Szerb-magyar határmenti borászati együttműködés

Kiskőrösi Kadarka ültetvény

Az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében finanszírozott HUSRB/1903/43/0073 EduWine elnevezésű projekt fő célja, hogy a magyar-szerb határmenti területeken – Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében, valamint a Vajdaságban – a szőlészet-borászat gazdasági, turisztikai kapcsolatait megerősítse, támogassa a szőlészet-borászatban tevékenykedő szereplők együttműködését.

A projekt kiemelt tevékenységei: tananyag készült a Kadarka termesztéséről és a Kadarka bor készítéséről; 0,5 hektár Kadarka szőlő ültetvény került kialakításra a Szerémségben; két szőlészeti-borászati tanulmány készült, amely segíti az ágazat szereplőit a sikeres piaci szereplésben; a jövő borászai számára ösztöndíjprogram tette lehetővé, hogy a magyarországi és a szerbiai szőlő- és bortermelést a helyszínen is megismerjék és gyakorlati képzésben vegyenek részt; a régiót bemutató honlap készült; a szerbiai partnereknél egy-egy szőlészeti-borászati laboratórium került felszerelésre, továbbá ún. „EduWine” bemutatóterem és egy borpince is kialakításra került.

A projekt vezető partnere az Educons Egyetem (Univerzitet Educons, Sremska Kamenica), további partnerek: a szerbiai „Borislav Mihajlovic – Mihiz” szakközépiskola (Srednja stručna škola „Borislav Mihajlović Mihiz”, Irig) és a DKMT Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft.

JOGI NYILATKOZAT

Ez a dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg. A dokumentum tartalmáért teljes mértékben a DKMT Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft. vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és/vagy az Irányító Hatóság állásfoglalását tükröző tartalomnak.