Birtoklátogatások 2020/2 Bodri Pincészet

Ahogy az egész világot, úgy minket is igyekezett lebénítani a pandémia, ám végül győzött az élet, és nagy örömmel vágtunk bele az idei, immár kilencedik alkalommal kiírt „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk lebonyolításába. Olvasóink szavazatai alapján született meg idén is a legszebb pincészetek köre. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei második utazásunk során Szekszárdra látogattunk a Bodri Pincészethez.

A Bodri Pincészet egy igazi nagyágyú, amely nem csak a szekszárdi, hanem a teljes hazai borászati horizont egyik büszkesége. Szinte nincs olyan borverseny, ahonnan ne hoznának évről-évre, hónapról-hónapra aranyat, nagyaranyat, vagy éppen Champion-díjat.Emblematikus termékük, az Optimus Cuvée például hazai sikerei mellett (VinAgora, Országos Borverseny, Pannon TOP25) rendre aranyat hoz Brüsszelből, Bordeaux-ból.

A Rozé Üzem a tó keleti partján

A Bodri Birtok egy egész önálló világ a kies Faluhely dűlőben, ahol egy vonzó tórendszer környezetében áll a birtokközpont. Ebben a komplexumban található a borászaton kívül rendezvénycentrum, étterem, látványkonyha búbos-kemencével, disznóölési látványcsarnok, borbíráló-központ, parkoló autóknak, lovaknak, helikopternek, és mindennel, amit egyáltalán el lehet képzelni. Maga a pincerendszer a hazai pincék legjelentősebb építőmesterének, Heimann Ferencnek monumentális alkotása. Az 1800 négyzetméteres alapterületű pince mintegy félmillió nagyméretű, rusztikus téglából épült. Tizenkét kupola teszi változatossá és hangulatossá a belső teret, nem véletlen hát, hogy miért tartják ezt az építményt közép-Európa legnagyobb újonnan épített kupolás pincéjének. A belső terek nemcsak tiszta arányrendszerüknek, a kupolák nyújtotta szakrális ünnepélyességnek köszönhetik a barátságos, vonzó hangulatúságukat, hanem annak is, hogy apró elemek teszik különlegessé, egyedivé. Így található a pincebelsőben egy közönséges kerekes kút, továbbá két igen kvalitásos szobor is.

Bodri István, a birtok megteremtője

A birtok folyamatosan gyarapodik, fejlődik. Legutóbbi látogatásunk óta elkészült a tó keleti oldalán a Rozé Üzem, ahol mintegy 900 m2-es területen létrejött egy 11 000 hl –es tartálypark fűthető-hűthető elemekből, melyek mindegyikébe védőgáz-bejuttatás van beépítve. Bár elnevezésében ez a rozé üzem, azért attól függetlenül ide került a teljes vertikum feldolgozása a fehérboroktól a nagy vörösökig. A szőlőfeldolgozás így teljesen logikusan lépésről lépésre körbeforog az erjesztő – érlelő – palackozó útvonalon, így a tó túlsó oldalán kiépített eredeti pincerendszer már csak az érlelési fázisba kapcsolódik be, miközben továbbra is őrzi rendezvényhelyszín-funkcióját. A Rozé Üzem mellett épült meg a 350 m2-es hordós érlelőtér is, melyben a 30 db. 5 hl –es nagyhordó mellett mintegy 210 kishordót helyeztek el, melyek a TRUST műhelyéből kerültek ki.

A garat, ahonnan minden elkezdődik

A birtok szorgalmas építkezéssel a korábbi 25 hektárról napjainkra 160 hektárra nőtt, melyhez még mintegy 40 hektárnyi területről érkező szőlőt integrálnak. Legfontosabb termőhelyeik a Faluhely-dűlő, a Gesztenyés, a Gurovica, a Csőtönyi-völgy, valamint a Görögszó. Fajtaösszetételük napjainkra így alakult: 53 ha Merlot, 30 ha Kékfrankos, 21 ha Cabernet Sauvignon, 8,5 ha Cabernet Franc, 6,3 ha Portugieser, 4 ha Malbec, 3,3 ha Chardonnay, 3 ha Sauvignon Blanc, 3 ha Olaszrizling, 2 ha Kadarka, fél-fél ha Pinot Noir, Rajnai Rizling, és Müller-Thurgau.

Urbán Péter, a Pincészet főborásza a Rozé-üzemben

A Bodri-birtok napjainkra egy tökéletes élményközponttá nőtte ki magát, ahol a vendég megszállhat, és a legmagasabb szintű kiszolgálásban részesülhet a legnívósabb borokkal, étkekkel. Ehhez csak egy apró, ám annál fontosabb epizód, hogy a birtok saját szarvasgomba-parkkal rendelkezik, ahonnan heti ½ – 1,20 kg. szarvasgombát szüretelnek, melynek egy meghatározó része a pincészet éttermébe kerül, a legnagyobb gourmék igényeit is kielégítve. A birtok mintegy 120 családnak biztosít megélhetést, ami elképesztő nagyságot tükröz, mutatva a birtok szédületes kapacitását.

A nagypince az étteremmel

Ha a birtok termékeit tervünkben állt volna végigkóstolni, akkor napokat tölthettünk volna Faluhelyen. Ám így is kaptunk egy szép keresztmetszetet produktumaikat illetően. Megkóstolhattunk egy rosét, méghozzá történetesen a Rozit, majd jött a Bodri kutya, és végül egy emblematikus Bodri-bor, az OPTIMUS cuvée. Ám nem lenne Bodri a Bodri, ha nem tudnának mást nyújtani egy tökéletes borsornál. Így aztán abban a szerencsében lehetett részünk, hogy az OPTIMUS-szal sör-formájában is találkozhattunk. Nem tévedés, elsők között lehettünk, akik előtt pattantak a kupakok az új kraft-beer, a prémium minőségű Bodri-féle OPTIMUS stout palackokról. Az OPTIMUS-törkölyön érlelt sör elképesztően zamatos, a magyar házisör-készítés egyik nagyreményű bombája!

Együtt a birtok szívében (fotó: Jandó Zsuzsa)

A Bodri Birtok egy igazi komplex élményközpont, talán az egyik legsokoldalúbb, és legnagyobb minőséget nyújtó a mi öreg kontinensünkön.

(DT)