A klímaváltozás lehetőségeiről beszéltek Portugáliában

A Klímaváltozás Vezetői Konferenciát (Climate Change Leadership conference) idén Portugáliában rendezték meg, március 5–7. között a világ bortermelői, klimatológusai és kutatói számára, akiknek munkája úttörő szerepet tölt be a fenntartható gazdaság területén. Több mint 30 ország vett részt ezen az eseményen az OIV (International Organisation of Vine and Wine) védnöksége alatt, hogy megvitassák és bemutassák az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló megoldásokat.

A konferencia olyan termelőket gyűjtött össze, mint Miguel Torres a Bodegas Torrestől, Margareth Henriquez a Krugtól, Katie Jackson a Jackson Family Winestól, Cristina Mariani-May a Banfi Winestól és Gilles Descôtes a Bollingertől, valamint a vezető borklimatológust, Greg Jonest, illetve további kutatókat, tudósokat és kommunikátorokat is.

Az OIV főigazgatója, Pau Roca pozitív üzenete a hivatalos megnyitó ünnepségen az volt, hogy az éghajlatváltozást egy lehetőségnek kell tekinteni. Szerinte az éghajlatváltozás „új gazdaságmodellt hoz létre, amely nem a növekedésen, hanem a fenntarthatóságon alapul. A fenntarthatóság a globális gazdaság új értéke”.  A főigazgató szerint a borágazat más iparágakkal ellentétben jól tud alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz.

Mindazonáltal az is elhangzott, hogy hangsúlyoznunk kell az enyhítés fontosságát. Politikai intézkedéseket kell hozni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. Számos megoldás, amelyeket a különböző felszólalók dicsértek, szintén ebben az irányba mutattak. Megemlíthetjük a megújuló energiaforrásokat, az esővíz használatát és újrafelhasználását, az öntözésben a vízfogyasztás csökkentését, a könnyebb csomagolás és a palackok bevezetését, a fosszilis tüzelőanyagok csökkentését. Mindegyiknek közös célja van: a boripar által termelt üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.

Számos borágazat-kezdeményezést mutattak be a konferencián, köztük Kaliforniában az UC Davis első „Fenntartható borászat”, a vízmegtakarítási technológia fejlesztését, amely a világ minden táján alkalmazható, valamint kutatási programokat és a borvidékek biológiai sokféleségének védelmére és a megújuló energiaforrásokba történő beruházásokat tartalmaz. Egy másik példa, hogy a Torres és a Jackson Family Wines nemrégiben bejelentették, hogy új iparági munkacsoportot dolgoztak ki az ágazat szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére.

A felszólalók kijelentették, hogy csak összefogva lesz eredmény, valamint hangsúlyozták, hogy a tudásmegosztás és a kutatásba és innovációba történő befektetés alapvető fontosságú ebben az evolúciós folyamatban.

A konferencia záró beszédében Al Gore egykori amerikai alelnök szintén kiemelte az éghajlatváltozás által okozott „globális vészhelyzetet” a bolygó erőforrásaira (a vízből, a talajból és az erdőkből az óceánok biodiverzitásig és integritásáig) tekintettel.

(Forrás és fotó: OIV, Decanter)