Az Initio Veris – Tavasz Kezdete Alapítvány szakmai gyakorlatairól

inveris3

Az Inveris Alapítvány 2013 óta szervez szakmai gyakorlatokat külföldön, amelyet pályázati forrásokból hazai szakmai gyakorlatokkal és egy honlappal is kiegészítettek. A projektről az alapítvány képviselői meséltek a Bor és Piacnak.

Az alapítvány kurátorai már hosszú ideje részt vettek az Európai Unió által finanszírozott kulturális programokban. Innen jött az ötlet, hogy szervezzünk Leonardo programot, amely lehetőséget és finanszírozást nyújt fiataloknak, hogy külföldön szakmai tapasztalatot szerezzenek. Olaszországi tanulmányutak és próbálkozások után végül Franciaországban, azon belül a burgundiai borvidéken kötöttünk ki. Első projektünket Mâcon városában a burgundiai borvidék déli és kevésbé felkapott részén szervezetük a helyi Mezőgazdasági Kamara segítségével.

inveris1

Közben folyamatosan építettük a kapcsolatokat a híres, északibb borászatokkal, a Côte d’Or borvidékével. Az új európai oktatási Erasmus+ programban, amely a Leonardo programot váltotta fel, számos alkalommal már két magyar borászati szakképző iskola diákjainak tudtuk megszervezni azt a lehetőséget, hogy legalább 3 hetet eltölthessenek ebben a méltán híres régióban. Az iskola tanárainak pedig a 2022-es évben a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrummal közösen szakmai továbbképzést szerveztünk Franciaországban.

2021-ben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázata segítségével egy új kezdeményezést indítottunk. Célunk az volt, hogy felhasználva a külföldön szerzett tapasztalatainkat Magyarországon is elősegítsük a borászati szakmai gyakorlatok megvalósítását. Legyen az magyar tanulók gyakorlata egy hazai pincészetnél vagy külföldi tanulók fogadása Magyarországon.

inveris2

A hazai szakmai gyakorlatok fejlesztése csakis a képzőintézmények és borászati vállalkozások közös együttműködése révén jöhet létre. Az Inveris Alapítvány híd kíván lenni az elméleti és a gyakorlati borászati oktatás között a szakképzés területén. Számos borászatot és két iskolát is bevontunk a projektbe, hogy elkezdjük feltérképezni a szakmai gyakorlatok megvalósításához szükséges eszközöket és módszereket a hazai környezetben. A projekt keretében létrehoztuk a www.winetrainings.com oldalt, amely az első lépése kíván lenni az említett jó kapcsolatok és gyakorlatok kialakításának. Kezdésnek egy rövid tanulmányt is közzétettünk. Célunk, hogy a jövőben további újabb munkák, tanulmányok jelenjenek meg az oldalon. Hiszünk abban, hogy amikor az iskolákban már elméleti tudással felvértezett tanuló átlépi egy vállalkozás küszöbét, azzal olyan kapcsolat jön létre, amely nemcsak a szóban forgó két felet, de az egész borászati ágazatot, sőt tágabb értelemben az egész hazai borkultúrát is gazdagítja.