőt adni, így a borászatok közül néhányat kiemelünk. Ezúttal a Balatonfüred-Csopaki borvidék kiemelkedő termelőjére, a Feind borászatra fókuszálunk. 

Feind Lajos 1995-ben hozta létre a Balaton partján a birtokot, ami 14 hektárral indult. Dinamikus fejlődéssel bővült a szőlőterület a mai 130 hektárra. A Feind borászat szőlőültetvényeinek zöme Balatonfőkajáron az Öreg-hegyen található, ezen kívül Balatonvilágoson, Balatonaligán és Balatonfüreden is vannak területei, vagyis a teljes birtok a Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartozik.

2019 januárja óta a birtokot az alapító fia, Feind Zoltán irányítja. Az új vezetés friss energiákkal látott neki a fejlesztéseknek úgy a szőlészet, mint a borászat terén. A szőlészet terén az alapvető koncepcióváltás abban nyilvánult meg, hogy egyrészt a csúcsborok eléréséhez bizonyos fajták esetében radikális hozamkorlátozást vezettek be, másrészt nyitottak a rezisztens fajták irányába. 130 hektáron 20 féle szőlőfajtával dolgoznak, amiből 65 hektár a fehér szőlőfajtáké, és 35 a kékszőlőké. Az eredeti bázist az illatos fehérborok és a rozék képezték, ami mellett a vörösbor kategóriában a csúcsot ostromolják. Két rezisztens szőlőfajtát is eltelepítettek osztrák alanyokról, a Johannitert, valamint a Hibernat fajtákat, felkészülve az EU előírásainak teljesítéséhez. Azért is fontos ez, mivel az ökológiai szemlélet lassabban halad hazánkban a vártnál, a certifikáció még jelenleg is csak 2%-os, míg a környezetünkben rendre két szemjegyű értékekkel büszkélkedhetnek. A környezet mérgezésének, szennyezésének megállítása, visszaszorítása egyre fontosabb feladat, ha nem akarjuk felborítani a Földgolyónk érzékeny egyensúlyát.

Borászati téren is nagy lépést tett meg az új cégvezetés elsősorban azzal, hogy Balatonfőkajár határában egy 2 000 m2-es borászati üzemet hoztak létre. Ez egy komplett beruházás volt, ami az egyik leg elismertebb építésztervező, Ekler Dezső tervei alapján épült meg. Az új feldolgozó üzem 2020 augusztusára készült el, ám a fejlesztés ezzel nem állt meg, hanem 2021-ben az új birtokközpont is elkészült, mely komplexitása révén a legmodernebb „winescan” berendezéssel ellátott saját laboratóriumot is tartalmaz. Beszerzésre került továbbá tíz új 150 hl-es tartály, nyolcvan új barrique hordó és húsz darab új flexcube.

A covid-időszakot arra használták fel, hogy létrehozzák a pezsgő-üzemüket is. A Franciaországból importált főborászuk, Maxime Berepayre irányításával klasszikus Champagne-technológiával készítik pezsgőjüket Chardonnay – Pinot Noir – Pinot Blanc házasítással, amit meg lehetett csodálni a Borjour MAGNUM-on. A Feind borászat mára a borkészítés teljes spektrumát átkarolja, erről is meggyőződhettünk a Borjour MAGNUM-on, hiszen a Balaton-bortól a csúcsvörös The Riesen-ig mindenben a legjobbak között vannak. Balaton-boruk a regionális borzsűri döntése szerint a legjobb lett a kategóriában. Vörös csúcsboruk – ami 45% Merlot, 45% Cabernet Franc, 10% Syrah összetételű – ugyancsak a legnagyobb minőséget képviseli, amint az kiderült a Borjour MAGNUM csúcsborkokat bemutató különtermében.

Dékány Tibor