Horvátországban zajlik a 30. Concours Mondial de Bruxelles

Az 1994-ben Louis Havaux által alapított versenyt 2006 óta rendezik különböző az európai borvidékeken. Horvátországgal kapcsolatban a fejlődő piacot és a bor turizmusban betöltött szerepét emelték ki a szervezők.

Boris Miletić, Isztria megye prefektusa szintén arról beszélt, hogy a természeti szépségek és a gasztronómia mellett a bor a régió egyik legfőbb vonzereje. „Ahogy mindig hangsúlyozom, túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy átlagosak legyünk, ezért törekszünk a kiválóságra mindenben, amit teszünk, és ez nyerő kombinációnak bizonyult a boraink esetében is” – mondta a prefektus.

A Porečben rendezett versenyen ezúttal a vörös- és fehérborokra irányul a figyelem. A Vinistra iparági szervezet elnöke, Luka Rossi ismertette, hogy az 50 ország képviselőiből álló 320 fős zsűri 10 százalékát sommelier-k, 20 százalékát borkereskedők és disztribútorok, 18 százalékát pedig borászok alkotják, a fennmaradó részt viszont borszakírók – köztük lapunk főszerkesztője, Bozzai Zsófia – teszik ki, akik élményeiket világszerte megoszthatják.

Idén 7504 mintát neveztek be a versenyre, melyek közül 220 származik Horvátországból. Az eredményeket a verseny weboldalán 2023. május 23-án délben fogják nyilvánosságra hozni.