IV. Bárdos Tamás Újbor Verseny

Az idei évben Holló Ákos, a gyöngyösi Ákos Pince tulajdonosa büszkélkedhet egy éven keresztül a IV. Bárdos Tamás Újbor Verseny legjobbjának járó vándorserleggel. A mátrai borász 2022-es évjáratú Bodzás fantázianévre keresztelt muscat ottonel és cserszegi fűszeres cuvée borával érdemelte ki a Mátrai borvidék legjobb újborának járó címet.

A fiatalon elhunyt mátrai borász, Bárdos Tamás emlékére február 10-én szervezte meg már hagyományosnak mondható újbor versenyét a Mátrai Hegyközségi Tanács. A négy éve életre hívott borversenyt 2019-ben rendezték meg először azzal a szándékkal, hogy a tragikus hirtelenséggel elhunyt nagyrédei borásznak emléket állítsanak. A vándorserleget minden évben az a borász nyeri el, akinek újborát a zsűri a legjobbnak ítéli. Elsőként Maróti Attila, majd Babiczki László büszkélkedhetett a rangos elismeréssel.

Az idei megmérettetésre 16 pincészet 60 bormintát küldött. A két bizottságból álló szakmai zsűri vörös, fehér és rosé borokat értékelt. A versenyen 16 arany-, 43 ezüst- és 1 bronzérem született, míg a Bárdos Tamás emlékére alapított vándorserleget az Ákos Pince 2022-es Bodzás cuvée-je nyerte el.

„A verseny kiírása, hogy csak az adott évjárat friss újboraival lehet nevezni a fehér és a rosé kategóriában, míg vörösborok esetében előző évjárat is versenybe szállhat. Nagyon fontos azonban, hogy a vándorserleget csak fehér borral lehet elhódítani!” – mondta a borversenyt megálmodó Csernyik István, a Nagyrédei Hegyközség hegybírója.

Kovács Zita, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke elmondta: „Mivel egy vándorserlegről van szó, így az előző évi nyertes nem kaphatja meg a következő évben újra a díjat, annak tovább kell vándorolnia új gazdájához. A verseny végén négy mátrai borászat bora került a bizottság elé: az Ákos Pince, a CSCS Szőlőbirtok, a Dubicz Borászat és a Sol Montis Borászat volt esélyes a vándorserleg elnyerésére. Végül a rangos különdíjat a csúcsbizottság véleménye alapján kiválasztott legszebb bor nyerte el, amely jól tükrözi az illatos Mátrai borvidéket.”