Sok gazdálkodónak meg kell újítania az egységes kérelem beadásához szükséges meghatalmazást

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A kamara falugazdászai az ügyintézés érdekében rövidesen felveszik a kapcsolatot az érintett gazdálkodókkal, hogy az új meghatalmazás rendelkezésre álljon a várhatóan 2023 áprilisában induló egységeskérelem-beadási időszakra. Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a NAK falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Tavaly megközelítőleg 162 ezer egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ebből 108 ezret a falugazdászok közreműködésével.

A kamara – amellett, hogy törvényi kötelezettsége az e-közigazgatás kiépítése – egyre szélesebb körben kívánja alkalmazni az elektronikus ügyintézést. Ezzel ugyanis további agrártámogatások lehívásában tud majd segíteni a gazdálkodóknak, egyúttal hozzájárulva azok gyorsabb kifizetéséhez. Másrészt rugalmasabbá válhat a kapcsolattartás is a mintegy 400 ezres tagsággal – írták.

A NAK arra kéri a gazdákat, hogy a minél gyorsabb ügyintézés érdekében ők is keressék a falugazdászokat, különösen akkor, ha telefonos elérhetőségük megváltozott, vagy azt nem adták meg korábban.

(Forrás: MTI)