A precíziós technológia a hatékony mezőgazdaság feltétele

Az agrárium területén a precíziós gazdálkodásé a jövő, a hatékonyság egyik feltétele. Az a gazdálkodó, aki elmulasztja a fejlesztést, az új technológiák alkalmazását, végérvényesen lemarad a versenyben – jelentette ki Feldman Zsolt, a február 8-9-én megrendezendő PREGA Konferenciát beharangozó sajtótájékoztatón.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára megfogalmazása szerint a mezőgazdasági termelést érő nehézségek, az európai uniós zöld előírások erősödése és a piacok kiszámíthatatlansága erősíti a technológiai megújulás kényszerét. Napjainkban olyan ütemben zajlik a világ mezőgazdaságának átalakulása – a technológiai, piaci és generációs korszakváltás -, hogy az alkalmazkodást és a hatékonyság fokozását elmulasztók behozhatatlan versenyhátrányba kerülnek – mondta.

Éppen ezért elengedhetetlennek nevezte, hogy a gazdálkodók ezekre a változásokra a megfelelő szaktudással, a kellő alkalmazkodóképességgel, valamint nyitottsággal reagáljanak. Ehhez hozzásegítheti őket a PREGA Konferencia és kiállítás, ahol teljes képet kaphatnak arról, hogy milyen digitalizációs eszközök, innovatív eljárások és korszerű gépek jelentek meg a piacon, milyen stratégiák mentén érdemes fejleszteniük gazdaságukat.

Feldman Zsolt jelezte: a kormányzat támogatja az agrárdigitalizációt, segíti a precíziós fejlesztések megvalósítását. Ennek eredményeképpen a 2021-ben megjelent „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” elnevezésű felhívásra 193 milliárd forint támogatásban részesült 2 618 kérelem. Ezen túl az új Közös Agrárpolitikában még nagyobb jelentősége lesz a képzéseknek és a személyes tanácsadásnak, elsősorban a kis- és közepes gazdaságok számára, hiszen a gazdák ismeretének bővítése biztosíthatja, hogy minél inkább erőforrás-hatékony gazdálkodást folytassanak, megóvva ezzel a környezeti értékeket és megfelelve az EU-s zöld előírásoknak és elvárásoknak.

Bolyki Bence, a PREGA főszervezője elmondta, hogy a február 8-9-ei rendezvény fókuszában a hatékony mezőgazdasági termelés és a már bevált gyakorlatok bemutatása áll. Mint fogalmazott, ma már megkerülhetetlenek az adatalapú, döntéstámogatást nyújtó digitális megoldások, amelyekről első kézből értesülhetnek a konferenciára ellátogatók.

(Forrás: AM Sajtóiroda, fotó: Pelsőczy Csaba)