A mezőgazdaság jövője a fiatal gazdák kezében van

A vidék jövője a fiatal gazdák kezében van, a megújuló agrárium egyik zálogát adják – mondta Nagy István agrárminiszter a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) konferenciáján. A digitalizációban szintén jelentős szerep hárul a fiatalokra.

Az agrárminiszter kiemelte: az agráriumban a generációváltás nemzeti ügy, a döntéshozók feladata, hogy biztosítsák a stabil alapot jelentő feltételeket, az eredményes és hosszú távon fenntartható gazdálkodás lehetőségeit.

Jelentős összegekkel támogatják a fiatalokat abban, hogy a vidéki életet válasszák, 2019 az építkezés éve lesz az agráriumban, amikor a támogatások eredményei megmutatkoznak a földeken és gazdaságokban – mondta. A generációváltás elősegítésére pedig ismertetése szerint több érdekképviselet bevonásával, köztük az Agrya szervezettel és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) szakpolitikai programot dolgoznak ki.

A miniszter felhívta a fiatal gazdák figyelmét arra, hogy a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok) támogatásban egyebek mellett szerepel a porta, a melléképületek fejlesztése is.

Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára a konferencián elmondta, hogy a vidékfejlesztési programban továbbra is nyitva van 18 pályázati felhívás, mintegy 260 milliárd forint kerettel. A fiatal gazda tematikus alprogram keretében segítik a fiatal mezőgazdasági termelőket, beruházási jellegű fejlesztéseknél pedig a 40-50 százalékos alaptámogatás mellett plusz 10 százalékpontos többlettámogatásban részesülnek a fiatal gazdálkodók. Ennek keretében 2018 decemberéig több mint 39 milliárd forint támogatást ítéltek meg, mintegy 1040 fiatal gazda számára.

Az alprogram másik meghatározó intézkedése a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása, amely 2016. december 20-án jelent meg. Az érintettek 2017. március 16-tól nyújthatták be támogatási kérelmüket, az irányító hatóság a rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt a pályázati felhívást 2017. július 1-től felfüggesztette, a felhívás keretében eddig 1224 kérelem részesült támogatásban, mintegy 15 milliárd forint összegben.

Kis Miklós elmondta, hogy 2020 után is lesz uniós támogatás a fiatal gazdák számára, a jövőbeni feltételeket a partnerek bevonásával szeretnék kialakítani.

A fiatal gazdák támogatásával a jövőnkbe fektetünk – ezt már Juhász Anikó, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős helyettes államtitkára mondta az 56. alkalommal megrendezett párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Szakkiállítás és Vásár keretében tartott szemináriumon.

A több mint ötven ország magas szintű képviselőinek részvételével 2019. február 22-én megtartott szemináriumon a szakpolitikusok a fiatal gazdák jövőbeni perspektíváiról cseréltek véleményt, megosztva egymással az egyes országokban kialakult legjobb gyakorlatokat. A magyar delegációt vezető Juhász Anikó kiemelte, hogy a nemzetközi irányzatnak megfelelően Magyarországon is probléma a gazdatársadalom elöregedése, hiszen a 35 évnél fiatalabb gazdálkodók aránya mindössze 6,1 százalék. A folyamat megállításához és megfordításához elengedhetetlen a fiatalok ágazatba történő belépésének támogatása mind uniós, mind hazai ösztönzők segítségével. Véleménye szerint fontos, hogy a 2020 utáni Közös Agrárpolitika is kiemelten segítse a fiatal gazdálkodókat.

A helyettes államtitkár a magyar mezőgazdaság versenyképességének megőrzéséhez elengedhetetlennek nevezte a modernizációt. Mint fogalmazott, az agrárium digitalizációjának megvalósításában szintén kiemelt szerep jut majd a fiatal gazdáknak, ezért fontos a megfelelő képzési rendszer kialakítása. Alapvető egy olyan oktatási rendszer megvalósítása, amelynek eredményeképpen a XXI. századi gazdálkodás követelményeinek megfelelő tudással rendelkező fiatalok lépnek majd be az ágazatba.

A párizsi szakkiállítás alkalmával Juhász Anikó a francia agrárminisztérium képviselőivel tárgyalt a Közös Agrárpolitika reformjának folyamatban lévő kérdésköreiről. A kutatás-fejlesztés terén történő jövőbeni együttműködés lehetőségeiről pedig a francia Agreenium (Mezőgazdasági, Állatorvosi és Erdészeti Intézet) igazgatójával, valamint a CIRAD (Agrárkutatási a Fejlesztéspolitikáért) és az INRA (Nemzeti Agrárkutatási Intézet) felelős vezetőjével egyeztetett.

(Forrás: MTI, AM Sajtóiroda, fotó: Pelsőczy Csaba)