A jó pálinka valódi gazdasági érték

A magyar pálinka kivívta magának a sikereket, nem véletlen, hogy az egyes számú hungarikumként tartjuk számon, mondta Nagy István agrárminiszter a 13. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny díjátadó gáláján Debrecenben.

A miniszter kiemelte, hogy az esemény a Kárpát-medence legnagyobb pálinkaversenye. A megmérettetésen használt 100 pontos bírálói rendszer széles és mély lehetőséget ad a pálinkák és párlatok közötti különbségtételre, a legjobb minták kiválasztására. A versenyre nevező kereskedelmi főzdék, bérfőzdék, bérfőzetők és főzőmesterek, magánfőzök kiváló minőségű pálinkákkal és párlatokkal neveztek idén is, méltón képviselve mindazt, amit a verseny neve, a Quintessence szó jelent – legjava, a lényege, a netovábbja valaminek, tette hozzá.

Nagy István arról is beszélt, hogy a pálinkafőzés nagy múltra tekint vissza hazánkban. Mára eljutottunk a minőségi pálinkákhoz, a táji pálinkák feléledéséhez, az újra sokszínű és sokízű pálinkakultúrához. A jó pálinka nemcsak nemes ital, de valódi gazdasági érték. A főzdék munkát, megélhetést adnak, közben pedig fejlesztenek, újabb és újabb innovatív megoldásokat keresnek, hogy biztosítsák a minőséget. Sőt, nekünk, magyaroknak a pálinka sokkal többet jelent, mint puszta gazdasági tényező. Része a kultúránknak, a nemzeti identitásunknak, ahogyan az olaszoknak a grappa, a skótoknak a whisky vagy a görögöknek az ouzo, mutatott rá a tárcavezető.

Nagydíjak:

  • „QUINTESSENCE – 2023 legjobb ongai pálinkája/párlata”: Sóvári Károly Fekete berkenye
  • „QUINTESSENCE – 2023 legjobb értékelő/bíráló zsűritagja” Vértes Tibor
  • „QUINTESSENCE – 2023 legjobb bérfőzdéje” Mámor Pálinkaház – Felsőzsolca
  • „QUINTESSENCE – 2023 legjobb női magánfőzője”: Tóthné Varga Erzsébet
  • „QUINTESSENCE – 2023 legjobb magánfőzője”: Vass Csongor
  • „QUINTESSENCE – 2023 legjobb bérfőzetője és főzdemestere”: Guba Krisztián (bérfőzető) és Nyilasi Béla (főzdemester)
  • „QUINTESSENCE – 2023 legjobb magán és bérfőzetett párlata”: Szász Gábor – Orange Red kajszibarack
  • „QUINTESSENCE – 2023 legjobb pálinkája”: Sáppusztai Pálinkafőzde – Piros Vilmoskörte
  • „QUINTESSENCE – 2023 legjobb kereskedelmi főzdéje, egyben a verseny győztese”: 1 Csepp Pálinka Kft.

(Forrás: AM Sajtóiroda, HAON)